Hlavní obsah

Italský premiér je pro povinné očkování proti covidu-19

Foto: Profimedia.cz

Italský premiér Mario Draghi.

Reklama

Italský premiér Mario Draghi se ve čtvrtek vyslovil pro povinné očkování proti covidu-19. Stát by měl podle něj povinnost zavést, až Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) definitivně schválí covidové vakcíny.

Článek

Na otázku, zda je pro povinné očkování, až vakcíny budou definitivně schváleny evropským regulátorem, odpověděl italský premiér stručným „ano“. V současnosti jsou vakcíny v Evropské unii schváleny v nouzovém režimu. Přesto Itálie, jako jedna z prvních evropských zemí, zavedla povinné očkování pro zdravotníky a ošetřovatele. Podobný krok v EU později učinily také Francie či Řecko.

Draghi také uvedl, že vláda rozšíří používání covidových pasů. Řekl, že ale zatím neví, kdy se tak stane. V posledních dnech se v Itálii debatuje o tom, že průkazy o bezinfekčnosti bude zapotřebí předložit při vstupu na pracoviště. Tento návrh podporují sdružení zaměstnavatelů, proti jsou odbory. Od začátku srpna se v Itálii lidé musí prokázat covidovým certifikátem při vstupu do vnitřních prostorů restaurací či muzeí, od středy také na dálkových spojích. Pedagogové se musí prokazovat covidovým pasem i při vstupu na své pracoviště ve školách a na univerzitách.

Proti rozšíření povinnosti se prokazovat covidovým pasem v posledních týdnech v Itálii protestovaly tisíce lidí, vládní politici dostali od odpůrců výhrůžky. Zcela jednotná není v otázce ani vládní koalice, která sdružuje široké spektrum stran. Pravicová Liga hlasovala ve středu s opozicí pro pozměňovací návrhy, které by povinnosti rozvolňovaly. Návrhy sice neuspěly, postoj Ligy ale vyvolal kritiku dalších koaličních stran.

Cílem italské vlády je, aby do konce září bylo naočkováno nejméně 80 procent lidí, kteří mohou vakcínu dostat. Podle ministerstva zdravotnictví proočkovanost lidí starších 12 let v současnosti činí 70,5 procenta. Dokončené očkování má v Itálii, kde žije 59 milionů lidí, 38,1 milionu osob.

Itálii epidemie covidu-19 velmi tvrdě zasáhla, a to hlavně při první vlně na jaře loňského roku. Mírné zvýšení denního počtu nových případů infekce země zaznamenává i v posledních týdnech. Dnes úřady uvedly, že zaznamenaly za posledních 24 hodin 6800 nových případů a 61 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. Od začátku epidemie Itálie eviduje 4,5 milionu případů nákazy koronavirem a přes 129 000 úmrtí.

Reklama

Doporučované