Hlavní obsah

Ivan Bartoš má plán, jak na další krizi. Jaký je?

Ivan Bartoš byl hostem speciální Výzvy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak zvládla vláda čelit koronavirové krizi? A jak se na tom podílela opozice? Jaká je budoucnost postkoronavirového Česka? Ve speciální Výzvě odpovídal předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

Nejzajímavější odpovědi naleznete níže. Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu.

Jakou známku byste dal vládě za zvládnutí současné krize?

Já si myslím, že by to byla trojka nebo čtyřka. Kromě těch prvních, zejména politických kroků, kdy musíte bouchnout do stolu a říct, máme tady průšvih, musíme teď všechno zastavit, abychom ten průšvih vyřešili, tak ty další kroky bych označil za značně chaotické. Když se teď podíváme, o čem teď jedná Sněmovna, což jsou stále ještě ty zákony z prvního období, tak ta vláda měla problém i s tím, udělat ty věci včasně. Ostatní země, které třeba nepřistoupily k tak razantním opatřením, tak ale věděly, že občané i firmy tu pomoc potřebují. Někteří lidé v České republice stále čekají na pomoc.

A za co byste konkrétně vládu pochválil? Bylo to to bouchání do stolu?

Já si myslím, že moment, kdy se k tomu musíte rozhodnout, je velká politická zodpovědnost, ale není dvakrát náročná na realizaci. Prostě uděláte vyhlášku, vyvoláte nouzový stav, postupujete podle nějakého zákona a je to dost jako razantní a plošné. A pak bych asi pochválil nastartování kurzarbeitu. To je dobře hodnoceno i firmami. Tento program i přes porodní bolesti a špatný management, kdy se na spoustu lidí nedostalo, bych pochválil.

A jedna největší chyba, kterou byste vládě vyčetl?

To by bylo podcenění vývoje situace a lhaní veřejně ve věci nákupu zdravotních pomůcek a zásobování České republiky pomůckami jak pro zdravotnická zařízení, tak pro sociální ústavy, kde se třeba poskytuje pomoc seniorům.

Ptá se Ladislav Koutný a poslal nám e-mail: „Hezký den, pane Bartoši, upřímně napsáno, o koronaviru se neví prakticky nic, je nevyzpytatelný. Vy byste v tomto počátečním chaosu jednal jinak?“ Byl byste také chaotický, jako byla vláda, jak jste říkal?

Ne. Když něco neznáte, tak postupujete systematicky, děláte si plány, modelujete možné vývoje. Česká republika má od roku 2011 pandemický plán, který samozřejmě nemůže být šitý na míru každému typu pandemie nebo viru. Ale základní mantinely definuje, včetně třeba epidemiologické komise, která v danou chvíli má zasedat, radit Ministerstvu zdravotnictví. V lednu se vláda nechtěla bavit o zásobování, jestli je Česká republika připravena, jestli nemocnice mají respirátory a vybavení. V počátku Česká republika udělala správný krok s nouzovým stavem. Ale pak se okamžitě mělo řešit, jakým způsobem budeme postupovat dál, a vláda strávila příliš času na nekonečných tiskových konferencích. Dělala to spíš, než aby v danou chvíli razantně přistoupila k tomu: zřídíme Ústřední krizový štáb, povede ho pan Hamáček, vyřešíme zásobování a budeme řešit ekonomické otázky, sociální otázky, oslovení firem v České republice. To se stalo až někdy koncem března.

Rozvolňování ano, ale řada lidí ani neví, jaká pravidla platí

Pojďme se přesunout k tomu samotnému rozvolňování. Od pondělí se dost věcí změnilo, například už nemusíme pořád nosit roušky, otevřely se také restaurace, jak to rozvolňování samotné hodnotíte? Je na místě?

To rozvolňování je určitě na místě. Možná nezaznělo dost důrazně, jaká pravidla platí a kde co platí, takže řada lidí jedná podle mě i dost nezodpovědně tam, kde by neměla. Já to rozvolňování vítám, myslím si, že jak to šlo přes ty jednotlivé provozy, že to mělo být děláno chytřejším způsobem. My jsme dokonce předložili návrh, které obchody by měly být otevřeny. Myslím si, že kdyby zejména vůči lidem, kteří mají obchody, byl systém předvídatelný a transparentní, ušetřili bychom si řadu problémů.

