Hlavní obsah

Italové vyšetřují smrt 26 dívek z lodi

Cestu z Libye nepřežilo šestadvacet uprchlic z NigérieVideo: AP

 

Reklama

Italské úřady již začaly s vyšetřováním smrti šestadvaceti nigerijských dívek. Zadržely dva muže - Libyjce a Egypťana, kteří by za jejich smrt měli být zodpovědni. Vyšetřovatelé také zkoumají, zda dívky nebyly mučeny a sexuálně zneužity. Výsledky pitvy budou známy do týdne.

Článek

Nigerijky byly ve věku mezi čtrnácti a osmnácti lety. Osudnou se jim stala cesta z Libye do Evropy. Uprchlíků bylo na člunu celkem 400, z toho 90 žen a 52 dětí. Nejmladším pak bylo týden staré nemluvně. Dva muži, které Italové zadrželi, byli podle italských médií kapitáni uprchlických člunů.

Úřady již zveřejnily jejich totožnost. Libyjce Al Mabarouca Wisam Harara a Egypťana Mohameda Aliho Al Bouzida identifikovali samotní přeživší.

Prefekt italského města Salerno Salvatore Malfi nicméně vyvrátil domněnky, že jsou Nigerijky oběťmi obchodu s bílým masem. „Cesty obchodů s lidmi za účelem sexuálního zneužívání jsou jiné. Pro překupníky jsou cesty přes moře na člunech moc riskantní,” tvrdí Malfi.

Marco Rotunno, mluvčí Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, potvrdil, že pracovníci OSN byli v Salernu, když se vyzvedávala těla. „Byl to velmi silný zážitek. Jedna žena ztratila všechny tři dcery,” řekl Rotunno. Dodal, že 90 procent uprchlic, které cestu přežijí, má na těle modřiny a jiné známky nasvědčující tělesnému násilí.

Od začátku letošního roku zemřelo ve vodách Středozemního moře skoro tři tisíce uprchlíků. Přes 150 tisíc migrantů na břehy Evropy dorazilo, většina pak do Itálie.

Reklama

Doporučované