Hlavní obsah

Italové slaví, pizza se dostala na seznam UNESCO

UNESCO zařadilo tradiční neapolskou pizzu na seznam UNESCOVideo: AP

 

Reklama

Tříleté snažení Italů dostat tradiční neapolskou pizzu na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO dnes vyvrcholilo v oslavy v ulicích Neapole.

Článek

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila přípravu tradiční neapolské pizzy na svůj seznam světového nehmotného kulturního dědictví. Dnes to po jednání v Jižní Koreji oznámil výbor UNESCO. Vyhověl tak Italům, kteří trvali na tom, že příprava a pečení pizzy je součástí jejich kulturní a kulinářské tradice.

„Vítězství!“ napsal na Twitteru italský ministr zemědělství Maurizio Martina. Kampaň pro zařazení pizzy na seznam vedl neapolský svaz jejích pekařů od roku 2014. Na konci listopadu podepsaly petici na podporu žádosti dva miliony lidí.

Italové v podkladech uvádějí, že umění přípravy pizzy po neapolsku se vyvinulo už v 16. století. Těsto se peče v cihlové troubě vytápěné dřevem a má tenkou kůrku. Nejznámější je Margherita složená z rajčat, mozzarelly, oleje a bazalky.

Výrobci tradiční neapolské pizzy, známí pod názvem „Pizzaiuoli”, slavili v ulicích Neapole tím, že vyhazovali těsto na pizzu do vzduchu. Také připravovali Margherity, které rozdávali lidem.

Seznam světového nehmotného kulturního dědictví vytvářený od roku 2003 čítá v současnosti 365 položek. Neapolská pizza v něm bude dělat společnost například španělskému flamencu či indonéské batice.

Reklama

Související témata:

Doporučované