Hlavní obsah

První zkoušku Benátky ustály. Výstraha ohrožené památky ale zůstává

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Benátky se vyhnuly zařazení na seznam „ohrožených“ památek UNESCO. OSN se nicméně o jejich další osud stále obává.

Článek

Podle serveru Euronews se Benátky statusu „ohrožené“ vyhnuly především kvůli rozhodnutí z centra města vykázat velké zámořské lodě, které denně do centrální části svážely tisíce turistů. Zákaz plutí parníků do benátské laguny vejde v platnost od 1. srpna.

Zaoceánské lodě budou mít povolení kotvit na okraji laguny, a to již od příští sezony. Organizace spojených národů v souvislosti se stavem města nicméně zůstává ostražitá. Po Itálii vyžaduje, aby do konce roku poskytla zprávu, jak v ochraně Benátek bude dále pokračovat.

Další nevládní organizace navíc upozorňují, že vykázáním parníků problémy města nekončí. Jako další zmiňují masovou turistiku, správu kulturních a přírodních zdrojů a kontrolu městského rozvoje. „Přetrvávající problémy, které ovlivňují nejistý stav ochrany Benátek a tamní laguny, jsou již dlouho spojovány se složitým a neúčinným správním rámcem,“ řekl výboru UNESCO Stephan Doempke, předseda organizace World Heritage Watch. „(Benátkám) chybí dlouhodobá vize a strategie zahrnující místní komunitu,“ upozornil na související problémy.

Italský ministr kultury Dario Francechini si nicméně vyhnutí ze seznamu „ohrožených“ památek pochvaluje. „Nyní musí Benátkám zůstat vysoká globální pozornost a je povinností každého pracovat na ochraně laguny a určit cestu udržitelného rozvoje pro toto jedinečné místo,“ uvedl ve svém prohlášení.

Benátky se řadí mezi nejpopulárnější turistické destinace v Evropě. Vrchol masové turistiky zažilo město v roce 2019, kdy ho navštívilo 25 milionů lidí. Stálých rezidentů má přitom pouhých 50 tisíc. Každý rok navíc vždy o tisíc přichází.

Velkokapacitní parníky, ze kterých mohli cestovatelé sledovat město z výšky, podle jejich odpůrců znečišťovaly životní prostředí a vytvářely na hladině nepříjemné vlny. Italský ministr dopravy k jejich zákazu uvedl, že se jedná o „zásadní krok k ochraně životního prostředí, krajiny a umělecké a kulturní integrity města“, cituje jeho slova The Wall Street Journal.

Ne všichni si ale zákaz lodí v lagunách přáli. WSJ navíc dále uvádí, že jen za rok 2020 kvůli jejich nepřítomnosti z důvodu pandemie covidu-19 Benátky přišly o příjmy v hodnotě 237 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované