Hlavní obsah
Online

Vědci našli koronavirus v moči pacientů, šířit se může kanalizací

Foto: Profimedia.cz

Snímek z převozu pacienta nakaženého koronavirem do nemocnice v obci Codogno.

Reklama

aktualizováno •

V severní Itálii ve městě Padova zemřel osmasedmdesátiletý muž pozitivně testovaný na koronavirus. V pátek večer to oznámil italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza. Je to první úmrtí na tuto chorobu v zemi. Na severu Itálie se zavírají školy a restaurace.

Článek

Muž, který nákaze podlehl, byl jedním z dvou starších pacientů v oblasti Veneto, u kterých bylo podezření na nemoc COVID-19. V nemocnici ležel podle italských médií 14 dní a přijat byl s jiným druhem nemoci.

V sousedním regionu Lombardie se v pátek infekce potvrdila u 15 lidí. Nikdo z infikovaných údajně nenavštívil Čínu, která je epicentrem nákazy. Mezi nakaženými je podle italských oficiálních zdrojů i pět zdravotníků. Zatím není jasné, zda jsou případy v Lombardii a ve Venetu nějak spojené.

Kvůli čtyřnásobnému zvýšení počtu nakažených úředníci na severu země nařídili zavřít školy, restaurace a podniky.

+2

V pevninské Číně podlehlo nákaze způsobené novým typem koronaviru celkem 2345 lidí. Během pátku jich zemřelo 109, o devět méně než ve čtvrtek. Nakažených je 76 288. Počet nově onemocněných se v pátek výrazně snížil na 397 ze čtvrtečních 889. V Jižní Koreji byly v pátek zavřeny školy, církve nařídily věřícím, aby nenavštěvovali svatostánky a zakázána byla některá hromadná shromáždění.

Výrazný nárůst počtu nově nakažených nemocí COVID-19, kterou virus způsobuje, hlásí Jižní Korea. Úřady původně hlásily 142 nových případů, později však ohlásily dalších 87. Celkem je v zemi infikováno už 433 lidí. Onemocnění podle úřadů zatím podlehli dva lidé. Z jihokorejských nemocnic ale také bylo propuštěno 17 lidí, kteří se zcela uzdravili.

Epicentrum epidemie, provincie Chu-pej, hlásí za pátek výrazně nižší počet nových případů onemocnění i mírně nižší počet nových úmrtí. Počet nových nemocných klesl na 366 ze čtvrtečních 631. Počet mrtvých v této nejvíce zasažené čínské provincii činil v pátek 106, zatímco ve čtvrtek to ještě bylo 115. Celkem v Chu-pej již zemřelo 2250 lidí a celkový počet nakažených tam byl k pátku 63 454.

Grafika: Aktuální informace o počtech nakažených

  • Írán hlásí další případy nákazy

    Z Íránu, kde v pátek evidovali 18 nakažených a čtyři mrtvé, dnes ohlásili dalších deset nových případů. Jeden z nemocných zemřel, takže COVID-19 v této blízkovýchodní zemi zabil už pět lidí.

  • MMF kvůli koronaviru zhoršil výhled čínské i globální ekonomiky

    Mezinárodní měnový fond (MMF) kvůli epidemii nového typu koronaviru snížil odhad letošního růstu čínské ekonomiky na 5,6 procenta z dosavadních šesti procent, s nimiž počítal ještě v lednu. Letošnímu růstu globální ekonomiky pak epidemie ubere asi 0,1 procentního bodu. Růst by tak měl činit 3,2 procenta místo 3,3 procenta, jak fond předpokládal v lednu. Základní scénář fondu, na kterém jsou nové odhady založeny, předpokládá, že čínská ekonomika se ve druhém čtvrtletí vrátí k normálu. „Zabýváme se ale i horšími scénáři, ve kterých bude šíření viru pokračovat déle a globálněji a dopady na hospodářský růst budou mít delší trvání,“ upozornila šéfka MMF Kristalina Georgievová.

