Hlavní obsah

Itálie bude dočasně přijímat migranty. EU ale musí rozhodnout, co dál

Itálie bude dočasně přijímat migranty.Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

Evropská unie musí podle italského ministra zahraničí Enza Moavera Milanesiho najít řešení, které zabrání všem zachráněným lidem vylodit se v jednom státě.

Článek

Itálie bude po dalších pět týdnů přijímat běžence migrující do Evropy přes Středozemní moře. Oznámil to italský ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi s tím, že během této lhůty EU pozmění svou migrační politiku. 

Evropská unie musí podle Milanesiho najít řešení, které zabrání všem zachráněným lidem vylodit se v jednom státě – Itálie je pro africké migranty hlavní vstupní branou do Evropy, země proto požaduje, aby se břemeno rozdělilo mezi státy Evropské unie. Tamní pravicová vláda přišla s novou podobou italské migrační politiky, která je oproti té předchozí mnohem přísnější. Stojí za ní ministr vnitra Matteo Salvini. 

Podle červnového prohlášení italského premiéra Giuseppa Conteho je cestování bez víza a schengenský prostor v ohrožení, pokud se vyjednávání EU o migrantech nepodaří. V červnu Itálie nepřijala několik lodí s migranty – mimo jiné i plavidlo Aquarius, které odmítlo přijmout několik evropských přístavů, až nakonec zakotvilo u španělských břehů. 

Reklama

Související témata:

Doporučované