Hlavní obsah

Italská mafie, justiční mafie, daňové podvody. Jak šel čas s vyšetřováním Kuciakovy vraždy

Rok od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka: Jak šlo vyšetřování.Video: Redakce Seznam, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Informace o vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové obletěla média v pondělí 26. února 2018.

Článek

Šéf Národní kriminální agentury (NAKA) Petr Hraško listu Sme potvrdil, že případ policisté vyšetřují jako úkladnou vraždu. Prokurátor později upřesnil, že neznámý pachatel zavraždil mladý pár už ve středu 21. února. Kuciak s Kušnírovou zemřeli v Kuciakově domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy.

Rok od smrti Jána Kuciaka: Rozhovor se šéfredaktorem webu Aktuality.sk Peterem Bárdym.Video: Seznam Zprávy

Motiv pro vraždu byl nasnadě – Kuciakova práce. 27letý novinář psal pro portál Aktuality.sk, věnoval se hlavně podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí s vazbami na vládní stranu Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Psal také o kontroverzním podnikateli Mariánu Kočnerovi a jeho byznysu, upozorňoval na možné daňové úniky. A Kočner mu kvůli článkům vyhrožoval.

V období, které předcházelo vraždě, se pak Kuciak zabýval působením nechvalně proslulé kalábrijské mafiánské organizace 'Ndrangheta na Slovensku, chystal rozsáhlý článek o tom, jak mafiáni zneužívají dotace z programů Evropské unie určené pro východ země.

26. - 28. února 2018

V den, kdy se svět dozvídá o vraždě Kuciaka a Kušnírové, svolává Robert Fico tiskovou konferenci. Veřejně nabízí milion eur za informace, které přispějí k dopadení zabijáka.

Jeho gesto však působí rozpaky. Protože za vlády Roberta Fica se pravidelně zametaly pod koberec možné kauzy mocných, na které novináři upozornili.

Kuciakův domovský server Aktuality.sk o dva dny později – 28. února – publikuje Jánovo poslední, nedopsané odhalení. S mrazivou poznámkou na konci – „Závěr článku chybí, autor už ho nestihl dokončit.”

V textu Kuciak spojil Ficovu asistentku Máriu Troškovou se slovenským podnikatelem italského původu Antoninem Vadalou, který měl podle italské policie vazby na mocného mafiánského bosse z Kalábrie. Vazby na Vadalu měl pak mít i tajemník slovenské Bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň, kterého do funkce vybral Fico osobně.

Jasaň i Trošková 28. února oznamují, že na své funkce dočasně, do vyřešení případu, rezignují.

Policejní prezident Tibor Gašpar téhož dne na tiskové konferenci uvádí, že dvojnásobná vražda nejpravděpodobněji souvisí s působením italských občanů na Slovensku.

O den později se ale zmiňuje o nové stopě ve vyšetřování případu, která se týká i slovenského nejvyššího soudu. O takzvané justiční mafii, která měla manipulovat s přidělováním případů jednotlivým soudcům, Kuciak také psal. Média na Slovensku i v tuzemsku spekulují, že novinář nezemřel kvůli mafii italské, ale právě kvůli mafii slovenské, té justiční.

Prokuratura později na jedné z řady tiskových konferencí upřesňuje, že vyšetřovacích verzí měli z počátku policisté téměř třicet.

Březen

Slovenská policie 1. března po raziích zatýká Antonina Vadalu, dva jeho příbuzné a další čtyři lidi. O dva dny později je pouští.

Matka zavražděné novinářovy přítelkyně Martiny Kušnírové v rozhovoru pro Plus jeden deň říká, že by uvítala zapojení mezinárodního týmu do vyšetřování případu. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák na sociální síti reaguje, že do vyšetřování se zapojila česká i italská policie, Europol, americká FBI a britský Scotland Yard.