  • Počet nakažených v Itálii vyšplhal na 36

    V regionu Lombardie se infekce zatím potvrdila u 29 lidí, v Benátsku u sedmi. Mezi nakaženými je i řada zdravotníků. Guvernér regionu Benátsko Luca Zaia dnes řekl, že všech sedm nemocných z jím spravované oblasti pochází z městečka Vo' Euganeo, kde žil zesnulý muž. Dva z nakažených jsou jeho příbuzní.

    Prvním potvrzeným nemocným byl v Lombardii 38letý Ital, který se v lednu setkal s přítelem, jenž se vrátil z Číny. Ten příznaky choroby nevykazoval a na koronavirus byl testován negativně. Od tohoto muže se nakazila jeho těhotná manželka a další lidé v jeho domovském městě Codogno. Testy muselo projít i více než 100 zaměstnanců továrního závodu Unilever poblíž Codogna, kde nemocný muž pracoval.

    Ministerstvo obrany už zdravotníkům otevřelo svá zdravotnická zařízení, kde se zřizují oddělení pro léčbu nakažených. Na 130 lůžek je k dispozici v Piacenze, dalších 60 míst v Miláně. Do dvoutýdenní karantény na vojenské základně Cecchignola zamíří i 19 Italů z výletní lodi Diamond Princess, kteří dnes přiletěli speciálem z Japonska do Říma.

  • Inkubační doba může být delší než dva týdny

    U sedmdesátiletého muže v provincii Chu-pej, kterému lékaři diagnostikovali nákazu koronavirem, se symptomy neprojevily celých 27 dnů. Provinční vláda v sobotu vydala oznámení, že inkubační doba může být delší než předpokládaných 14 dnů.

    Podle dostupných informací se nemocný nakazil 24. ledna, když navštívil svou sestru, u které se nákaza koronavirem projevila už dříve.

    Delší inkubační doba může komplikovat úsilí zastavit další šíření epidemie.

  • Vědci našli koronavirus v moči pacientů

    Čínští vědci identifikovali nový typ koronaviru v moči pacientů. Jak dnes oznámil čínský list The Global Times, virus se přesouvá krví k orgánům a mnohé může poškodit. Jeho přítomnost v moči také znamená, že se dostane do kanalizace. Virus v moči ohlásil tým epidemiologa Čung Nan-šana. Zjištění podle listu přispívá k osvětlení způsobu, jak se virus šíří a jaká je možná prevence. Virus se našel i ve stolici pacientů. V ohrožení jsou tak zejména nemocnice s množstvím pacientů, kde se virus dostane do kanalizace. Pokud se nebude se splašky náležitě zacházet, může virus zamořit vzduch, řekl zástupce ředitele patogenní biologie na univerzitě ve Wu-chanu Jang Čan-čchiou.

    „Nemůžeme to ale přehánět, není nutné desinfikovat kanalizaci v celém městě, protože velké množství desinfekčních prostředků může nadlouho zamořit vodu,“ řekl Jang. Fakt, že se virus našel v moči, podle něj znamená, že se s krví přemisťuje tělem, takže zasáhnout může nejen plíce, ale i další orgány, například ledviny a srdce. Odborníci zatím ale za hlavní přenos nákazy považují respirační cesty a kontakt s nemocným.

  • Samsung dočasně zavírá továrnu v Jižní Koreji

    Výrobce elektroniky Samsung zavřel svou továrnu na mobilní telefony v Jižní Koreji. U jednoho ze zaměstnanců se totiž potvrdila nákaza novým typem koronaviru, kvůli čemuž firma zbytku pracovníků nařídila karanténu. Naopak v Číně, odkud se nákaza loni v prosinci začala šířit, se chystají obnovit provoz další podniky. Ty z odvětví dopravy převážně koncem února a začátkem března. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

    „Ty kolegy, kteří byli v kontaktu s nakaženým zaměstnancem, umístila firma do karantény a zajistila, aby byli testováni na případnou infekci,“ uvedl Samsung. Továrna, která bude zavřená pouze do pondělí, se nachází ve městě Kumi. Samsung tam vyrábí jen omezený počet nejdražších smartphonů, určených zejména pro domácí trh. Většinu chytrých telefonů Samsung vyrábí ve Vietnamu a v Indii.

