Hlavní obsah
Online

Zločinci využijí nedostatku vakcín, varuje Europol

Foto: Profimedia.cz

Odběrové místo ve Velké Británii.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Europol varuje členské země před kriminalitou spojenou s nedostatkem vakcín proti onemocnění covid-19. Může jít o padělané vakcíny či krádeže těch opravdových.

- Vzhledem k dennímu nárůstu obětí koronaviru schválila italská vláda zákaz meziregionálního cestování během vánočního období. Na Štědrý den, 1. svátek vánoční a Nový rok Italové navíc nebudou moci opustit svá města.

- Světová zdravotnická organizace uvedla, že uvažuje o zavedení elektronického osvědčení o očkování. Zavedení takového osvědčení by umožnilo identifikovat očkované jedince, nicméně by muselo fungovat v souladu s vnitrostátními zákony.

- V Rakousku dnes začne hromadné testování obyvatel na koronavirus hned ve třech spolkových zemích. Zatímco britský Wales nebo Itálie zpřísňují opatření proti koronaviru, v Irsku se po čase otevřou restaurace.

Včerejší online reportáž:

  • Bulharsko představilo očkovací plán

    Bulharsko v pátek představilo národní plán očkování proti koronaviru. V první z pěti fází dostane vakcínu k dispozici nemocniční personál, zubaři a lékárníci, celkem asi 250 000 lidí. Očkování má být dobrovolné a zdarma pro všechny, uvedl podle agentury DPA ministr zdravotnictví Kostadin Angelov.

    Očkovací akce začne v Bulharsku teprve poté, co Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválí vakcínu vyvinutou firmami Pfizer a BioNTech.

    Cílovými skupinami v druhé fázi očkování budou klienti a personál v domovech důchodců a také učitelé. Ve třetí vlně se dostane na zaměstnance v životně důležitých odvětvích, ve čtvrté pak na lidi starší 65 let a na osoby chronicky nemocné. V konečné fázi pak budou očkovány ohrožené skupiny obyvatel na základě životních podmínek či způsobu života.

  • Zdravotníci v USA prosí pod náporem nakažených o pomoc guvernéry

    Epidemie covidu-19 ve Spojených státech po týdnech nepříznivého vývoje nejeví známky zpomalování a vytíženost nemocnic prakticky den co den dosahuje nového maxima. Mnohé americké státy nicméně nezavedly plošné uzavírky podniků a skoro žádný nenařídil obyvatelům omezit pohyb na veřejnosti. Šéfové nemocnic a lékaři v posledních dnech na guvernéry apelují, aby jim v boji proti koronaviru pomohli vyhlášením karanténních opatření.

  • V Británii za den přibylo přes 16 tisíc nakažených

    V Británii za posledních 24 hodin přibylo 16 298 nakažených koronavirem, je to nejvíce za téměř týden. Ve čtvrtek hlásily zdravotnické úřady 14 879 nově infikovaných, uvedla agentura Reuters. Celkový počet případů nákazy dosáhl v zemi 67 miliony obyvatel 1 690 432.

    Počet úmrtí s nemocí covid-19 vzrostl za poslední den o 504 na celkových 60 617. O den dříve to bylo 414 zemřelých. Podle Národního statistického úřadu, který do bilance započítává všechny zemřelé se zmínkou o koronaviru v úmrtním listu, zemřelo ve Spojeném království v souvislosti s nákazou již 76 000 osob.

  • Počty nakažených stoupají v Turecku i Itálii

    Rekordních 32 736 případů nákazy koronavirem za posledních 24 hodin zaznamenalo Turecko, kde za stejné období přibylo 193 obětí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví, které citovala agentura Reuters.

    Počet nakažených stoupá také v Itálii, kde přibylo 24 099 nových případů a 814 obětí; ve čtvrtek země zaznamenala 23 225 nově nakažených a rekordní počet 993 mrtvých.

  • Europol varuje před podvody s vakcínami

    Europol varuje členské země před kriminalitou spojenou s nedostatkem vakcín proti onemocnění covid-19. Může jít o padělané vakcíny či krádeže těch opravdových. Informoval o tom server BNO Newsroom na Twitteru.

