Hlavní obsah

Itálie žádá zapsání pizzy na seznam UNESCO, ohrožují ji prý zahraniční plagiáty

Italové chtějí zapsat pizzu na seznam UNESCOVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Italové sesbírali dva miliony podpisů pod petici na zapsání pizzy na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Mají strach z vlivu zahraničních napodobenin.

Článek

Lidé v Itálii chtějí, aby byla pizza zapsaná na seznamu UNESCO. Už dva miliony lidí podepsaly petici. Iniciátoři kampaně se domnívají, že pizza je součást národní kultury a italských dějin a ohrožují ji zahraniční plagiáty, směrnice Evropské unie a vliv amerických fastfoodových gigantů.

Kampaň zahájenou v roce 2014 podporuje i svaz neapolských pekařů pizzy. Ten požaduje, aby se pizza pekla z čistě italských přísad, zvláštní pozornost prý musí být věnována kvalitě droždí, rajčat a čerstvosti mozzarelly.

Zásadní prý je péct pizzu v peci vytápěné dřevem. A to ideálně na 450 stupňů, aby zůstala uprostřed měkká a na okrajích hnědá a křupavá, klidně i trochu připálená, tvrdí neapolští pekaři.

V Itálii se denně sní sedm milionů kusů pizzy a v zemi existuje 35 tisíc pizzerií. Miliardový obchod s pizzou zaměstnává zhruba čtvrt milionu lidí. Největšími jedlíky pizzy jsou ale Američané, kteří jí ročně zkonzumují 13 kilo na osobu. Italové jsou až druzí se 7,6 kilogramu pizzy na osobu za rok.

Reklama

Doporučované