Hlavní obsah

Italští policisté marně pátrají po autorech plakátů, které útočily na papeže

Plakáty obviňují papeže Františka z útoku na konzervativce. Policisté marně pátrají po jejich autorech.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Zhruba 200 ilegálních plakátů se o víkendu objevilo v ulicích Říma. Policisté nyní zkoumají kamerové záznamy, které by jim mohly pomoct odhalit pachatele.

Článek

Plakáty kritizující papeže Františka jsou z ulic pryč. Vylepeny byly podle římské radnice bez povolení. Po pachatelích ale policie dál marně pátrá. Pomoct by jí měl městský kamerový systém, který nyní podrobně zkoumá.

Na plakátech byl přísně vyhlížející papež František a pod ním nápis: „Postavil jsi pod dohled kongregace, odstranil jsi kněží, zbavil jsi hlav Řád maltézských rytířů a františkány Neposkvrněné (Panny Marie), ignoroval jsi kardinály... ale kde je tvé milosrdenství?”

Papež podle agentury APA o plakátech ví a reagoval na ně s klidem. Kardinál Agostino Vallini, vikář římské diecéze, je naopak ostře kritizoval a označil je za „neuctivé".

Plakáty byly vylepeny v den, kdy papež jmenoval vlastního zmocněnce, který má prozatímně vést Řád maltézských rytířů. Jejich dosavadní velmistr Matthew Festing v lednu na popud papeže rezignoval, přestože rytíři v této nejvyšší pozici obvykle zůstávají ve funkci doživotně.

Pře mezi papežem a maltézskými rytíři probíhá už několik měsíců. Vznikla kvůli tomu, že velkokancléř řádu Albrecht von Boeselager přivíral oči nad rozdáváním prezervativů v rozvojových zemích. Pracovníci řádu takto často pomáhali prostitutkám, aby se nenakazily virem HIV. Vatikán v prosinci von Boeselagera odvolal, s čímž nesouhlasil právě velmistr řádu Matthew Festing.

Podobný spor jako v případě maltézských rytířů vede papež také s kongregací Bratří františkánů Neposkvrněné Panny Marie.

Reklama

Související témata:

Doporučované