    Jižní Korea dnes informovala, že počet lidí nakažených koronavirem už se vyšplhal na 433. Továrna, kterou se rozhodl Samsung přes víkend zavřít, je v blízkosti epicentra nákazy. Ostatní továrny Samsungu v Jižní Koreji, včetně těch na výrobu displejů a mikročipů, fungují bez omezení.

  • V Británii přistál speciál s pasažéry lodi zasažené koronavirem

    Na britské letecké základně Boscombe Down nedaleko Salisbury dnes přistál letecký speciál, který z Tokia přivezl 32 pasažérů výletní lodi Diamond Princess izolované kvůli masivnímu výskytu nového typu koronaviru na palubě. Ve skupině tří desítek lidí jsou zejména Britové, ale také občané dalších zemí Evropské unie. Britské úřady ale jejich národnost neuvedly. Spolu s pasažéry z výletní lodi přicestovali letadlem i zdravotníci. Ti doprovodí Brity do karantény v nemocnici Arrowe Park na poloostrově Wirral na severozápadě Anglie. V izolaci stráví dva týdny. Kde skončí lidé, kteří nemají britské občanství, zatím není jasné, uvedla stanice Sky News.

  • V Itálii koronavirovému onemocnění podlehl druhý člověk

    V Itálii dnes zemřel už druhý člověk, který onemocněl po nákaze novým typem koronaviru. V pátek úřady informovaly, že ve městě Padova zemřel osmasedmdesátiletý muž, který se tak stal prvním Evropanem, jenž nákaze podlehl. Novou obětí je podle agentury ANSA žena z oblasti Lombardie, případ nejspíš souvisí s nemocnými v lombardském městečku Codogno. Počet potvrzených případů nákazy na severu Itálie stoupl na 29.

    První úmrtí na nemoc COVID-19 oznámil v pátek pozdě večer italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza. Muž byl jedním ze dvou starších pacientů v oblasti Benátska, u kterých panovalo podezření na nákazu. V nemocnici ležel podle italských médií 14 dní a přijat byl s jiným druhem onemocnění.

    „Chceme uklidnit všechny obyvatele. Nařídili jsme karanténu u všech osob, které přišly s nakaženými do styku,“ řekl na páteční tiskové konferenci italský premiér Giuseppe Conte.

    V regionu Lombardie se infekce zatím potvrdila u 27 lidí, v Benátsku u dvou. Nikdo z infikovaných údajně nenavštívil Čínu, která je epicentrem nákazy. Mezi nakaženými je podle italských oficiálních zdrojů i pět zdravotníků. Zatím není jasné, zda jsou případy v Lombardii a v sousedním Benátsku nějak spojené.

    Světová zdravotnické organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad rostoucím počtem případů, u nichž není jasná spojitost s Čínou nebo jinými potvrzenými případy nakažených.

  • NYT: Žádné objímání, aneb život lékařů v době koronaviru

    Hongkongská lékařka Eunice Chanová si sundává ochrannou roušku, jen aby se osprchovala, najedla a napila. Večer, když se její tři dcery posadí k jídelnímu stolu, si vezme jídlo do jiné místnosti. „Neobjímáme se a nemůžu jim dát ani pusu,“ říká. „Obzvlášť těžké je to pro mou nejmladší dceru,“ citoval ji zpravodajský server The New York Times.

    Jak doktorka Chanová, tak její manžel, doktor Pierre Chan, museli přijmout mimořádná opatření, aby mohli dál léčit své pacienty a zároveň chránit svou rodinu.

    Pierre Chan tento měsíc vyšetřoval pět pacientů nakažených koronavirem. I když na sobě měl ochranný oděv a nemocnice po něm nevyžadovala, aby nastoupil do karantény, stejně spal 14 dní na podlaze své kanceláře, aby zabránil možné nákaze dcer a manželčiných rodičů.

