Hlavní obsah

Itálie očekává vlnu extrémních veder, úřady už vydaly varování

Foto: Profimedia.cz

Pláž v italském městě Alassio.

Reklama

Léto je v plném proudu a dovolenkové destinace hlásí slunečné dny, v Itálii by dokonce o víkendu měla teplota dosáhnout až čtyřiceti stupňů. V Portugalsku se turisté před horkem budou moci schovat do barů; znovu otevírají.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Italové o víkendu čekají vysoké teploty

Italské úřady vydaly varování pro celkem 16 měst v zemi, kde očekávají během víkendu dosažení maximálních letošních teplot. K pátku seznam čítal pouze 10 měst, až čtyřicet stupňů ovšem nyní čekají v několika dalších.

Seznam měst s varováním

Ancona, Řím, Bologna, Turín, Florencie, Campobasso, Pescara, Rieti, Frosinone, Bolzano, Perugia, Brescia, Latina, Verona, Viterbo, Palermo

Aktuální vývoj můžete sledovat na stránkách italského ministerstva zdravotnictví, varování je rozlišeno pomocí tří různých barev, kdy červená označuje nejvyšší stupeň.

Roušky je třeba zabalit i do Nizozemska

Nizozemská města Amsterdam a Rotterdam ve čtvrtek oznámila, že od 5. srpna zavedou povinnost nošení roušek na hustě zalidněných místech. Obě města opatřením chtějí omezit šíření koronavirové nákazy. Přijala ho den poté, co nizozemská vláda usoudila, že není nutné zavádět povinnost nošení roušek v celé zemi, a dala volnou ruku v přijímání takových opatření regionálním úřadům.

Podle francouzského listu Le Figaro Nizozemsko patří mezi poslední evropské země, které dosud všeobecné nošení roušek odmítají. Amsterdam ale povinnost zavede od příští středy na nejvíce zalidněných místech, jako je čtvrť červených luceren známá svými podniky nabízejícími sexuální služby. Tato čtvrť se znovu otevřela 1. července po téměř třech měsících uzavírky.

Přístavní město Rotterdam zavede povinné roušky v obchodních čtvrtích a centrech. V hlavním městě i v Rotterdamu se bude nařízení vztahovat na osoby starší 13 let a za jeho porušení bude hrozit pokuta.

Proč vyrazit do Řecka?

Web Greek Reporter láká turisty do Řecka a přišel hned se šesti dobrými důvody, proč je právě daná země tou správnou volbou. Stát je oblíbenou turistickou destinací, a to zejména v letních měsících, v letech 2018 a 2019 do Řecka dorazilo rekordních 30 milionů návštěvníků, což je trojnásobek populace v zemi.

Čím je Řecko výjimečné?

Perfektní letní počasí

Řecko je jednou ze tří evropských zemí, kde evidují nejvíce slunečných dní v roce. Zároveň bylo shledáno zemí, kde je v rámci Evropy v zimě vůbec nejtepleji.

Moře a opálená těla, kam se člověk podívá

Populární destinací pro letní dovolenou je Řecko už od roku 1950. Má nejdelší pobřeží ve Středozemním moři, které čítá téměř 14 000 kilometrů. Míst, kde se turisté mohou „vyvalit“ na sluníčko, je tak mnoho.

Bezkonkurenční kulturní příležitosti

Řecko je kolébkou demokracie, filosofie nebo olympijských her, čímž značně přispělo světové kultuře. Země se pyšní 18 místy ze seznamu světového dědictví UNESCO, jedním z nich je například Akropolis v Athénách.

Přírodní a architektonické krajiny

Díky své jedinečné geografii je Řecko všestrannou zemí s širokou škálou krajin - přírodních i umělých. I když je stát znám především pro své pláže, je jednou z nejhornatějších zemí v Evropě, oblíbenými oblastmi jsou Kréta, Pelion nebo Monemvasia.

Země pro každý rozpočet

Řecko je finančně dostupné různým turistům. Na své si přijdou ti, kteří touží po luxusním hotelu, ale i ti, jimž „budget“ dovolí jen přespání v kempu. Spokojení budou i nákupní maniaci či milovníci přírody, kterým stačí svačina v batohu a nové zážitky.

Pohostinnost

Vřelé přivítání, velkorysost a zdvořilost, to je podle webu Greek Reporter standardní vybavení Řeků, které v jejich zemi zažijete.

Portugalsko otevírá bary

Portugalsko uvolní omezení, která před několika měsíci zavedlo v boji proti šíření koronaviru. Od soboty se v této zemi budou moci poprvé od března opět otevřít bary a diskotéky, ovšem nebude se v nich smět tančit a budou mít omezenou otevírací dobu.

Podniky tedy mohou znovu otevřít, ale taneční parkety nesmí využít k původnímu účelu. Místo toho na nich mohou rozmístit stoly tak, aby byla dodržena bezpečná vzdálenost proti šíření koronaviru. Otevírací dobu musí zkrátit v Lisabonu do 20:00 a v ostatních částech země do jedné hodiny po půlnoci.

Majitelé barů novou informací potěšeni nejsou. „Noční klub, který zavírá v osm večer? To se zavře dříve, než dorazí zákazníci,“ citovala agentura Reuters šéfa sdružení provozovatelů nočních barů Huga Cardosa.

Od 1. srpna se též zmírní omezení v 19 zónách metropolitní oblasti Lisabonu zavedená před měsícem, informovala ve čtvrtek vláda. Rovněž od soboty se Madeira stane prvním portugalským regionem s povinností roušek na veřejnosti.

Reklama

Doporučované