Hlavní obsah
Online

Evropské státy hlásí rekordy. Ve Francii přibylo 60 tisíc nakažených

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Itálii začínají platit zpřísněná opatření proti šíření koronaviru, potrvají nejméně do 3. prosince. V celé zemi se zavádí noční zákaz vycházení, který od října platil v některých regionech, zavřou se muzea a galerie a o víkendech i obchodní centra. V šesti z 20 regionů se pro veřejnost zavřou bary a restaurace a ve čtyřech regionech se omezí pohyb lidí i přes den a zavřou se obchody s nezákladním zbožím.

- V Portugalsku za poslední den přibylo 5500 případů nákazy koronavirem, což je zatím nejvyšší bilance, a parlament schválil zavedení nouzového stavu, který začne platit od pondělí. Ve Francii přibylo za uplynulý den přes 60 000 nakažených koronavirem, nejvíc od začátku epidemie.

- Rumunsko na 30 dní uzavře všechny školy a zavede noční zákaz vycházení. Opatření přijatá ve snaze zpomalit šíření epidemie covidu-19 začnou platit v pondělí. Podle agentury Reuters to dnes oznámila rumunská vláda.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Madridský region se uzavřel pro neakutní cestování

    Madridský region se ode dneška na čtyři dny uzavřel pro neakutní cestování, opustit ho lidé smějí jen z nutných důvodů, například kvůli cestě do práce nebo péči o blízké. Povoleny jsou také cesty těm, kteří regionem jen projíždí. V Katalánsku platí omezení cestovat od minulého týdne.

    V celém Španělsku s výjimkou Kanárských ostrovů platí druhý týden zákaz nočního vycházení, který vyhlásila španělská vláda a jenž končí v noci na neděli. Od pondělí ho ale řada regionů hodlá prodloužit a upravit jeho dobu trvání, například Baskicko či Katalánsko začátek posunou na deset večer.

  • Izrael daroval Česku devět plicních ventilátorů

    Izrael daroval Česku na pomoc v boji s pandemií covidu-19 devět plicních ventilátorů. Zásilka dorazila dnes na pražské Letiště Václava Havla. ČTK to sdělila Barbora Gejdošová z tiskového a politického oddělení izraelské ambasády v Praze. Ventilátory typu Flight 60 předal izraelský velvyslanec v Česku Daniel Meron náměstkyni ministerstva zdravotnictví Aleně Šteflové.

    „Společně můžeme spolupracovat a zkoumat, jak se vypořádat s koronavirem,“ řekl Meron. Český ministr zdravotnictví Jan Blatný pomoc během náročných dnů uvítal. Uvedl, že Izrael prokázal solidaritu a sounáležitost, která jen „podtrhuje zvláštní vztah“ mezi oběma státy.

  • Španělsko má 22 516 nových případů

    Podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví přibylo ve Španělsku 22 516 potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 347 obětí. Celkem tak v této zemi, která má asi 47 milionů obyvatel, zaznamenali už 1,3 milionu případů nákazy novým typem koronaviru. Španělsko je v tomto počtu šesté na světě. Úmrtí spojených s nemocí covid-19 země prozatím eviduje nejméně 38 833.

  • WHO: Mutace koronaviru od norků se není třeba zvlášť obávat

    Nic nenaznačuje tomu, že by nová varianta viru SARS-CoV-2, která se v Dánsku vyskytla u norků, byla nebezpečnější nebo se chovala jinak než ostatní mutace. Přenosy mezi zvířaty a lidmi jsou však vždy znepokojivé. Naznačili to podle agentury DPA experti, včetně odborníků ze Světové zdravotnické organizace (WHO).

    Podle DPA se už v Dánsku nakazilo více než 200 lidí koronavirovými variantami, které se vyskytly u norků. Obavy vzbuzuje virový typ s označením cluster-5, který byl dosud zachycen u 12 osob. Podle dánských úřadů je totiž odolnější vůči protilátkám.

    Experti však nabádají, že nyní není důvod ke zvýšeným obavám. „Není třeba mít z této varianty větší strach než z jiných, které jsou v oběhu,“ řekl dnes DPA Richard Neher, šéf badatelské skupiny zaměřené na evoluci virů a bakterií na Basilejské univerzitě ve Švýcarsku.

  • Ve Francii přibylo přes 60 000 nakažených koronavirem a 828 úmrtí

    Ve Francii přibylo za uplynulý den přes 60 000 nakažených koronavirem, nejvíc od začátku epidemie. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Oproti čtvrteční bilanci, která byla rovněž rekordně vysoká, se počet infikovaných zvýšil o další dva tisíce. Obětí přibylo 828, kromě 398 úmrtí v nemocnicích za posledních 24 hodin ale číslo zahrnuje i mrtvé z domovů pro seniory za několik posledních dní, upozornila agentura Reuters.

