Hlavní obsah

Italský prezident stále nerozhodl o navrženém kandidátovi na premiéra

Itálie stále nemá premiéra. Prezident si vzal čas na rozmyšlenou.

Reklama

Článek

Italský prezident Sergio Mattarella zatím stále ještě nerozhodl o tom, zda jmenuje premiérem kompromisního kandidáta budoucí vládní koalice Hnutí pěti hvězd a Ligy, Giuseppa Conteho. Informovala o tom agentura ČTK.

Mattarella, který si vzal čas na rozmyšlenou, věc už konzultoval s předsedy obou komor parlamentu. Ti po setkání s prezidentem neposkytli novinářům žádné podrobnosti. Podle agentury ANSA prezident podle všeho sdílí rostoucí znepokojení finančních trhů nad plány formující se koalice, která s cílem oživit ekonomiku hodlá prohloubit státní zadlužení.

Znepokojení evropských partnerů a institucí vyvolal po zveřejnění koaličního programu zejména odklon od úsporných opatření EU. Liga chce zavést přímou daň, M5S si přeje prosadit základní nepodmíněný příjem 780 eur (bezmála 20 000 korun). Podle odhadů by italská státní pokladna po zavedení těchto dvou změn a zrušení penzijní reformy přišla o 112 miliard eur (2,86 bilionu korun). Euro v pondělí zaznamenalo oproti dolaru největší propad od poloviny loňského listopadu.

Za jmenování Conteho se veřejně přimluvil například i bývalý několikanásobný premiér Silvio Berlusconi. Kontroverznímu politikovi byl 11. května předčasně zrušen šestiletý zákaz vykonávání veřejných funkcí, který dostal spolu s trestem odnětí svobody za daňové úniky. V případných předčasných volbách by tak mohl na premiéra kandidovat i on sám.

Reklama

Doporučované