Koaliční partner Smeru Most-Híd požaduje rezignaci policejního prezidenta Tibora Gašpara a ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

2. března do ulic vycházejí tisíce Slováků, aby uctili památku zavražděného páru. Zároveň žádají i demisi premiéra Fica. V Bratislavě se sejde 20 tisíc lidí. Slovenský prezident Andrej Kiska mluví o rekonstrukci vlády, nebo předčasných volbách.

V desítkách slovenských měst se lidé zúčastnili největší protivládní demonstrace od roku 1989.Video: Hanuš Hanslík

Následující demonstrace jsou největší od roku 1989.

Vyšetřování dvojnásobné úkladné vraždy probíhá nestandardně. Opoziční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti oznamuje, že na místo činu do Veľké Mači přijel šéf protikorupční jednotky Róbert Krajmer, který je spojovaný s oligarchou Norbertem Bödörem, švagrem policejního prezidenta Tibora Gašpara. Policie tuto informaci popírá, aby ji o několik hodin později potvrdila. Zapojení Krajmera potvrzují i záběry televize Joj.

Organizace soudních lékařů pak policii kritizuje za to, že k ohledání těl nepřizvala soudního lékaře. Podle medií šlo „jen” o patologa, který přednáší histologii a který později odmítl výslech na policii s odůvodněním, že nebyl zbaven mlčenlivosti.

Připomeňte si: Kvůli případu novináře Kuciaka přijeli na Slovensko evropští investigativci.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Tři týdny po vraždě policie stále s jistotou nezná motiv a nemá podezřelé.

Matka Martiny Kušnírové v rozhovoru pro MF Dnes říká, že slovenské policii ani slovenským politikům nevěří. „Byla to politická vražda a Martinku nezabili náhodou, ale proto, že by zůstal svědek,“ řekla Zlatica Kušnírová. Její dcera podle ní věděla víc, než bylo v článcích Kuciaka, a proto zemřela. „Kdyby chtěli zabít jenom Janka, měli na to dost času,“ myslí si Zlatica Kušnírová.

Kvůli tlaku veřejnosti, koaličních partnerů i opozice odstupuje 12. března z funkce ministra vnitra Robert Kaliňák, 15. března podává demisi Robert Fico a sestavování nové vlády se ujímá jím nominovaný Peter Pellegrini.

Měsíc po vraždě policie a prokuratura uvolňují několik dalších informací o smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Na místě činu nebyly zjištěny stopy zápasu a nic nebylo odcizeno. „Tyto okolnosti naznačují, že šlo o vraždu na objednávku,“ řekl na tiskové konferenci prokurátor úřadu speciální prokuratury, který si nepřál zveřejnit své jméno. Dodal, že Kušnírová byla zastřelena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Obě vraždy se staly v rozpětí pěti minut, střelec použil pistoli kalibru devět milimetrů.

Připomeňte si: Jak nová slovenská vláda dostala důvěru.Video: Reuters

Duben-květen

Z kritizovaných mužů stále zůstává ve funkci policejní prezident Tibor Gašpar. Slováci opět vyrážejí do ulic, aby vyjádřili nesouhlas s řízením vyšetřování vraždy. Podle serveru Denník N protestuje v bratislavských ulicích 31 tisíc až 35 tisíc lidí. Gašpar se nakonec z funkce nechá uvolnit 18. dubna.

9. května slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár oznamuje, že cílem vraha byl pouze Ján Kuciak.

Právník pozůstalých, bývalý ministr vnitra i spravedlnosti Daniel Lipšic, otevřeně kritizuje postup policie. „Nebyly tam zajištěny stopy, které se zajistit měly, a je možné, že byly nezvratně zničeny,“ uvedl Lipšic pro televizi Joj. Některé důkazy k případu vyšetřovatelé podle něj zjistili až z fotografií. Prokuratura určité pochybení přiznala.

Září

V září přichází průlom – 17. 9. slovenská prokuratura zveřejňuje portrét muže, který se v době vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky mohl pohybovat v okolí a mohl by disponovat informacemi důležitými pro vyšetřování. Muž byl později identifikován jako Ronald R. Měsíc po zveřejnění portrétu spáchal sebevraždu.