Co jste se naučili jako Piráti během krize?

Musím říct, že jsme zvyklí komunikovat online, takže pro nás to nebyla nějaká novinka. Ale určitě nás to naučilo větší efektivitě. A já chci, aby se Česká republika z toho ponaučila a abychom, kdyby přišla nějaká druhá vlna nebo kdyby se stala nějaká podobná situace, aby byl pandemický zákon, který řeší takové věci. Abychom už nemuseli vypínat a zapínat Českou republiku, ale aby fungovala dobrovolná chytrá karanténa, abychom s tím skutečně uměli pracovat moderně. Příkladem byl Taiwan, který to v danou chvíli vyřešil velmi efektivně, včetně sociální distance. Teď jsme si prošli, a ještě si budeme procházet, řekněme sociálním a ekonomickým peklem, tak ať to není dvojnásobné peklo na podzim.

Do budoucna potřebujeme jasný plán

Ptá se Jaroslav Vála na Facebooku: „Rád bych se vás zeptal na tu mrchu koronavir, jak chcete vrátit Česko zpátky zase do normálu? A jak chcete zajistit, aby se to celé zase nezvrhlo zase, jako na jaře?“

My jsme představili ten plán Budoucnost řešíme teď, předal jsem ho panu premiérovi. Teď třeba přichází návrh na novelu ústavního zákona i podle tady toho našeho návrhu. Jakub Michálek to řeší s ministerstvy, kde budou nějaké pandemické alarmy, abychom skutečně mohli pracovat. Jako když jste někde u moře, když je vysoko vlaječka, nesmíte do vody, když je uprostřed, můžete si jít brouzdat na kraji.

A jak vypadá taková pirátská vlaječka ve vašem systému, kdy se mohou pomyslně občané koupat a kdy naopak byste je poslal ke břehu?

Je to tím, jak se vám při testování vyvíjí situace, že můžete otestovat velké množství lidí. Poroste vám číslo počtu nakažených nebo se zvýší počet, kolik jiných lidí ten případný nositel ještě při svém kontaktu nakazí, a to vy musíte držet na nějaké rozumné míře. Vždycky se říkalo, že musíme zploštit křivku. Je to virus, který evidentně ve světě zůstane jako jiné viry, které se objevily a musíme se adaptovat, pracovat s tímto rizikem, nikoliv jen s tímto konkrétním virem.

Jakou známku vy byste si vystavili, opozici? Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas prohlásil, že opozice a média se omezily na poštěkování a obviňování z chaotičnosti. Máte tedy pocit, že jste byli konstruktivní opozicí?

Já si myslím, že Piráti jsou od svého vstupu do Sněmovny, dokonce před vstupem do Sněmovny, konstruktivní. Co to znamená? Když něco kritizujete, tak musíte mít alternativu. Poštěkávání by bylo, kdyby se tady hrálo nějaké divadlo, ale když jsme přišli za panem Babišem, myslíme si, že by to mělo být tak, tak ten náš návrh na stole ležel. Poslal jsem panu prezidentovi předminulý týden dopis i seznam toho, co jsme udělali. Pak jsem si ještě ověřil přes esemesku s panem hradním kancléřem, jestli obdrželi ty materiály.

Dostal jste odpověď?

Přišlo mi v esemesce, že ten dopis obdrželi, že děkují, že si to prostudují. Pan prezident třeba jenom nekouká na kanály, kde věci prezentujeme nebo mu něco uteklo.

Opozice versus vláda: Máme čisté svědomí

On vás totiž nekritizuje jenom prezident, ale také premiér Andrej Babiš, ten k tomu na tiskové konferenci řekl: Senát a opozice dělá všechno proti občanům, zbourali projekt digitalizace daní, MOJE daně, dvě minuty vyplnění daňového přiznání a ještě se s tím chlubili a tleskali, vlastně oni občanům nedovolí udělat komfortnější život. Máte tedy čisté svědomí, že jste chtěli občanům udělat skutečně komfortnější život?

