Hlavní obsah

Italským mafiím doma pšenka nekvete. Tak si našly druhý evropský domov

Foto: Profimedia.cz

Šéf sicilské mafie Settimino Mineo po svém zatčení v roce 2018.

Reklama

Italské mafie poslední dobou výrazně posilují ve Španělsku. Zločinecké syndikáty tam investují do realit a cestovního ruchu. Vyhovuje jim taky poloha Španělska, klíčová pro pašování drog do Evropy, či mírnější vězeňský režim.

Článek

Zálibu italských mafií ve Španělsku ukazují taky úspěchy španělské policie. Ta jen na začátku srpna zadržela dvě významné postavy spojené s italskou mafií. V Málaze se jednalo o šéfku neapolské Camorry Marii Licciardiovou a v Madridu o bosse kalábrijské organizace 'Ndrangheta Domenica Paviglianitiho. To, že se boss 'Ndranghety skrýval v Madridu, podle vyšetřovatelů ukazuje, že si tato kriminální organizace vytvořila ve španělském hlavním městě zázemí nezbytné pro ochranu svých vedoucích činitelů.

Vyšetřovatelé podle deníku El País dlouho upozorňují, že italské mafie rády investují do realit a hotelů na jižním pobřeží Španělska a Francie. Palermský prokurátor Francesco Lo Voi tvrdí, že mafie využily ekonomické krize, aby nakupovaly firmy aktivní v cestovním ruchu v celé Evropě. „Krize jsou vždy příležitostí pro organizace, jako jsou mafie, které mají mnoho volných prostředků k investicím,“ uvedl vedoucí sociologického institutu Eurispes v Římě Gian Maria Fara.

Další faktor, který zvyšuje oblibu Španělska v očích italských kriminálních organizací, je jeho poloha. Španělsko je jednou ze vstupních bran pro pašování drog do Evropy z Afriky či Latinské Ameriky. Dovoz omamných látek patří mezi nejvýnosnější nelegální aktivity mafií.

Deník El País dodává, že italští mafiáni se často skrývají ve Španělsku, protože země má mírnější zákony a vězeňský systém než Itálie. Ve Španělsku například chybí tvrdý vězeňský režim známý v Itálii pod názvem 41-bis. Ten většinou dostávají členové mafií, kteří odmítají spolupracovat s justicí, a spočívá v tvrdé vězeňské izolaci. V roce 2019 ale Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že tento režim představuje nelidské zacházení. List El País cituje jednoho z nejvýznamnějších bossů neapolské Camorry Maurizia Prestieriho, podle kterého jsou španělské věznice „hotely s veškerým komfortem“.

Vedle Španělska se ale italské mafie snaží dostat i do dalších evropských zemích. V zahraničí se kriminální organizace snaží působit méně nápadně a dokonce spolupracují, ačkoliv v Itálii panuje mezi nimi silná rivalita. Neplatí to však bez výjimky. Klan 'Ndranghety uspořádal v srpnu 2007 útok na své rivaly v německém Duisburgu, při kterém zemřelo šest lidí.

Podle italského protimafiánského prokurátora Nicoly Gratteriho je Evropská unie velkou příležitostí pro organizovaný zločin. Podle něj mnoho evropských zemích nemá dostatečně přísné zákony proti mafiím. Státy si navíc podle Gratteriho odmítají připustit, že na jejich území mafie působí, protože se obávají zhoršení své pověsti v očích zahraničních investorů.

Reklama

Související témata:

Doporučované