    Francie s 67 miliony obyvatel má celkově už 1,66 milionu potvrzených případů nákazy virem SARS-CoV-2. Pokud bude epidemie i dál zrychlovat, brzy co do počtu infikovaných překoná Rusko, které je s 1,73 milionu nakažených nejhůře postiženou zemí v Evropě a čtvrtou na světě po USA, Indii a Brazílii.

  • Německo aktualizovalo seznam rizikových oblastí pro cestování

    Kvůli prudce stoupajícím počtům infikovaných na něm od neděle bude už celá Itálie, celé Portugalsko s výjimkou Azorských ostrovů i například Dánsko s výjimkou Grónska a Faerských ostrovů. Nově jsou na seznamu také celé severní Řecko nebo jednotlivé regiony pobaltských a skandinávských zemí. Podle agentury DPA tak už nyní v Evropě není žádná země, která by byla pro Německo zcela bez rizikových oblastí. Celá Česká republika je na německém indexu už od 25. září.

  • Portugalsko má rekordní bilanci, parlament schválil nouzový stav

    V Portugalsku za poslední den přibylo 5500 případů nákazy koronavirem, což je zatím nejvyšší bilance, a parlament schválil zavedení nouzového stavu, který začne platit od pondělí. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Vláda se má sejít v sobotu na mimořádném zasedání, kde bude jednat o případném zpřísnění protiepidemických opatření.

    Desetimilionové Portugalsko má celkově na 167 000 nakažených a počty pozitivních případů tu stejně jako jinde v Evropě v poslední době rostou. Kvůli nemoci covid-19 v zemi zemřelo 2792 lidí a na jednotkách intenzivní péče je aktuálně 340 infikovaných pacientů, tedy více než při vrcholu jarní vlny pandemie.

    Parlament dnes schválil vyhlášení nouzového stavu, které je formálně v rukou prezidenta. Má platit od pondělí, a to na 15 dní. V případě potřeby jej však lze opakovaně prodloužit. Naposledy byl v Portugalsku nouzový stav kvůli šíření koronaviru v březnu a trval šest týdnů.

  • Koronavirus se u Matoviče nepotvrdil

    Slovenský premiér Igor Matovič, který dříve v tomto týdnu preventivně nastoupil do karantény kvůli kontaktu s infikovaným, oznámil, že měl negativní výsledek testu na koronavirus.

  • Nakažených v Itálii rychle přibývá, za den skoro o 38 000

    V Itálii přibylo za poslední den 37 809 lidí nakažených koronavirem, což je nejvíce od začátku epidemie. Skoro 10 000 osob se nakazilo v nejpostiženějším regionu Lombardie. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Rekordní bilance přitom jihoevropská země v poslední době přepisuje téměř denně, ve čtvrtek hlásila na 34 500 nových případů, ve středu 30 500.

  • Le Monde: Jak se asijské země vyhnuly druhé vlně epidemie

    Zatímco evropské státy čelí v uplynulých týdnech druhé vlně epidemie, zemím v Asii a Oceánii se dosud podařilo zabránit výraznému zvýšení počtu nakažených koronavirem. Upozorňuje na to dnes francouzský deník Le Monde. Země jako Čína, Tchaj-wan, Thajsko, Japonsko, Jižní Korea, Austrálie či Nový Zéland nezaznamenaly druhou vlnu epidemie nebo dokázaly křivku nákazy rychle zploštit.

    Podle francouzského deníku stojí za úspěšným zvládnutím epidemie v těchto zemích pomalé či takřka žádné uvolňování opatření, jež byla zavedena za první vlny. K výraznějšímu rozvolnění opatření se uchýlily v uplynulých týdnech Austrálie či Nový Zéland, ale až v době, kdy se počet nových případů nákazy přiblížil k nule.

  • Rumunsko kvůli epidemii zavře školy a zakáže noční vycházení

    Rumunsko na 30 dní uzavře všechny školy a zavede noční zákaz vycházení. Opatření přijatá ve snaze zpomalit šíření epidemie covidu-19 začnou platit v pondělí. Podle agentury Reuters to dnes oznámila rumunská vláda.

    V Rumunsku se za poslední dva týdny dvojnásobně zvýšily denní přírůstky nakažených. Ve čtvrtek ohlásila země s necelými 20 miliony obyvatel rekordních 9714 nově infikovaných. Na jednotkách intenzivní péče leží momentálně kolem 1000 pacientů, což je dvakrát více než před měsícem. Od začátku epidemie v zemi zemřelo již 7540 lidí po nákaze koronavirem, z toho 121 za posledních 24 hodin.