Já čisté svědomí mám a nestydím se říct, že tady pan premiér prostě lže.

V čem konkrétně?

Součástí toho zákona MOJE daně, kde je ten portál a kde je i řada pirátských návrhů, tak si tam vláda udělala takovou půjčku od firem a podnikatelů, kde si prodloužila možnost zadržet vratku DPH. Od podnikatelů si jednorázově do státního rozpočtu půjčila velké množství peněz, takový kontokorent. My jsme to kritizovali ve Sněmovně, ten návrh šel do Senátu a ze Senátu se ten návrh vrátil už bez tohoto. A na tom to vlastně vyhořelo, protože se neschválila sněmovní verze. Jsem rád, že paní ministryně si to uvědomila, já neřeším to, co řekl pan premiér Babiš, on si prostě vymýšlí a v tomto případě lže. Věc se vrátila do Sněmovny už bez tohoto velmi problematického přílepku, kde by si vláda půjčila kontokorentně od firem v České republice. A teď už zákon skutečně míří na to, na co má, to je digitalizace finanční části, je tam řada našich pozměňovacích návrhů, já věřím, že prošlo, i to prodloužení období pro podání daňového přiznání. Ukázalo se v zahraničí, že když máte delší režim pro elektronické podání, tak se zvyšuje počet elektronických podání, tím pádem se snižuje ta práce s papíry..

Vy jste také kritizoval ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha za jeho nákupy respirátorů a on vám odpověděl na Twitteru: Velká škoda, že jsme vás nevzali do nákupního týmu, mohli jste nám pomoci a ukázat, jak se to dělá. Vyříkali jste si to osobně a šel byste do týmu Adama Vojtěcha ukázat, jak se to dělá?

Já jsem mu říkal takový příklad, že když si chcete koupit takový auto, tak si taky nekoupíte to první, co vidíte. Podíváte se, kolik ty auta stojí jinde, ověříte si aspoň, že třeba není kradené, podíváte se, jestli ten, co vám ho prodával, je majitelem a jestli má technickou kontrolu…

A když si kupujete auto v nouzi, máte na tohle všechno čas?

V momentě, kdy pan ministr Adam Vojtěch dělal ty nákupy, tak už byla standardní cena zdravotních pomůcek, třeba respirátorů, kolem 60 korun a on je kupoval k tisíci korunám. Kdyby poslechl v momentě, kdy jsme ho upozornili a nedělal tady mediálně haura a ještě mi dal nějaké posměšné odpovědi… Vždyť stejně všechny ty objednávky, který pokračovaly, se nakonec zastavily. Věc řeší NKÚ, objevily se ještě falešné certifikáty a zaznamenal jsem někde, že snad už v tuto chvíli některé obchody vyšetřuje policie.

Takže, kdyby vás poslechl tehdy ministr, tak by na tom teď byl líp?

On třeba tvrdil ve Sněmovně lidem, jak na to nebyl čas. Ale my, když jsme dělali analýzu firem s kterými obchodovalo Ministerstvo zdravotnictví, tak zjistit si, že ty firmy jsou třeba papírové nebo že majitel je vedený jako bezdomovec na Praze 5 a má na sobě 18 exekucí, zabralo našemu analytickému týmu asi půl dne.

On k tomu v České televizi řekl, že Ministerstvo zdravotnictví nakupovalo ve srovnání s ostatními veřejnými institucemi za poměrně nižší ceny. Neuskutečnila se podle něj většina objednávek u firem, které mají sídlo v daňových rájích nebo byly jinak kontroverzní a taky se mluví o tom, že třeba konkrétně respirátory FFP3 nakupovalo ministerstvo za 148 korun, zatímco Policejní prezidium za 348 korun. Je to nedostatečná obhajoba?

Celou dobu byla debata o těch dvojkových respirátorech a o rouškách. Já jsem zvědavý, jak to dopadne, my to budeme řešit na mimořádné schůzi, já mám data k tomu připravena a poslal jsem to panu ministrovi. Pan ministr pokaždé řekne, že nikdy nemůže, tak takhle to třeba vyžehlí.

