Hlavní obsah

Italové v Betlémě namalovali obří portrét mladé Palestinky, izraelské úřady jim zrušily víza

Portrét Ahid Tamímíové měří přibližně čtyři metry. Video: AP

 

Reklama

Na bezpečnostní bariéře vznikla malba mladé Palestinky, kterou nedávno propustili z vězení kvůli útoku na izraelské vojáky a již někteří Palestinci oslavují jako hrdinku.

Článek

Izraelská policie zatkla o víkendu dva Italy, kteří namalovali obří portrét Palestinky na bezpečnostní bariéru ve městě Betlém na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu. V neděli byli oba propuštěni, izraelské úřady jim zrušily víza a nařídily jim do tří dnů opustit zemi. Informoval o tom deník The Times of Israel s tím, že pokud zemi sami neopustí, budou vyhoštěni.

Podle policie byli Italové zatčeni kvůli „podezření z vandalismu a poškození bezpečnostní bariéry“. Na zeď namalovali čtyřmetrový portrét Palestinky Ahid Tamímíové, která byla letos v březnu odsouzena k trestu osmi měsíců vězení za napadení dvou izraelských vojáků. V neděli byla z vězení propuštěna.

Italský ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi propuštění Italů přivítal a vyjádřil naději, že se budou moci oba brzy vrátit do Itálie.

Tamímíová napadla vojáky jako šestnáctiletá loni v prosinci v obci Nabí Sálih u Ramalláhu na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu. Dívka nejprve jednoho vojáka několikrát udeřila rukou a nakopla a pak se obořila i na druhého. Incidentu byla přítomna i její matka a sestřenice. Na osm měsíců do vězení poslal soud i matku, sestřenice dostala kratší trest.

Sedmnáctiletá Tamímíová se díky svému činu stala pro mnohé hrdinkou a symbolem nové generace mladých Palestinců bojujících proti izraelské okupaci. Naopak izraelští vládní představitelé považují trest pro Tamímíovou za příliš mírný. Ministryně kultury Miri Regevová dívku označila za „teroristku“ a ministr školství Naftali Bennett prohlásil, že by si zasloužila „strávit ve vězení celý život“.

Po nedělním propuštění z vězení Tamímíová uvedla, že bude v odporu proti Izraeli pokračovat, dokud jeho vláda neskončí s okupací území. Obě ženy vítali obyvatelé jejich obce jako národní hrdinky.

Reklama

Doporučované