  • Na pařížském letišti zatkli prodejce negativních testů na covid

    Francouzská policie dnes na pařížském letišti Charlese de Gaulla zatkla sedm osob, které prodávaly falešná potvrzení o negativním výsledku testů na koronavirus, píše agentura AP. Cestující podle státního zastupitelství v Bobigny kupovali falešná potvrzení za 150 až 300 eur (přibližně 4000 až 8000 korun).

    Šest mužů a jedna žena čelí obvinění z padělání, použití padělků a spoluúčasti na podvodu. Sedmi podezřelým hrozí v případě prokázání viny až pět let vězení a pokuta až do výše 375 000 eur (10 milionů korun).

  • Míra nezaměstnanosti v USA klesla na 6,9 procenta

    Americká ekonomika v říjnu vytvořila zhruba 638 000 pracovních míst, zatímco míra nezaměstnanosti klesla na 6,9 ze zářijových 7,9 procenta. V předběžné zprávě to dnes oznámilo americké ministerstvo práce. Oba údaje jsou výrazně lepší, než se čekalo. Nových pracovních míst ale vzniklo méně než v září a zaměstnavatelé přijali nejméně nových lidí za posledních pět měsíců. Na vině jsou podle ekonomů dobíhající opatření na podporu ekonomiky a nárůst nových případů onemocnění covidem-19.

  • BBC: Studenti v Manchesteru boří ploty, které je zavřely v kampusu

    Když se studenti Manchesterské univerzity v první den britské celostátní karantény probudili, stál kolem fallowfieldských kolejí plot. Stovky studentů „ohromné kovové zátarasy“ začaly bourat, o jejich výstavbě totiž předem nevěděly, píše zpravodajský server BBC News.

    Univerzita se omluvila „za způsobené obavy a rozrušení“. Ploty postavené mezi budovami blokovaly některé vchody a východy, studenti se údajně cítili jako v pasti. Podle nových pravidel britské karantény by studenti neměli o prázdninách cestovat mezi kolejemi a domovem. Vláda prohlásila, že domů by se měli studenti vypravit až na konci semestru.

  • Japonsko varuje před návratem nákazy, rekordní nárůst má Malajsie

    Asijské státy se potýkají s nárůstem počtu nakažených novým koronavirem i přibývajícími oběťmi s nemocí covid-19. Obavy sílí v Malajsii, kde dnes zaznamenali nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie (1 755), nebo v Japonsku, kde poprvé od 21. srpna přibylo za den více než 1 000 nově nakažených, informovaly tiskové agentury.

  • Německá vláda plánuje další pomoc odvětví letecké dopravy

    Německá vláda plánuje další pomoc odvětví letecké dopravy, tvrdě zasaženému koronavirovou krizí. Kromě leteckých společností se o podporu hlásí také letiště a řízení letového provozu. Vláda dnes jednala se zástupci odvětví prostřednictvím videokonference. V závěrečné deklaraci se podle agentury DPA vláda v Berlíně a jednotlivé spolkové země zavázaly, že v příštích dvou týdnech budou hledat finanční řešení.

  • V Polsku zemřelo dosud nejvíce lidí s covidem-19 za den

    Polsko dnes ohlásilo dosud nejvyšší počet lidí, kteří zemřeli s nemocí covid-19 za den – země za 24 hodin zaznamenala 445 úmrtí pacientů s nákazou. Testy za poslední den prokázaly infekci u dalších 27 086 obyvatel. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž zdravotnický systém v zemi čelí nedostatku lůžek, zdravotnického vybavení a také zdravotníků.

  • V části Itálie omezili vycházení, někteří odjeli na venkov

    V Itálii dnes začala platit zpřísněná opatření kvůli koronaviru, která mimo jiné rozdělila zemi do tří zón podle epidemické situace. Z regionů označených červeně, tedy s největším nárůstem nákaz, mnozí obyvatelé odjeli na chaty do oblastí označených žlutě, tedy s mírnými omezeními. Informoval o tom deník Corriere della Sera. Podle agentury ANSA ale nejsou ani v červených a oranžových zónách ulice vylidněné jako během první vlny na jaře.

    Například restaurace a bary, které se v červených a oranžových oblastech dnes musely zavřít pro veřejnost, fungují prostřednictvím výdejových okének. Rodiče také vedli své děti ráno do školy, protože i v nejhůře postižených regionech zůstaly otevřené školky a první stupně základních škol.

  • Na Slovensku stoupá počet obětí nemoci covid-19

    Na Slovensku po předchozím výraznějším přírůstku infikovaných koronavirem začal stoupat počet pacientů, kteří podlehli nemoci covid-19. Vyplývá to z dnešních údajů slovenského ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo potvrdilo dalších 31 případů úmrtí na plicní formu covidu-19, což je nejvyšší počet obětí nemoci ohlášený za jeden den. Od propuknutí pandemie na pětimilionovém Slovensku zemřelo na covid-19 celkem 317 lidí.

Reklama

Hlavní zprávy