Kvůli vládě ztratíme třeba půl roku, než se schválí potřebné zákony

Opozice přinesla desítky vlastních pozměňovacích návrhů, vy jste to zmiňoval, vláda z nich však přijala jen zlomek, často podle ní totiž neřešily dopady na státní rozpočet. Kritici ale tvrdí, že si vláda vaše návrhy jenom osvojuje, například v případě odložení EET. To znamená, že vláda si bere váš rešeršní tým jako výhodu a pak si to předělá po svém?

Komunikační síla pana premiéra skrze jeho média je obrovská. Navíc skrze pozice vlády v podstatě kdykoliv může jít do televize, vykládat hodiny o svých úžasných nápadech… To je standard této vlády, i když není žádná koronakrize. Ostatně věci typu registru smluv a spousty dalších, přicházely z naší iniciativy, vláda si je vzala nějakým způsobem, někdy se povedou. Většinou se něco stane, tak si ten návrh ohne, že to pak vlastně úplně nefunguje tak, jak by bylo potřeba. Ve finále jsem rád, že se ty věci stanou. Vládní přístup mě nejvíce irituje z toho důvodu, že tím promeškáte třeba i půl roku, kdy už to mohlo být. My jsme před 9 měsíci položili na stůl novelu exekučního řádu a museli jsme čekat.

Já doufám, že lidé, kteří politiku sledují, tak vidí, odkud jde ten prvotní impuls, co se potom děje a že to ta vláda jako nakonec schválí v nějaké formě. Nejvíc mi na tom vadí, že to je s tímhle zpožděním.

Paní Hanka se ptá přes e-mail: „Stěžujete si, že vláda nepřijala vaše návrhy v době koronavirové, to jsme teď slyšeli, nakonec je ale často vzala za své. Není to důkaz toho, že nedokážete svoji politiku dostatečně prosadit?“

Já si myslím, že to je důkaz, že umíme naši politiku chytře prosadit.

S tím, že vláda za to sbírá body? Je to chytré?

Já věřím, že když ty věci děláte poctivě a máte pravdu, že v dlouhodobém horizontu je to ta nejsprávnější cesta.

Ale umí si to potom ty voliči u těch voleb spočítat, že tohle kdysi navrhli Piráti, vláda si to přijala, nějakým způsobem to předělala a potom to předložila jako vlastní návrh. Myslíte, že dohledají a dopočítají až takto každý návrh a připíšou vám ty body?

Sněmovna po volbách má nějaké sestavení, na základě výsledku voleb, vítěz bere většinu, protože tam je špatný systém přepočítávání hlasů. Z toho vznikne vláda a pak je ve Sněmovně menšina, která má menší hlasovací sílu. Ale my dokážeme velmi chytře vytvářet i akční koalice na určité věci, daří se nám prosazovat ty návrhy. Jdeme jednat s ANO, jdeme jednat s komunisty, jdeme jednat s SPD, jdeme jednat s opozičními stranami a v podstatě se snažíme lidsky najít velký konsenzus. Prostě vím, že novelu exekučního řádu připravil Lukáš Kolařík od nás. A fakt, že to musí ještě někdo předložit z ANO, to beru jako nutné zlo, ale pro mě jsou důležité výsledky, což jsou schválené zákony.

V jakém stavu a s jakou pověstí myslíte, že opozice z koronavirové krize vyjde?

Já jsem viděl nějaké komentáře, třeba od redaktorů, kteří nejsou nějakými velkými fanoušky Pirátů, ale hovoří o tom, že k tomu přistupujeme racionálně. Že máme velmi dobré analýzy, viděl jsem pochvaly i na náš plán Budoucnost řešíme teď. To není jenom knížečka, za tou jsou data, řada konkrétních návrhů už teď se ve Sněmovně projednává. Já můžu mluvit za Piráty a my jsme byli pilní, pracovití a já si myslím, že prostě tak se má dělat politika.

Reklama

Doporučované