Hlavní obsah

Ivančice vydaly pamětní pětisetkorunu k výročí Muchova narození

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ivančice na Brněnsku vydaly ke 160. výročí narození místního rodáka Alfonse Muchy pamětní pětisetkorunu vytvořenou podle Muchova návrhu. Bankovku dnes zástupci města a České národní banky představili novinářům.

Článek

Město už pamětní bankovku původně vytvořenou Alfonsem Muchou jednou vydalo, a to před dvěma lety ke 100. výročí vzniku samostatného Československa. „Po bankovce se tehdy jen zaprášilo, nakonec jsme prodej museli korigovat, protože lidé je nakupovali po desítkách a ještě dlouho se s nimi pak spekulovalo na internetu. Pro Muchovo výročí jsme po domluvě se Státní tiskárnou cenin a Českou národní bankou zvolili pětisetkorunu, podle našeho názoru je to jedna z nejhezčích bankovek, které Mucha navrhl,“ uvedl místostarosta Ivančic Roman Sládek (Nezávislí).

Na rozdíl od stokoruny se nedochovaly původní Muchovy návrhy obou stran bankovky, které by bylo možné použít pro tisk. Grafici Státní tiskárny cenin tak podle dochovaného originálu bankovky podklady pro tisk ručně překreslili. Pamětní bankovka, která bude v prodeji za 500 korun, bude mít jeden současný ochranný prvek, a to nápis Město Ivančice a městský znak, oboje viditelné pouze pod UV světlem.

Náklady na pořízení bankovky byly podle Sládka milion korun, pokud se podaří prodat všech 5000 kusů bankovky, náklady se městu vrátí s výrazným ziskem.

Původní bankovky vytvořené podle návrhu Alfonse Muchy platily pouze od července 1919 do srpna 1922. Důvodem byla jejich snadná padělatelnost. Ve velké padělatelské aféře z roku 1921 bylo pravděpodobně vyrobeno 225.000 padělků, zadržet se jich podařilo 60.401. Do aféry byly zapojeni i někteří vysocí funkcionáři a úředníci Maďarska, v jejím čele stál básník, etnograf a univerzitní profesor Gyula Mészáros. Falešné bankovky se tiskly v Rakousku, událostí se tak zabýval tamější soud.

Reklama

Doporučované