  • Viroložka z Wu-chanu varuje před dalšími netopýřími koronaviry

    Netopýři v pohraničních oblastech jižní a jihovýchodní Číny jsou nositeli dalších koronavirů, které už nyní mají schopnost přenosu na lidi, varovala přední čínská odbornice, doktorka Š' Čeng-li z Virologického ústavu ve Wu-chanu. Podle jejích slov je pravděpodobné, že tyto viry, včetně blízkých příbuzných viru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19, už kolují v přírodě i mimo Čínu, napsal zpravodajský server The Guardian.

    „Měli bychom je hledat nejen v Číně, ale i v dalších zemích jižní Asie,“ dodala Š', která má přezdívku „netopýří žena“, protože její skupina studuje netopýří koronaviry.

  • Filipínská policie hrozí výpraskem za nedodržování opatření

    Filipínská policie pohrozila, že bude trestat výpraskem rákoskou obyvatele, kteří porušují pravidla společenského odstupu nařízená kvůli šíření pandemie covidu-19. Filipíny se snaží zabránit dalšímu šíření nákazy o vánočním období, napsal v pátek zpravodajský server The Guardian.

    Filipíny patří k zemím, kde přípravy na Vánoce začínají velmi brzy - už počátkem září - a lidé tak už několikátý měsíc navzdory pandemii zaplňují obchody a nákupní střediska.

    Policejní generál Cesar Binag, velitel protikoronavirových zásahových sil, na tiskové konferenci řekl, že policisté a vojáci budou na veřejných místech v hlavním městě Manile nosit na hlídky metr dlouhé ratanové hole, aby s jejich pomocí měřili sociální odstup.

  • Řecký premiér porušil vlastní koronavirová opatření

    Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis se stal terčem kritiky kvůli výletu na kole do hor, kterým patrně porušil přísná protikoronavirová opatření v zemi. Informoval o tom v pátek zpravodajský server The Guardian. Poprask vyvolaly fotografie a videonahrávka z víkendu, kdy si Mitsotakis s manželkou vyrazil ve společnosti motokrosových jezdců do pohoří Parnitha vzdáleného 45 kilometrů od Atén.

    Podle protikoronavirových pravidel, která vstoupila v platnost sedmého listopadu a zatím je jejich platnost prodloužena do 14. prosince, mohou lidé sportovat jen v blízkosti domova a hrozí jim pokuta nejméně 300 eur (téměř 8000 korun), pokud se vydají ven bez zjevného důvodu. Kritiku premiér sklidil také za to, že s pěticí svých společníků pózoval na fotografii, kde nikdo z nich nemá na obličeji roušku. Nošení roušky je na základě pravidel, která Mitsotakis sám vyhlásil, povinné ve všech venkovních prostorách.

  • Na Slovensku začíná lyžařská sezona, její průběh je ale nejistý

    Na Slovensku se rozbíhá lyžařská sezona, její pokračování v příštích týdnech ale kvůli šíření koronaviru není jisté. Ministr dopravy Andrej Doležal v pátek novinářům řekl, že zatím nebylo vydáno nařízení, které by provoz skiareálů omezovalo. Dříve v tomto týdnu ale ministr uvedl, že návrh konzilia odborníků na zpřísnění karanténních omezení počítá i s uzavřením lyžařských středisek. Pro turisty z Česka a dalších zemí platí omezení při cestování na Slovensko.

    Z větších slovenských lyžařských center v pátek zahájil sezonu Park snow Donovaly, jehož provozovatele ovládá předseda slovenského parlamentu Boris Kollár. O nadcházejícím víkendu v omezeném režimu spustí lanovky také největší slovenský skiareál Jasná v Nízkých Tatrách, středisko v praxi hodlá otestovat opatření s cílem zabránit shromažďování lyžařů.

  • Berlín chce do měsíce naočkovat téměř půl milionu lidí

    Jakmile bude mít Berlín k dispozici vakcínu proti koronaviru, chce do tří až čtyř týdnů naočkovat 450 000 lidí. Zahraničním korespondentům v Německu to v pátek řekl Albrecht Broemme, jenž je hlavním plánovačem očkovacích center v Berlíně. Broemme, kterému při přípravách pomohla i stavebnice lego, uvedl, že harmonogram je rozpracován na minuty. Zájemce o vakcínu, která nebude povinná, stráví v očkovacím centru 70 minut.

