Hlavní obsah

Italové hlasují v nejnapínavějších volbách posledních let. Ve vládě může stanout Berlusconiho strana i extremisté

Voliči v Itálii rozhodují o novém složení tamního parlamentu. Video: Valérie Dvořáková , AP

 

Reklama

V Itálii probíhají parlamentní volby, jejichž výsledek lze jen těžko odhadnout. Podle posledních průzkumů je těsným favoritem voleb Hnutí pěti hvězd, které s malým rozdílem vede nad doposud vládnoucí Demokratickou stranou bývalého premiéra Mattea Renziho.

Článek

Itálie právě zažívá jedny z nejnapínavějších voleb posledních let. Není přitom vůbec jisté, jak dopadnou. Podle agentury AP lze očekávat, že výsledek bude velmi těsný a jen složitě se podaří sestavit většinovou vládu. Podle posledních průzkumů bude těsným vítězem populistické Hnutí pěti hvězd, které před devíti lety založil italský komik Beppe Grillo.

O přízeň italských voličů se uchází tři hlavní politické bloky: favorizovaná středopravá koalice, jíž vévodí 81letý expremiér Silvio Berlusconi, strany levého středu a populistické Hnutí pěti hvězd. Analytici odhadují, že žádný z uvedených bloků nezíská parlamentní většinu a volby skončí patem. Hnutí se od svého založení vymezuje proti tradičním politickým stranám, korupci a establishmentu. Jeho současným politickým lídrem je Luigi Di Maio.

V těsném závěsu by pak měla stanout dosavadní vládní Demokratická strana expremiéra Mattea Renziho. Ten z funkce předsedy vlády odstoupil koncem roku 2016, kdy se mu nepodařilo prosadit v celonárodním referendu změnu ústavy.

O návrat z opozice se také pokouší strana Forza Italia bývalého trojnásobného premiéra Silvia Berlusconiho. Ten má sice až do roku 2019 soudně zakázáno vykonávat veřejné volené funkce a byl potrestán za daňové podvody, přesto byl výraznou postavou celé kampaně.

V průběhu voleb byl navíc Berlusconi zaskočen polonahou aktivistkou z hnutí Femen, která o něm prohlásila, že „je prošlý“ a jeho čas už pominul. Přesto není vyloučeno, že by strana Forza Italia ve vládě stanula.

Předvolební debatě dominovala témata migrace a ekonomické situace. Doprovázela ji, napsala agentura AP, neofašistická rétorika a násilí namířené proti migrantů. To vyvrcholilo ve středoitalském městě Macerata, kde minulý měsíc neúspěšný kandidát Ligy severu, která je členem středopravé koalice, postřelil šest cizinců černé pleti.

„Předvolební kampaň byla složitá a odporná, nelíbila se mi ani rétorika strany, kterou jsem volil (vládnoucí levicová Demokratická strana). Ale je to strana, jejíž návrhy se nejvíce blíží tomu, co si myslím. Nelíbí se mi, že se šíří nenávist (proti migrantům). Nemá to smysl - přece nemůžeme střílet na lodě a stavět zdi,“ řekl agentuře AFP při odchodu z volební místnosti v Římě 24letý kadeřník Mirko Canali.

„Musíme najít své místo v Evropě, smlouvy (s EU) nám uškodily stejně jako Řecku. Matteo Salvini (šéf protimigrantské a euroskeptické Ligy severu) bude premiérem, který Itálii dostane mezi hlavní evropské hráče,“ uvedla 62letá Graziella Costagliaová, důchodkyně z Benátek.

„Hnutí pěti hvězd je jediná politická síla, která dokáže sanovat státní pokladnu a bojovat proti zbytečným výdajům i daňovým únikům,“ odůvodnil svůj hlas 29letý Alberto Rossi z Říma. Novinář Andreas Pieralli uvedl, že minulý rok dosáhly daňové úniky výše 120 miliard eur (3 biliony Kč).

„Vždycky jsem volil Berlusconiho, protože si to přál můj otec. Tentokrát jsem ale dal hlas Hnutí pěti hvězd na protest proti stranám, které vždycky kradly,“ vysvětlil 24letý pekař Francesco Tagliavini z Říma.

Reklama

Související témata:

Doporučované