Hlavní obsah

Italský ostrov Ischia zasáhlo zemětřesení, nejméně dva lidé zemřeli. Češi jsou v bezpečí

Zemětřesení v Ischii nepostihlo ČechyVideo: Ruptly

 

Reklama

Síla zemětřesení dosáhla čtyř stupňů Richterovy stupnice. Dva lidé zemřeli a dalších sedm se pohřešuje. Záchranáři prohledávají trosky. Všichni Češi na ostrově by měli být mimo nebezpečí.

Článek

Přinejmenším dva mrtvé, sedm pohřešovaných a asi čtyřicet zraněných si vyžádalo zemětřesení, které zasáhlo v pondělí večer ostrov Ischia. S odvoláním na úřady o tom informovala italská média.

Záchranáři celou noc dostávali zpod trosek zavalené lidi. V důsledku otřesů o síle čtyř stupňů se především v severní části ostrova, který leží nedaleko Neapole, zřítilo několik domů i část kostela. Cestovní kanceláře Alexandria a Exim tours mají na Ischii dohromady asi 300 klientů. „Zemětřesení nezasáhlo část Forio, kde máme naše hotely. Jen někteří z důvodu obav se rozhodli strávit noc na lehátkách před hotely," uvedl pro ČTK marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma. 

Italské úřady vyslaly k ostrovu několik trajektů, které by měly evakuovat část lidí na pevninu. Na mnoha místech jsou přerušeny dodávky elektřiny. Úřady evakuovaly také nemocnici na severním pobřeží. Uvedly ale, že evakuace pro ně není prioritou. Z ostrova během noci odjelo 1051 lidí, včetně turistů. 

K tématu:

Itálie leží v seismicky aktivní oblasti. Ve čtvrtek uplyne přesně rok od silného zemětřesení, které zasáhlo regiony ve střední Itálii. Země se znovu třásla ještě týž rok v říjnu a pak znovu letos v lednu. Srpnové otřesy si vyžádaly téměř 300 obětí. Všechna zemětřesení napáchala značné materiální škody a poškodila kulturní památky.

Reklama

Související témata:

Doporučované