    „Příchozí se v kabince posadí na židli, vyhrne si rukáv. Přijde k němu očkovací tým, dezinfikuje místo vpichu, to udělá jeden člověk, pak přijde další, který aplikuje vakcínu, poté se ranka krátce přitlačí, aby nevznikla modřina, a následuje nalepení náplasti a zpracování dokumentace,“ vysvětlil Broemme, jak bude samotné očkování vypadat.

  • Španělsko plánuje do poloviny příštího roku naočkovat až 20 milionů lidí

    Španělská vláda má za cíl do května nebo června příštího roku naočkovat proti koronaviru až 20 milionů přibližně ze 47 milionů obyvatel v zemi. Dnes to uvedl premiér Pedro Sánchez.

  • DPA: Orbán kritizoval EU kvůli vakcíně proti covidu-19

    Maďarský premiér Viktor Orbán dnes ve veřejnoprávním rozhlase kritizoval Evropskou unii, že na rozdíl od Británie ještě nezaregistrovala vakcínu proti covidu-19. Agentura DPA napsala, že Orbán, který na EU často útočí, si našel nový cíl. „Kdo vystoupil (z EU), jde vlastní cestou, hledá vlastní řešení, může zdraví a životy svých občanů chránit rychleji než my, kdo jsme (v EU) zůstali,“ řekl Orbán.

    Britská léková agentura MHRA ve středu jako první na světě schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer a BioNTech. Orbán to podle DPA označil za „facku“ Evropské unii. Maďarská vláda uvažuje i o použití ruské vakcíny Sputnik V, kterou ruské úřady schválily letos v létě. Vůči této vakcíně ale zaznívají i výhrady.

  • Koronavirus se celosvětově potvrdil u více než 65 milionů lidí

    Koronavirus se od počátku pandemie celosvětově prokázal u více než 65 milionů lidí, přes 1,5 milionu z nich zemřelo. Vyplývá to ze statistik Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie covidu-19 globálně monitoruje. V absolutních číslech je nejhůře zasaženým regionem Evropa, kde jen za minulý týden přibylo 1,7 milionu nových případů, píše agentura AFP.

    V absolutních počtech mají nejvíce nakažených Spojené státy zhruba s 328 miliony obyvatel, které registrují přes 14 milionů infikovaných. Následuje Latinská Amerika a Karibik s 13,3 milionu nakažených a Asie s 12,6 milionu. Blízký východ hlásí okolo 3,4 milionu infekcí, Afrika 2,2 milionu a nejmenší počet nakažených má málo zalidněná a izolovaná Oceánie – zhruba 30 000 potvrzených případů.

  • Covid-19 měl v listopadu jeden ze 105 Angličanů

    Právě zveřejněná čísla odhadují, že v týdnu před 28. listopadem měl covid-19 jeden ze 105 lidí (celkem asi 520 000) v Anglii. Podle Úřadu pro národní statistiku to představuje 26 000 nových případů denně. Míra nákazy jinak klesá ve všech regionech Anglie, s výjimkou severovýchodu, a ve všech věkových skupinách.

  • „Ukradené Vánoce“ v Kanadě

    Provinční lídr v Kanadě vzkázal obyvatelům svého regionu, že jim „krade Vánoce“, aby byli v bezpečí. Brian Pallister, premiér Manitoby, vyzval lidi, aby se o Vánocích nescházeli, protože případů v provincii přibývá a omezení nepoleví. Na čtvrteční konferenci řekl: „Jsem člověk, který krade Vánoce, aby vám zajistil bezpečí, nemůže to počkat.“ Pallister čelil kritice během pandemie, protože si údajně užíval dovolenou na Kostarice a byl obviněn z uspěchaného uvolnění opatření ke znovuotevření ekonomiky.

  • Izrael se chystá na rychlé naočkování pětiny populace

    Izrael očekává, že do konce prosince obdrží čtyři miliony dávek vakcíny firem Pfizer a BioNTech, jejíž použití už schválila Británie. Izrael chce začít rychle s očkováním proti covidu-19 a připravuje zdravotnické instituce na situaci, kdy se bude denně očkovat až 80 000 lidí. V zemi začal znovu stoupat denní počet potvrzených nákaz koronavirem, ve čtvrtek jich Izrael ohlásil 1 568. Při zamýšlené rychlosti by podle izraelských sdělovacích prostředků mohla být v zemi naočkována do ledna až pětina obyvatel. Čtyři miliony dávek vakcíny umožní naočkovat dva miliony lidí.

