Hlavní obsah

Italský premiér volá po vytvoření Marshallova plánu pro Afriku

Na středeční debatě Světového ekonomického fóra se italský premiér utkal se svým řeckým protějškemVideo: AP

 

Reklama

Podle italského předsedy vlády musí Evropa začít pracovat na dlouhodobé strategii pro rozvoj afrického kontinentu. Uvedl to na letošním Světovém ekonomickém fóru, pořádaném každoročně ve švýcarském Davosu.

Článek

Italský premiér Paolo Gentiloni vybídl Evropu k vytvoření tzv. Marshallova plánu pro africký kontinent. Prohlásil to na středeční debatě ve švýcarském Davosu, který tento týden hostí každoroční Světové ekonomické fórum.

„Budeme potřebovat spoustu času. Na vyřešení migrační krize z Afriky bychom se měli soustředit po dalších deset nebo dvacet let, a vymyslet takovou strategii, která podpoří rozvoj africké ekonomiky i veřejných investic. Jsou tu ale i problémy, které je třeba řešit okamžitě. Jedná se především o neorganizované toky nelegálních migrantů a s tím spojenou kriminalitu. Naším úkolem je proměnit je v systematické proudy lidí, nad kterými máme kontrolu,“ uvedl Gentiloni.

Italský předseda vlády se na středeční debatě utkal se svým řeckým protějškem a vůdcem tamní radikální levice Alexisem Tsiprasem. Ten ve společné diskuzi dodal, že migrační krize není jen problémem Středozemí a evropští státníci na ni podle něj musí hledět jako na problém celoevropského i mezinárodního významu.

Reklama

Doporučované