Hlavní obsah

Langer hodnotí šance ODS: Šéf nemá moc testosteronu, ale třeba volič ocení jiné věci

Rozhovor s Ivanem Langerem z ideové konference ODS.

 

Reklama

Opoziční ODS se v sobotu radí na ideové konferenci, s čím získat v podzimních volbách voliče na svou stranu.

Článek

Opoziční pravicová ODS na ideové konferenci představila svůj program pro říjnové volby. „Zatímco premiér Sobotka spí, ministr financí sní – a my jako ODS jediní pracujeme. Máme 190 konkrétních kroků, jak lidem zlepšit život,“ prohlásil lídr Petr Fiala v Národním domě na pražských Vinohradech.

Slibů je tedy hodně, jsou rozděleny u každé kapitoly do rubriky, co ODS zavede, co zruší a co prosadí. Tradičně ústřední jsou daně, kde Fialova strana slibuje snížení daně pro zaměstnance o sedm procent na 15 procent z hrubé mzdy. Připomeňme, že to už občanští demokraté jednou slibovali - nakonec sazbu 15 procent skutečně zavedli, ovšem z takzvané superhrubé mzdy.

„Už se nám nikdy nesmí stát, že sliby, které dáme voličům, nedodržíme. Ze svých chyb jsme se poučili, chceme získat zpět důvěru svých voličů,“ prohlásila první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Ve školství například ODS slibuje průměrný plat učitele minimálně ve výši 35 tisíc korun měsíčně. A také zrušení pamlskové vyhlášky omezující prodej potravin ve školách.

Už během týdne předseda ODS Petr Fiala avizoval, že strana chce voliče oslovit plány na snížení daní a růst mezd. O Petru Fialovi mluvil s někdejším místopředsedou ODS a exministrem vnitra Ivanem Langerem i zpravodaj Seznam Zprávy na ideové konferenci (pusťte si Langerovo hodnocení Fialy ve videu nahoře).

Kdysi nejsilnější vládní straně dávají průzkumy veřejného mínění naději na udržení se ve Sněmovně, preference ODS se pohybují nad osmi procenty. Fiala povede stranu do voleb v Jihomoravském kraji. Šéf poslaneckého klubu strany Zbyněk Stanjura bude kandidovat v Moravskoslezském kraji. Z čela kandidátek budou poslanecká křesla obhajovat v Praze Jana Černochová, v Jihočeském kraji Jan Zahradník, v Pardubickém kraji Simeon Karamazov a v Královéhradeckém kraji Ivan Adamec. Do Sněmovny chce ODS vyslat i své komunální a krajské politiky.

Reklama

Doporučované