    Server The Times of Israel napsal, že první zásilky by mohly dorazit už příští týden. Televize Channel 13 tvrdí, že izraelští odborníci nyní zvažují možnost, že se začne očkovat, jakmile užití látky schválí místní regulační orgán, a nebude se čekat na schválení amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Ten se má k jednání na toto téma sejít ve středu a mohl by vakcínu pro USA schválit příští týden, uvádí izraelský server.

  • Ve Francii začnou výprodeje kvůli koronaviru o 14 dní později

    Ve Francii začnou zimní výprodeje o 14 dní později, než bylo plánováno. Vláda rozhodla, že je přeloží na 20. leden, aby se obchodníci vzpamatovali z koronavirového propadu tržeb. Dnes to podle webu deníku Le Figaro uvedl Alain Griset, který má ve francouzském kabinetu na starosti malé a střední firmy. Ve Francii určuje termíny výprodejů stát.

    Na vládu se s žádostí o posunutí začátku tradičního zimního výprodeje v úterý obrátily dvě federace obchodníků. Přály si přeložit výprodej na středu 20. nebo až 27. ledna. Argumentovaly, že sklady mají plné a potřebují více času mít možnost prodávat za „spravedlivou cenu“, aby mohly pokrýt ztráty a náklady, které jim kvůli pandemii vznikly. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire dnes zpravodajské televizi BFMTV řekl, že doufá, že Francouzi dají přednost nákupům u malých prodejců, kteří mají menší marže. K podpoře malých prodejen vyzval občany i Griset.

  • Maďarsko hlásí 189 mrtvých s covidem-19

    V Maďarsku za poslední den přibylo 189 úmrtí pacientů s koronavirem, vyplývá ze statistiky, kterou dnes zveřejnila maďarská vláda. To je nejvíce od začátku nynější pandemie covidu-19, upozorňuje agentura Reuters. Rekord byl v této zemi překonán druhý den v řadě, ve čtvrtek úřady informovaly o 182 zemřelých. Maďarsko, které má přibližně stejný počet obyvatel jako Česko, dosud eviduje 5 513 úmrtí pacientů s koronavirem. V ČR zemřelo celkem 8 641 nakažených.

    Podle statistik Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) má v dvoutýdenním průměru Maďarsko čtvrtý nejvyšší počet zemřelých s koronavirem v přepočtu na 100 000 obyvatel v EU. Více jich má jen Bulharsko, Slovinsko a Lichtenštejnsko. Ve snaze zabránit šíření koronaviru vláda premiéra Viktora Orbána před třemi týdny vyhlásila částečnou uzávěru země, platí například zákaz nočního vycházení a uzavřeny jsou střední školy. Kabinet chce v pondělí oznámit, s jakými restrikcemi musí lidé počítat o Vánocích.

  • V Rusku jsou nadále vysoké přírůstky nakažených

    V Rusku jsou denní přírůstky nově potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 nadále vysoké. V zemi se 146 miliony obyvatel se od vypuknutí pandemie už nakazilo více než 2,4 milionu lidí. Z nich se uzdravilo téměř 1,9 milionu, přičemž vyléčených ve čtvrtek přibylo 28 901, tedy opět víc než nově infikovaných. O den dříve v Rusku přibylo 28 145 potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, což byl nejvyšší denní přírůstek v zemi od začátku pandemie.

    Zástupkyně moskevského starosty Anastasija Rakovová dnes televizní stanici Rossija 24 řekla, že úřady ruské metropole mají v plánu otevřít do začátku příštího roku celkem 170 míst, kde bude prováděno očkování proti koronaviru. Doposud je jich už nyní v provozu sedm desítek. Starosta Sergej Sobjanin ve čtvrtek sdělil, že ode dneška bude možné se na stránkách radnice elektronicky zaregistrovat k vakcinaci. Očkovat se pak začne už v sobotu.

  • Biden se nechá naočkovat před zraky lidí a chce 100 dnů nošení roušek

    Joe Biden v televizním interview CNN oznámil, že po jeho inauguraci bude následovat výzva Američanům, aby po 100 následujících dnů nosili roušky. Jejich povinné nošení se chystá zavést ve federálních budovách i dopravních prostředcích. Zdůraznil také důležitost očkování, sám se v případě, že Anthony Fauci prohlásí vakcínu za bezpečnou, nechá naočkovat před zraky lidí.

Reklama

Hlavní zprávy