Hlavní obsah

„Ivánek“ se vrací, na benzínce točil revoluční klipy se Šmicerem a spol.

Podívejte se, jak se točily klipy Fotbalové revoluce s Petrem Čtvrtníčkem. Před kamerou zářila jedna hvězda vedle druhé.Video: frevoluce

 

Reklama

Petr Čtvrtníček před pár lety trhal divákům bránice coby převtělení Ivana Horníka. Teď se k fotbalu vrátil, a to v postavě šíbra z berbrovského světa, proti kterému se vymezuje Fotbalová revoluce vedená Vladimírem Šmicerem a spol.

Článek

Postava, kterou Petr Čtvrtníček hraje tentokrát, není přímo Ivan Horník, jde o jakéhosi šíbra okresního formátu. Ale jeho dikce a způsob uvažování samozřejmě nemá daleko k „hrdinovi“ někdejšího opusu Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit, vycházejícího z odposlechů slavného korupčníka v barvách Viktorie Žižkov.

Tentokrát jde ovšem o fotbalové volby, o souboj starého berbrovského světa, reprezentovaného v sérií vtipných skečů právě figurou ztvárněnou Petrem Čtvrtníčkem, která se tu staví do konfliktu proti lidem, kteří chtějí dělat fotbal jinak. Lépe a čestnějším způsobem.

A to jsou bývalí reprezentanti Vladimír Šmicer, Jan Koller, nově i Tomáš Ujfaluši či Antonín Panenka a jejich kamarádi a kolegové z kulturního světa, kterým není lhostejné, jak se fotbal v Česku dělá.

„Nebýt mojí lásky k Bohemce, tak už se na český fotbal nedívám. Mě nebaví zápasy, u kterých je předem jasné, jak asi dopadnou. Lidi, pojďme si zase vrátit tu krásnou hru, kterou jsme si tak zparchantěli, vždyť to je hrůza,“ říká herec Ivan Trojan.

Fotbalová revoluce, zkráceně Fevoluce, připravila sérii krátkých klipů, kterými chce všem ještě lépe vysvětlit, o co jejím protagonistům jde. Ostatně na to, jak se minipříběhy natáčely, se můžete podívat sami, na videu hned pod titulkem tohoto článku.

„Chceme aktivovat všechny slušné lidi v českém fotbale,“ říká Ondřej Lípa z projektu Fevoluce. „Ve videu chceme ukázat na pijavice, které na fotbale parazitují. A fotbal by se od nich měl odstřihnout.“

Roli oné pijavice si populární bavič Petr Čtvrtníček samozřejmě střihl s chutí: „Tak s tou mojí ivánkovskou minulostí se to asi trochu nabízelo, abych se zapojil. A tak jsem do toho s velkým gustem šel,“ usmívá se.

„Těmi klipy chceme oslovit širší veřejnost. Je z nich zřejmé, že je to tady opravdu souboj dobra proti zlu,“ říká Vladimír Šmicer, jeden z lídrů Fevoluce, který je stále jedním z potenciálních kandidátů na předsedu či místopředsedu příští Fotbalové asociace ČR.

Pokud si tedy její členové budou ochotni zvolit nové vedení.

Momentem, který dal příležitost mnohé v českém fotbale změnit, bylo říjnové zatčení a obvinění Romana Berbra, do té doby místopředsedy Fotbalové asociace ČR. Z materiálů, které se až dosud dostaly na veřejnost, vyplývá, že Berbr přímo ze strahovské centrály FAČR řídil korupci, defraudaci, manipulace zápasů… Prostě diktaturu moci, která český fotbal doslova znásilňovala.

Chcete se podívat na jeden z připravených klipů? Tak tady je:

Tak co? Mají tihle pánové nějakou šanci proti starým strukturám? Posuďte sami z klipu Fotbalové revoluce.Video: frevoluce

A to všechno bylo možné jen proto, že mnozí se sehnutými hlavami otrocky poslouchali. A s Berbrem spolupracovali. Berbrova moc vycházela z toho, že měl na povel většinu okresních a krajských fotbalových svazů, zejména pak v Čechách.

A Fevoluce teď míří přesně na to, aby se lidé na této úrovni řízení českého fotbalu obměnili. Ve 38 okresech postavila své vlastní kandidáty. Třeba i včetně Jana Kollera, bývalého reprezentanta, který kandiduje do výkonného výboru Okresního fotbalového svazu v Písku.

