Hlavní obsah

Itálie: Uzavřené regiony, mrtví ve věznicích a modlitba přes obrazovku

Foto: Profimedia.cz

Věřící na Svatopeterském náměstí ve Vatikánu.

Reklama

Itálie je co do šíření nového typu koronaviru aktuálně nejhůře postiženou zemí v Evropě. Podle posledních dat je v zemi 7375 nakažených a 366 obětí. Itálie proto v noci na neděli vyhlásila karanténu Lombardie a 14 dalších regionů. Epidemie v zemi vyvolává řadu neobvyklých situací. O víkendu se kvůli koronaviru uskutečnily vězeňské protesty, kde zemřelo 6 lidí a papež žehnal věřícím jen skrze obrazovku. Seznam Zprávy připravily přehled toho nejdůležitějšího z italské koronakrize.

Článek

Karanténa, kterou Itálie vyhlásila v neděli, se týká 15 regionů. Podle italského ministerstva obchodu a ministerstva financí však zůstanou nejdůležitější ekonomické sektory a budovy veřejné správy otevřené.

Uzavřené regiony

Lombardie, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro a Urbino, Asti, Alessandria, Novara, Verbano-Cuiso-Ossola, Vercelli, Padova, Treviso a Benátky.

Podle odhadů je v izolaci na 16 milionů lidí. Italský premiér Giuseppe Conte rozhodnutí uvrhnout regiony do karantény zdůvodnil stavem ohrožení. „Je to naše nejtemnější hodina, ale my to zvládneme,“ parafrázoval Conte v pondělí jeden z citátů britského premiéra Winstona Churchilla z 2. světové války v rozhovoru s deníkem La Repubblica.

Češi v oblasti

Čeští občané se z uzavřených oblastí severní Itálie mohou vrátit domů. Na Twitteru to v neděli uvedli ministr zahraničí Tomáš Petříček a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ministerstvo zahraničí v reakci na rozsáhlá karanténní opatření v Lombardii a dalších regionech nedoporučuje cestovat do celé Itálie. V celé Itálii bylo v neděli podle Asociace cestovních kanceláří zhruba 12 tisíc českých občanů.

Nepokoje ve věznicích

V neděli odpoledne vypukla vzpoura ve vězení v italské Modeně. Příčinou nepokojů byla podle deníku La Repubblica omezení přijatá ve snaze zastavit šíření epidemie koronaviru. Vězni měli obavy z toho, co se děje venku, a vyjadřovali nespokojenost s izolací a zákazem návštěv. V neděli brzy odpoledne vězni obsadili celou věznici včetně ošetřovny, kde se zmocnili různých drog, například metadonu. Při potyčce byli zraněni dva příslušníci bezpečnostních složek a 20 zaměstnanců muselo vězení opustit. Podle posledních informací zemřelo celkem 6 vězňů. Dva zemřeli na předávkování drogami, jeden po inhalaci toxických látek. Zbylá tři úmrtí se stále vyšetřují.

Nepokoje v italských věznicích.Video: AP

Vězeňské protesty se o víkendu odehrály ve 4 dalších věznicích. V Neapoli, Alessandrii a Foggii, dále ve Frosinone, kde se zabarikádovala asi stovka trestanců, proti kterým zasáhla policie. Vězni sestavili seznam požadavků, který obsahoval i povolení návštěv příbuzných. V Pavii se zase dva dozorci načas stali rukojmími vězňů. Ti jim sebrali klíče a pootevírali desítky cel. Na místo musely být přivolány posily.

Papež vysílal tradiční modlitbu přes internet

Kvůli epidemii nového typu koronaviru zrušil papež František své tradiční nedělní vystoupení na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Modlitbu Anděl Páně přednesl ze své knihovny. Věřící sledovali jeho poselství na internetu. Vatikán také zrušil středeční generální audience. Papež František zrušil většinu veřejných vystoupení již minulý týden – a to kvůli silnému nachlazení. Třiaosmdesátiletá hlava katolické církve byla kvůli svým příznakům preventivně testována na koronavirus, výsledek byl negativní.

Papež František rozmlouvá k věřícím skrze obrazovku. Video: AP

Země se kromě nejvyššího počtu nakažených v Evropě potýká také s nejvyšší smrtností. Ta se pohybuje kolem 3,5 procenta, přičemž průměrné procento úmrtnosti je 3,4 %. Podle deníku The New York Times je to zapříčiněno tím, že je v Itálii nejstarší obyvatelstvo v Evropě a druhé nejstarší obyvatelstvo na světě po Japonsku. Světová zdravotnická organizace však uvádí, že většina z obětí měla již před nákazou vážné zdravotní problémy. Na Apeninském poloostrově se zatím z nemoci vyléčilo 622 lidí.

Reklama

Doporučované