Hlavní obsah

Itálie o krok blíž k legalizaci eutanazie. Pacienti mohou odmítnout léčbu, která by je udržovala při životě

O eutanazii.Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Italským senátem prošel zákon, který pacientům umožňuje se rozhodnout, zda chtějí být léčbou udržováni při životě. Pro schválení zákona byly téměř tři čtvrtiny senátorů, odpůrci argumentují tím, že jde o předehru k eutanazii.

Článek

Zákon, který vážně nemocným pacientům umožní odmítnout léčbu, potraviny, vodu i lékařské ošetření, prošel senátem v poměru 180 ku 71 hlasům. Proti byly zejména pravicové strany. Nejostřeji proti zákonu brojila protiimigrační Liga severu (LN). „Je to jen předehra k eutanazii,“ uvedl senátor za LN Marco Centinaio. Proti hlasovala i strana bývalého premiéra Silvio Berlusconiho Vzhůru, Itálie.

Podle italského premiéra Paola Gentiloniho jde naopak o velký pokrok. „Zásluhou parlamentu postoupíme všichni vpřed, co se týče civilizovanosti země a lidské důstojnosti, takže jsem velmi spokojen,“ komentoval hlasování senátu. Zákon o právech pacientů ohledně léčby na konci života schválila sněmovna v dubnu, deset let poté, co byl poprvé navržen. Na italské standardy prošel parlamentem rychle, a to zejména díky dohodě mezi dvěma největšími politickými silami – Demokratickou stranou a Hnutím pěti hvězd.

Veřejná a parlamentní diskuse o právech pacientů na konci života se časově shodovala s kauzou 40letého Fabiana Antonianiho, známého spíše jako DJ Fabo. Ten po automobilové nehodě z roku 2014 skončil slepý a bez možnosti pohybovat jakoukoli končetinou. Na sklonku letošního února podstoupil ve Švýcarsku asistovanou sebevraždu.

Nově schválený zákon dospělým osobám umožňuje připravit dokument, v němž se vyjádří k tomu, jak si přejí být léčeny v případě, že už takové volby nebudou schopny. Kromě léčby mohou odmítnout též vodu, potraviny a zdravotní ošetření. Lékařům však nadále zůstává povinnost zmírňovat pacientovo utrpení, a to i za užití sedativ.

Reklama

Související témata:

Doporučované