Hlavní obsah

Izolace, roušky, speciální test. Na Bulovce mají na koronavirus strategii

Foto: Profimedia

Proti nakažlivému onemocnění mají v Nemocnici Na Bulovce vypracované speciální postupy.

Reklama

Na případný příjem pacienta s koronavirem jsou specialisté z infekčního oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce připraveni. Test dokáže virus odhalit během několika hodin.

Článek

Pokud se virus objeví v Česku, pravděpodobně pacient zamíří na Kliniku infekčních, parazitárních a tropických nemocí v Nemocnici Na Bulovce.

Právě tam mají sofistikovaný plán, jak se o nemocného postarat a zároveň ochránit okolí.

„Pravidla máme přesně vypracovaná. V podstatě máme algoritmy, které jsme nyní aktualizovali právě kvůli tomuto onemocnění. Záleží přitom samozřejmě i na klinickém stavu pacienta,“ popsala pro Seznam Zprávy primářka kliniky Hana Roháčová.

Podle současných nařízení by byl pacient umístěn na oddělení a zcela izolován od zbytku zařízení.

„Nikoliv ale v podtlakových systémech. Ta choroba se zatím chová jako závažnější chřipkové onemocnění. K pacientovi by proto směl pouze ošetřující personál vybavený běžnými ochrannými pomůckami – rouškami, krytem na oči, empírem a rukavicemi,“ říká lékařka.

Ověřit, izolovat

Pro infekční pacienty mají v nemocnici připraveno několik lůžek a kapacitu můžou v případě potřeby navýšit. Před hospitalizací by ale výskyt koronaviru v těle musel potvrdit speciální test založený na výtěru z oblasti dýchacích cest. Právě tam by lékaři hledali genetickou informaci viru.

Vyšetřovací set má nyní k dispozici Státní zdravotní ústav. Vyloučit, nebo naopak potvrdit koronavirus dokáže během několika hodin.

Jak dlouho by pacient na Bulovce musel zůstat, dnes ale ještě odborníci nedokážou odhadnout. Není totiž vůbec jisté, zda se nový typ nákazy z čínského Wu-chanu chová stejně jako SARS, který patří do stejné rodiny koronavirů.

„Stále ještě nejsou přesné informace, jak dlouho se nový koronavirus z dýchacích cest vylučuje. Pravděpodobně by proto záviselo na klinickém průběhu. Dělaly by se jistě i kontrolní testy,“ přiblížila primářka Roháčová.

Do karantény by nicméně museli i lidé z pacientova blízkého okolí. Hlavní je v takovém případě slovo epidemiologa.

V ohrožení?

„Riziko, že by se nákaza mohla dostat do Česka, tady je. Je vyhodnocováno jako riziko střední. Kdy se sem nějaký případ dostane a zda vůbec, to ale nyní nelze říci,“ uvedla už dříve pro Seznam Zprávy hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Zatím se přísnější bezpečnostní opatření týkají zejména Číny, která už v několika velkých městech vyhlásila karanténu. Česko zatím situaci monitoruje a řeší ji s evropskými úřady. Pokud lidé cestují do jihovýchodní Asie nebo přímo do Číny, měli by podle Gottvaldové být obezřetní a dbát na hygienická opatření.

Ta ale platí i pro Česko – zejména kvůli sílící chřipkové infekci. Její příznaky jsou přitom podobné jako v případě koronaviru. Patří mezi ně dušnost, kašel nebo zvýšená teplota.

„U chřipky je nejlepší nechat se očkovat ještě před sezonou. Tím, že to jsou kapénkové infekce, tak jsou důležitá základní hygienická opatření – dostatečné umývání rukou, dezinfekce rukou, vyhýbání se místům, kde je velké množství lidí. U nás jsou to například velká nákupní centra,“ dodala hygienička.

Nový typ koronaviru se v Číně objevil na konci loňského roku. Usmrtil už 41 lidí, nejméně 1400 je nakažených, z toho 38 mimo území Číny. Ve Wu-chanu nyní narychlo vzniká nová nemocnice s 1000 lůžky, kde se lidé budou léčit.

Podle místních médií má být nemocnice hotová během několika dnů. Jejím vzorem je zdravotnické zařízení, které vzniklo v roce 2003 v Pekingu během epidemie onemocnění SARS.

Reklama

Doporučované