Hlavní obsah

Itálie ukázala novou podobu Kolosea. Bude mít výsuvnou podlahu

Foto: cultura.gov.it

Ilustrace ukazující plánovanou podobu Kolosea. Dřevěná výsuvná podlaha by měla být hotová do roku 2022.

Reklama

Návštěvníci největšího amfiteátru římské říše si budou moci Koloseum prohlédnout ze stejného pohledu jako gladiátoři před téměř dvěma tisíci lety. Italský ministr kultury Dario Franceschini oznámil, že památka dostane podlahu.

Článek

Podlaha arény, kde se ve starověku zápasilo, popravovalo i hrálo divadlo, byla odstraněna už v pozdním 19. století kvůli archeologickým vykopávkám. Od té doby dno arény z většiny tvoří zbytky sklepení a systému, kde byli lidé a zvířata drženi předtím, než přišla jejich chvíle v pískem pokryté aréně. Nad sklepením se v rohu tyčí jen malý kus dřevěné podlahy. Výsuvná dřevěná podlaha má tento stav proměnit do dvou let.

„Do roku 2023 budeme mít Koloseum i s jeho honosnou arénou,“ řekl ministr kultury Franceschini.

Projekt má zrealizovat firma Milan Ingegneria a stát by měl 18,4 milionu eur, což je v přepočtu 396 milionů korun. Podle italské vlády tak Koloseum bude věrnější své původní podobě, což přinese i lepší zážitek pro všechny návštěvníky, kteří si ho budou moci prohlédnout z perspektivy, jakou viděli samotní gladiátoři.

Dřevěná podlaha má jít složit nebo rozložit velmi rychle. V době, kdy bude roztažená, budou sklepení větrána novým systémem a regulována tam bude vlhkost i teplota vzduchu.

Franceschini řekl, že nová rekonstrukce zlepší i „použitelnost“ arény. Už v roce 2014, kdy se o projektu začínal bavit s archeologem Danielem Manacordou, Franceschini uváděl, že by se do arény mohly vrátit kulturní akce nebo rekonstrukce gladiátorských zápasů.

Systém posuvných dřevěných panelů stejně jako historické fotografie z doby, kdy podlahu Kolosea ještě pokrýval písek, italské ministerstvo kultury přiblížilo sérií videí, jež jsou k vidění na YouTube nebo přímo na oficiálních webových stránkách.

Památky už jsou otevřené, do země se ale nedostanete bez karantény

Koloseum se návštěvníkům otevřelo minulé pondělí poté, co se v Itálii uvolnila další řada pandemických opatření. Do památky se může jen po skupinkách o 14 lidech, které mezi sebou musí dělit 15minutový rozestup.

Pro všechny cestující ze zemí EU do Itálie ale nadále platí povinnost pětidenní karantény. Opatření sice mělo skončit minulý měsíc, vláda ho ale na konci dubna o dalších 15 dní prodloužila. Všichni, kdo přijedou do Itálie, navíc musí mít negativní test na covid-19, který se pak musí zopakovat ještě po ukončení karantény.

Na většině území Itálie se od začátku minulého týdne otevřely i zahrádky restaurací a s omezenou návštěvností například i divadla a kina.

Reklama

Doporučované