Hlavní obsah

Italská značka Versace se omluvila Číně za trička s Hongkongem

Versace přišlo o čínskou ambasadorku kvůli přešlapu s tričkem.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Italský módní dům Versace si zadělal na problémy. Při tvorbě designu nového trička si nedal pozor na zeměpis a znepřátelil si Čínu.

Článek

Za všechno může design nového trička. Na něm se objevilo několik světových měst spolu se státy, ke kterým patří. U dvojice Milán–Itálie je všechno v pořádku, problém ale přichází v případě Macaa a Hongkongu. Na tričku se objevují jako samostatná území. Obě bývalé evropské kolonie spadají od konce minulého tisíciletí pod Čínu.

Přešlap světové módní značky způsobil v Číně koncem minulého týdne velký poprask. Versace se ocitlo pod palbou kritiky na sociálních sítích. A přišlo dokonce o svou čínskou ambasadorku, herečku Yang Mi. Ta se značkou okamžitě rozvázala spolupráci a nechala se slyšet, že „čínská suverenita a integrita je posvátná a nedotknutelná“.

Versace se omluvilo na sociální síti Weibo i v oficiálním prohlášení. Speciální omluvu pak přidala na Instagramu také Donatella Versace. „Nikdy jsem neměla v úmyslu zpochybnit čínskou národní svrchovanost, proto se za tuto nepřesnost osobně omlouvám,“ uvedla návrhářka.

Značka začala do světa hlásat: „Milujeme Čínu a respektujeme její územní suverenitu.“ Versace přitom není první značkou, která si v Číně zadělala na problémy. Americká značka Gap v minulém roce rovněž na svých tričkách špatně natiskla mapu Číny, na níž chyběl například Tchaj-wan.

Do citlivého tématu čínských území se zapletly i další luxusní značky. Americký Coach na podobně vypadajícím tričku uvedl Hongkong a další diskutované čínské území Tchaj-wan jako samostatné země.

Stejný přešlap udělala i francouzská Givenchy, firmy přišly o ambasadory svých značek v Číně a na sociálních sítích čelí velké kritice.

Zvláštní administrativní oblasti Macao a Hongkong od sebe na jihu Číny dělí delta Perlové řeky. Původně britský Hongkong se stal součástí Čínské lidové republiky v roce 1997, poslední portugalská kolonie Macao v roce 1999, obě mají od Pekingu oddělený právní systém. Hongkong se v posledních měsících potýká s masivními demonstracemi proti dohledu pevninské Číny. Demonstrace původně začaly jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny a postupně přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému.

Reklama

Související témata:

Doporučované