    „Neodvážil jsem se jít domů. Neodvážil jsem se ani jít do hotelu. Nikdy nevíte. Mohl bych být nakažený a nevykazovat žádné symptomy. Nebo se mi mohl malý kousek viru přichytit na šaty,“ řekl. „Za žádných okolností přece nechcete ohrozit svou rodinu.“

    On i jeho manželka byli mladými lékaři, když začátkem 21. století vypukla epidemie SARS. Tímto onemocněním se v Hongkongu nakazilo 386 lékařů a dalších zdravotníků. Zemřeli čtyři lékaři, jedna sestra a tři asistenti. Přesto mají z nynější epidemie větší strach, než jaký jim naháněl SARS.

    „Tehdy nebyla taková situace jako teď,“ řekl. „Vláda vytvořila ovzduší nedůvěry.“ Tato nedůvěra vyústila ve stávku tisíců zaměstnanců ve zdravotnictví, kteří se tímto způsobem snažili přimět vládu, aby uzavřela hranici a zabránila obyvatelům pevninské Číny vstoupit do města. Protestující také zapalovali určené koronavirové kliniky a karanténní střediska.

  • Jižní Korea hlásí 229 nakažených za posledních 24 hodin

    V sobotu jihokorejské Centrum pro kontrolu a prevenci onemocnění ohlásilo dalších 87 případů nákazy koronavirem. Celkový počet nemocných v zemi tak vzrostl na 443. V noci z pátku na sobotu zaznamenali Jihokorejci dalších 142 nových případů, za poslední den celkem 229.

    Nejvíce nemocných je ve čtvrtém nejlidnatějším jihokorejském městě Tegu, kde se nákaza rychle rozšířila i kvůli náboženským komunitám.

  • Foto: Jižní Korea zahájila dezinfekce ulic, nákazu šíří náboženské skupiny

    Obvykle rušné ulice korejského města Tegu zejí prázdnotou. Čtvrté nejlidnatější jihokorejské město se stalo epicentrem nákazy poté, co se onemocnění prokázalo u desítek členů náboženské skupiny Sinčchondži. Z celkových případů 347 onemocnění jich 169 náleží k náboženskému hnutí.

    Podívejte se na záběry z dezinfekčních prací.

  • Koronavirus komplikuje program nové Hedvábné stezky

    Omezení cestování, které má zabránit šíření nemoci způsobené novým typem koronaviru, způsobilo nečinnost velké části druhé největší ekonomiky světa a zablokovalo důležité body Siovy iniciativy nové Hedvábné stezky.

    Číňané se nemohou dostat do zahraničí, aby zde pracovali na projektech, a továrny jsou odříznuté od dovozu z Číny, který potřebují, aby mohly fungovat, tvrdí více než desítka vedoucích pracovníků firem.

    „Mnoho továren v Číně zůstává zavřeno a ty, které jsou otevřené, nedosahují plné kapacity,“ uvedl čínský analytik firmy Ducker Frontier Po-jang Sü. „Protože mnoho projektů nové Hedvábné stezky získává vybavení a stroje od výrobců sídlících v Číně, narušení průmyslové výroby a dodavatelských řetězců způsobí další zpoždění.“

    Problém zaznamenal například gigantický projekt China Railway International Group na výstavbu vysokorychlostní železnice v Indonésii v přepočtu za 138,5 miliardy korun.

    Státní podnik zřídil pracovní skupinu pro sledování šíření koronaviru a vyzval všechny čínské zaměstnance, kteří odjeli domů na oslavy lunárního Nového roku, aby se do Indonésie nevraceli.

    Problémy, které představuje nový koronavirus pro kontrakty, jež jsou součástí nové Hedvábné stezky, navazují na negativní reakci z roku 2018, kdy představitelé Indonésie, Malajsie, Srí Lanky a dalších zemí kritizovali projekty, které jsou podle nich nákladné a zbytečné. Čína pak omezila některé plány poté, co se několik zemí rozhodlo je přezkoumat, zrušit nebo omezit kvůli obavám z vysokých nákladů, ohrožení suverenity zemí a korupce.

Reklama

Hlavní zprávy