Potíž je v tom, že se kvůli opatřením vlády proti šíření epidemie covidu-19 dosud nemohly uskutečnit valné hromady okresních fotbalových svazů. Fevoluce přišla s nápadem, jak to řešit, zjednodušeně řečeno první fázi uskutečnit korespondenčně a druhou, tu volební, potom tak, že by za dohledu volební a mandátní komise, jakož i notáře, házeli delegáti své volební lístky do volební urny. Třeba i formou „drive-in“, ani by kvůli tomu nemuseli vystoupit z auta.

Podrobněji jsme celý systém popsali zde. A to i s reakcí generálního sekretáře FAČR Jana Paulyho, který podobný postup odmítá. Strahovská centrála FAČR je pro další a další odkládání regionálních valných hromad v čase.

Na výsledek voleb do okresních fotbalových funkcí čekají mnozí. Jak Vladimír Šmicer, tak třeba Petr Fousek, bývalý generální sekretář svazu, který před čtyřmi lety svedl dva volební souboje s Martinem Malíkem. Nejdřív nerozhodný, napodruhé tehdy Fousek podlehl.

Jestli se fotbal uvnitř sebe chce změnit, nebo zůstat tam, kde je, to si teď bude moci určit sám.

„Mně ten demokratizační proces přijde skvělý. Stovky klubů po celé republice se postupně přidávají k našim principům,“ míní Milan Kratina z firmy Accolade, která se rozhodla Fevoluci sponzorsky podpořit.

Což je v dnešní době, kdy je covidem-19 sevřená ekonomika a fotbal má kvůli Berbrovi tak špatné jméno, pozoruhodný počin. A sponzorských log za Fotbalovou revolucí přibývá. Jsou tu Livesport, Vekra, Rohlík.cz, M&T, Palefire Capital, Únětický pivovar nebo Erdinger.

„Fotbal může mít skvělé partnery, mladé miliardáře, kteří se stávajícím vedením fotbalu nechtějí nic mít. Ale do toho nového, ve kterém by se objevily jiné, čistší myšlenky a hlavně nová, nezkažená krev, by je třeba rádi vložili,“ dodává Kratina.

Právě tlak sponzorů na to, jak se v Česku bude nadále fotbal dělat, vidí herec Ivan Trojan jako velmi důležitý faktor. „Oni do celého toho balíčku patří taky. Když se stane, že sportovce přistihnou při dopingu, je pro firmy velmi jednoduché se od jeho sponzoringu odstřihnout. Jsou tu firmy, které Fotbalovou asociaci ČR sponzorují i poté, co se teď provalilo kolem pana Berbra a spol. Ty firmy mohou říct: Podvádíte, nebudeme vás sponzorovat. Ale nechce se jim od fotbalu odtrhnout. Mám osobní zkušenost: Ptal jsem se zástupce jednoho gigantického sponzora, proč tam zůstávají. A on mi odpověděl: Když skončíme my, naskočí tam hned náš konkurent z branže. Jak říkám, i tyhle velké firmy by se měly zamyslet, co svými penězi vlastně podporují.“

Ivan Trojan, který už posbíral šest Českých lvů, vidí paralely mezi světem českého fotbalu i celé společnosti. Poukazuje přitom na minulost premiéra Andreje Babiše a fotbalového šíbra Romana Berbra. Oba jsou spojováni se Státní bezpečností, tedy s tajnou policií z časů totalitního Československa. Berbr byl dokonce jejím příslušníkem.

„Stát tu řídí bývalí komunističtí aparátčíci a estébáci. A to samé se děje ve fotbale. Nejhorší na tom je, že se jim daří vytvářet dojem, jako že je to celé normální. Já za sebe otevřeně říkám, že s tím nesouhlasím, protože je to cesta do pekel,“ dodává Ivan Trojan.

Co se týče Fotbalové revoluce, uzavírá: „Nejsem naivní. Ty tlaky proti snahám o zavedení změn budou silné a velké. Ale prostě se to musí přinejmenším zkusit.“

Vladimír Šmicer přitakává: „Myšlení se musí změnit i v klubech. Ne všechny se chovají v duchu fair play. Je na nich, jestli u nich proběhne nějaká sebereflexe. I to mohou vyvolat změny na okresech a krajích. Pokud k nim dojde, kandidatuře se rozhodně vyhýbat nebudeme. Já věřím, že si teď spousta lidí v českém fotbale uvědomuje, že ten fotbal je jejich. A že by se měli o něj začít starat a převzít sami zodpovědnost za to, že vytvoří mnohem lepší prostředí, než je v něm nastavené teď.“

Reklama

Doporučované