Hlavní obsah

Italský mafián utekl z vězení dírou ve střeše

Vyhledávaný italský mafián Morabito uprchl z vězení v Uruguayi.Video: Esther Beshirová

 

Reklama

Rocco Morabito, kterému se přezdívá „milánský kokainový král” uprchl společně s dalšími třemi vězni z uruguayského vězení, když se spustili po laně na přilehlou budovu. Skupina následně vyloupila nedaleký statek a zmizela. Oznámilo to místní ministerstvo vnitra.

Článek

Rocco Morabito (53) byl považován za jednoho nejnebezpečnějších bossů skupiny organizovaného zločinu, kalábrijské 'Ndranghety. V pondělí o půlnoci uprchl z vězení v Montevideu, v hlavním městě Uruguaye, skrze díru ve střeše vězeňské budovy. Podle agentury Reuters se na přilehlou budovu dostal přes střechu bývalého vězení Cárcel Central. Interpol brzy po jeho útěku vydal tzv. červené oznámení – mezinárodní zatykač s nejvyšší prioritou – pro všechny čtyři uprchlíky, informovala americká televizní stanice CNN.

„Je nepřijatelné, aby se zločinci, jako je Morabito, podařilo utéct z vězení v Uruguayi, zatímco čekal na vydání do Itálie,” reagoval na situaci italský ministr vnitra Matteo Salvini na svém Twitteru. „Budu požadovat okamžité vysvětlení od vlády v Montevideu. Ve stíhání Morabita budeme pokračovat, ať už je kdekoli,” dodal.

„Je to špatná zpráva,” komentoval útěk Morabita veřejný žalobce ’Ndranghety Nicola Gratteri, který o kalábrijské mafii zároveň napsal knihu. „Takové věci se ale mohou stát všude. Problém je v tom, že se jedná o další vedlejší efekt dlouhých čekacích dob pro vydání. Je načase, aby politici diskutovali o nových dohodách se zeměmi Jižní Ameriky, jako jsou ty, které zavedly orgány v Kolumbii před několika lety (tedy že zločinci by mohli být vydáni do 48 hodin).”

Morabita dopadla uruguayská policie 4. září 2017 v luxusním hotelu v Montevideu, kde v té době pobýval se svou manželkou, údajně angolské národnosti, napsal deník The Guardian. A to po 23 letech na útěku. V Itálii ho za jeho nepřítomnosti odsoudili za pašování drog a další trestné činy ke 30 letům vězení. Policie po něm pátrala od roku 1994, poté co se pokusil dovézt téměř tunu kokainu z Brazílie do Itálie. Pašoval tehdy kokain v hodnotě 13 miliard tehdejších italských lir, což je v přepočtu přibližně 172 milionů korun.

Morabito získal uruguayské doklady poté, co v zemi vystavil falešný brazilský pas se jménem Francisco Capeletto. Místní úřady uvádějí, že do Uruguaye přijel v roce 2002, kdy si zde koupil luxusní vilu v jižním pobřežním letovisku Punta del Este. Podle CNN ho policisté dopadli díky tomu, že se Morabito pokusil zapsat svou dceru do místní školky pod svým pravým jménem a italské úřady později potvrdily zatčení vůdce italské mafie skrze otisky prstů.

Při prohledávání jeho majetku v době jeho zatčení u něj policisté našli 13 mobilních, 12 bankovních karet, dvě auta, 150 pasových fotografií jeho osoby v různých převlecích, portugalský pas, množství klenotů, 50 000 dolarů v hotovosti a pistoli ráže 9 mm.

Rocco Morabito strávil v uruguayském vězení téměř 2 a půl roku a čekal, až bude vydán do Itálie. Vydání do Itálie se podle deníku The Guardian pokoušel různými způsoby vyhnout. A to třeba tak, že během nedávného slyšení cíleně urazil soudce, aby se pokusil řízení odročit.

Reklama

Doporučované