Hlavní obsah

Italský Senát bude hlasovat o nedůvěře, jedná o datu

Foto: Reuters

Liga si přála hlasování už ve středu, to bylo zamítnuto.

Reklama

Italský Senát dnes zvažuje, kdy bude jednat o návrhu vyslovit nedůvěru vládě premiéra Giuseppa Conteho. Senátoři zavrhli možnost, aby se k hlasování přistoupilo už ve středu, jak si přála vládní krajně pravicová Liga, informoval web týdeníku L'Espresso. O politické krizi před senátory 20. srpna promluví premiér Conte, napsala agentura ANSA.

Článek

Italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini, který usiluje o konec koaliční vlády a o co nejčasnější parlamentní volby, dnes varoval před ustavením přechodného kabinetu. Ve svém varování na sociální síti vyhrožoval masovou migrační vlnou do Itálie. Vytvoření přechodné vlády prosazuje mimo jiné senátor a expremiér Matteo Renzi, který dnes odpoledne tuto možnost znovu podpořil a zároveň vyzval k okamžité demisi Salviniho, informovala agentura APA.

Přechodná vláda je jednou z variant, pokud projde návrh na vyslovení nedůvěry současnému kabinetu, který v pátek podala Salviniho strana Liga. Ta má dlouhodobě spory se svým koaličním partnerem Hnutím pěti hvězd (M5S), s nímž vládne 14 měsíců. Salvini chce co nejdříve předčasné volby proto, aby vytěžil ze současných volebních preferencí. Průzkumy mu slibují jasné vítězství s až 40 procenty hlasů.

„Doufám, že Hnutí pěti hvězd neutvoří vládu s (expremiérem Matteem) Renzim. Jinak to bude v Itálii jako v předchozích letech, když vládli sociální demokraté a dotáhli to k příchodu 500 000 migrantů ročně," napsal dnes Salvini na facebooku. Reagoval tak na spekulace, že M5S by mohlo zabránit volbám společně s Demokratickou stranou (PD). V ní má stále velké slovo její bývalý šéf Renzi, její nynější vedení je ale proti alianci s M5S.

Renzi byl premiérem v letech 2014 až 2016, kdy EU zažila masovou migrační vlnu. V roce 2015 dorazil do EU na milion běženců z Blízkého východu, Afriky a Asie. Ministr vnitra a vicepremiér Salvini od svého loňského nástupu do úřadu prosadil přísná protiimigrační opatření, mimo jiné uzavírá italské přístavy plavidlům nevládních organizací s migranty. Organizacím za porušení zákazu vplutí do italských vod hrozí vysoké pokuty a kapitánům lodí vězení za podíl na pašování lidí.

Variantou je také přechodná úřednická vláda, která by dovedla zemi k předčasným volbám poté, co parlament schválí rozpočet na rok 2020 či parlamentní reformu, kterou požaduje M5S a která má snížit počet zákonodárců obou komor z 950 na 605.

Reklama

Související témata:

Doporučované