Hlavní obsah

Ivana Trumpová chce být velvyslankyní v Česku. „Skvělá volba," vzkázal Hrad

 

Reklama

Bývalá manželka Donalda Trumpa je připravená sloužit své rodné vlasti. Chce nahradit Andrewa Schapira.

Článek

Poté, co se stal Donald Trump americkým prezidentem, je i jeho bývalá manželka, Ivana Trumpová, připravena sloužit své vlasti.

„Navrhnu, abych se stala velvyslankyní pro Českou republiku,” řekla v pátek Ivana deníku The New York Post. Pokud by jejímu nápadu Donald Trump vyhověl, mohla by už během ledna příštího roku nahradit ve funkci Andrewa Schapira.

„Pocházím odtamtud, je to můj jazyk, všichni mě znají. Jsem docela známá po celém světě, nejen v Americe. Napsala jsem tři knihy, které jsou přeloženy ve čtyřiceti zemích ve dvaceti pěti jazycích. Jsem známá kvůli svému jménu Ivana. Opravdu nepotřebuji přijmení Trumpová,” zdůvodnila Trumpová v rozhovoru, proč by si zasloužila novou funkci. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček už na Twitteru uvedl, že Ivana Trumpová jako nová velvyslankyně by byla skvělá volba.

Současný americký velvyslanec Andrew Schapiro je v Česku od září roku 2014, kdy ho jmenoval americký prezident Barack Obama. Během svého působení se Schapiro dostal do sporu s Milošem Zemanem.

Velvyslanec měl výhrady k Zemanově loňské cestě na oslavy konce druhé světové války do Moskvy, kterých se neúčastnila většina evropských státníků kvůli ruské anexi Krymu a kvůli konfliktu na východě Ukrajiny. Tehdy Zeman prohlásil, že Schapiro má zavřené dveře na Hrad.

Nyní je ale pravděpodobné, že po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu ve funkci skončí. Miloš Zeman věří, že po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem se česko-americké vztahy zlepší.

Nebudou podle něj zatíženy „některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentu republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat".

Reklama

Doporučované