O deset dnů později policie zatýká podezřelé z vraždy Kuciaka a Kušnírové. Kriminalisté zadrželi osm osob, mezi nimi i bývalého policejního vyšetřovatele. Razie probíhala v jihoslovenském městě Kolárovo. 28. září policie obviňuje tři ze zadržených z úkladné vraždy, zbytek propouští. Právník pozůstalých Lipšic pro média naznačil, že k posunu ve vyšetřování pomohla analýza elektronických dat.

Obviněnými jsou bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Szabó, dále jeho příbuzný a někdejší profesionální voják Miroslav Marček a také podnikatel Zoltán Andruskó.

Policie 29. září obviňuje z podílu na dvojnásobné vraždě čtvrtou osobu – 44letou Alenu Zsuzsovou, která měla být tlumočnicí kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera. Vztahy mezi nimi byly zřejmě velmi úzké, Kočner byl podle serveru Hnonline.sk. dokonce kmotrem její dcery.

Tlumočnice měla být objednavatelkou vraždy, média ale píší, že zřejmě nebyla hlavní iniciátorkou. Objednavatel vraždy zaplatil nejméně 70 tisíc eur (1,8 milionu Kč), řekl později novinářům jeden z prokurátorů, který dohlíží na vyšetřování případu a který si nepřál uvést své jméno.

Podle tohoto zdroje uhradil objednavatel v hotovosti 50 tisíc eur; zbylých 20 tisíc eur představovalo odpuštění dluhu. Generální prokurátor Jaromír Čižnár míní, že důkazy proti zadržené čtveřici jsou velmi silné.

Říjen 2018 - únor 2019

Denník N informuje na začátku října, že jeden z obviněných, Zoltán Andruskó, jako objednavatele likvidace novináře označil Mariána Kočnera.

Připomeňme, že Kuciak psal například o podezřelých transakcích, do kterých byly podle něj zapleteny Kočnerovy firmy a při kterých přišel stát o miliony eur na dani z přidané hodnoty. Věnoval se také jiným kauzám, které byly spojovány s Kočnerem. Kočner mladého novináře následně zastrašoval a vyhrožoval mu, že se o něj a o jeho rodinu bude zajímat a že zveřejní jejich případné přešlapy (jak potvrdila nahrávka konfrontačního rozhovoru mezi Kočnerem a Kuciakem zveřejněná v minulých dnech serverem Aktuality.sk).

Slovenská policie výhrůžky prověřovala, ale neshledala, že by se Kočner dopustil trestného činu ani přestupku.

Denník N přichází s dalším střípkem informací – na konci října píše, že si Kočner najal bývalého šéfa civilní kontrarozvědky SIS Petera Tótha na sledování nejméně pěti slovenských novinářů – a to včetně Jána Kuciaka.

Tóth se sám přihlásil policii po zadržení čtyř podezřelých.

2. února letošního roku zveřejňuje italská veřejnoprávní stanice RAI 1 snímky ze sledování Kuciaka, které měl pořídit právě Tóth a získala je italská investigativní novinářka Maria Grazia Mazzolaová.

Jeden z obviněných spolupracuje s policií a přiznává, že skupina plánovala další vraždy – dvou prokurátorů Petra Šufliarského a Maroše Žilinky a také exministra spravedlnosti Daniela Lipšice, nyní zástupce pozůstalých.

24. ledna letošního roku Alenu Zsuzsovou policie obviňuje z podílu na další vraždě, tentokrát primátora jihoslovenského města Hurbanovo Lászlóa Basternáka, který byl zastřelen v roce 2010.

Podnikatele Mariána Kočnera vzala policie do vazby už v červnu 2018, ovšem v souvislosti s jiným případem. Dvakrát žádal o propuštění na kauci, soud to však zamítl. Až do dnešního dne policie odmítala potvrdit informace slovenského tisku, že Kočnera vyšetřuje právě i kvůli objednávce vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

Reklama

Doporučované