Hlavní obsah

Itálie čelí krizi. Odstoupil premiér a lídr největší strany volá po odvolání prezidenta

Itálie v ústavní krizi. Italský premiér odstoupil, země míří k předčasným volbám.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Itálie ani jedenáct týdnů po volbách stále nemá vládu. Po nedělní rezignaci premiéra Giuseppa Conteho, pověřil prezident Sergio Mattarella sestavením nového kabinetu ekonoma Carla Cottarelliho. Opozice volá po odvolání prezidenta.

Článek

Italský prezident Sergio Mattarella nově pověřil sestavením vlády čtyřiašedesátiletého Carla Cottarelliho, který dříve působil v Mezinárodním měnovém fondu. Během této doby si vysloužil přezdívku „pan nůžky“, a to díky tvrdým škrtům ve veřejných financích, které prosazoval. Podle italských komentátorů však budoucí Cottarelliho kabinet nemá šanci na získání důvěry, a nejspíše tak zemi dovede pouze k předčasným volbám. Stalo by se tak poprvé v italské poválečné historii.

Od březnových voleb, ve kterých zvítězila strana Hnutí pěti hvězd, Itálie neměla fungující vládu. Všechny pokusy o vytvoření koalice s druhou nejsilnější stranou Liga severu byly neúspěšné. Obě vedoucí strany navrhly jako premiéra, jenž měl vládu sestavit, Giuseppa Conteho. Ten však odstoupil v neděli poté, co prezident Mattarella odmítl jmenovat premiérem financí euroskeptického Paola Savonu, kterého Conte nominoval.

Lídr Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio prezidenta viní z prohlubování ústavní krize, a volá proto po jeho odvolání. Prezident i představitelé Ligy severu se však kloní k předčasným volbám. Strana La7 chce pak parlamentu navrhnout obvinění prezidenta z velezrady. Důvodem má být jeho údajné upřednostňování mezinárodních zájmů nad těmi národními.

Mattarella uvedl, že Savonu nejmenoval, protože zformování populistické vlády by mělo neblahý dopad na zadluženou italskou ekonomiku, a to především kvůli reakcím domácích i zahraničních investorů. Hnutí pěti hvězd i Liga severu přesto dále slibují snižování daní, zvyšování dávek i časnější odchody do důchodu. Pokud by se parlament skutečně pokusil prezidenta odvolat, stačila by mu k tomu prostá většina a následné přivolení italského ústavního soudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované