Hlavní obsah

Ivo Rittig měl dva soudy najednou. V jednom uspěl, ve druhém mu navrhují pět let vězení

Ivo Rittig měl dva soudy současně. Nepřišel ani k jednomu.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Lobbistovi se musí omluvit vydavatelství Economia. Za případ tunelování společnosti Oleo Chemical chtějí žalobci nepodmíněný trest.

Článek

Lobbista Ivo Rittig, jehož jméno je spojováno i s kauzami vedoucími k pádu Nečasovy vlády, je v těchto dnech velmi žádaný u pražských soudů.

Ve čtvrtek se ho týkala hned dvě jednání, přičemž obě byla naplánována na stejný čas. V devět hodin ráno tak měl být Ivo Rittig v soudní budově na Karlově náměstí kvůli své žalobě na vydavatelství Economia a zároveň - v kauze Oleo Chemical - u soudu ve Spálené ulici, která je včetně bezpečnostních kontrol vzdálena minimálně pět minut.

Obě jednání tak nemohl stihnout, a na první z nich poslal svého právníka. V něm částečně uspěl a vysoudil omluvu od mediálního domu.

Nelíbil se mu článek, podle něhož měl u policie informátory, kteří ho varovali před případným zatčením a on pak vyrážel na letiště k připravenému letadlu. To se ale podle soudu nepodařilo novinářům prokázat, a tak se musí vydavatelství omluvit.

Odškodné sto tisíc korun však soud Ivo Rittigovi nepřiznal. Lobbistovu pověst totiž podle soudce článek nepoškodil, neboť je prý tak jako tak pošramocená.

Proces v kauze Oleo Chemical je pro Ivo Rittiga horší. Jde v něm o údajné tunelování firmy Oleo Chemical a státní zástupce navrhuje pro lobbistu pět let vězení. Rozsudek padne zřejmě příští týden.

Reklama

Doporučované