Hlavní obsah

Itálie musí podle Evropského soudu odškodnit Američanku Knoxovou

Evropský soud rozhodl, že Itálie musí odškodnit Amandu Knoxovou.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Itálie musí zaplatit Američance Amandě Knoxové odškodnění ve výši 18 000 eur (necelých 463 000 korun). Dnes o tom rozhodl Evropský soud pro lidská práva. Italské úřady podle něho porušily vícero práv této mladé ženy, která byla v minulosti odsouzena za vraždu své britské spolubydlící, později ji však soud viny zprostil.

Článek

Soud se sídlem ve Štrasburku Itálii potrestal za to, že Knoxové úřady během výslechu po vraždě Britky z listopadu 2007 neposkytly právníka ani tlumočníka. „Knoxová byla mimořádně zranitelná, protože šlo o mladou cizinku, které tehdy bylo dvacet let a jež v Itálii tou dobou ještě nebyla dlouho a pořádně neuměla italsky,“ připomněl soud. Podle agentury DPA se lze proti dnešnímu rozsudku do tří měsíců odvolat.

Knoxová a Meredith Kercherová spolu bydlely v italské Perugii, kde obě studovaly. Začátkem listopadu 2007 bylo nahé tělo Kercherové nalezeno v jejich bytě s podříznutým hrdlem, množstvím bodných ran a podlitinami. Knoxová byla v roce 2009 spolu se svým někdejším přítelem odsouzena k mnohaletému vězení kvůli vraždě Britky. Nicméně v březnu 2015 italský nejvyšší soud oba v tomto případu zprostil obžaloby. Celý případ provázely letité soudní tahanice. Knoxová strávila v italském vězení čtyři roky. Do USA se vrátila v roce 2011 po prvním osvobozujícím rozsudku. Nechala se slyšet, že do Itálie se nikdy nevrátí.

Po svém návratu do rodného Seattlu Knoxová dokončila studia a vydala knížku o své kauze. Později pracovala pro různá média a předloni v jednom rozhovoru oznámila, že se hodlá věnovat činnosti ve prospěch nespravedlivě obviněných.

Jediným, kdo si odpykává trest vězení kvůli vraždě Kercherové, je Rudy Guede, imigrant z Pobřeží slonoviny.

Reklama

Doporučované