Hlavní obsah

Izolované německé město zaplavila britská mutace. I přes zavřené hranice

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze severoněmeckého města Flensburg.

Reklama

Německo sice uzavřelo hranice, ale virus to nezastavilo. Epidemiologové nyní sledují situaci ve městě Flensburg nedaleko hranic s Dánskem, kde převládla tzv. britská mutace covidu. Tvoří zde nejméně polovinu případů.

Článek

V německém městě Flensburg u dánských hranic leží nemocnice sv. Františka. Ačkoli Německo uzavřelo hranice, situace na severu země začíná být alarmující. Generální ředitel nemocnice Klaus Deitmaring pro veřejnoprávní vysílání NDR uvedl, že přijímají stále víc covidem nakažených pacientů ve středním věku. Ačkoli předtím netrpěli žádnými zdravotními problémy, nyní bojují o život.

Kromě věku a původně dobrého stavu mají tito pacienti společné ještě jedno – nakazili se variantou B117, mutací, která se od konce roku šíří z Velké Británie v mnohem nakažlivější formě. „Obáváme se, že to povede k třetí vlně, která nás brzy přemůže stejně jako nemocnici svatého Františka,“ řekl Deitmaring. „Naše kapacita je omezená a nebudeme s mutací schopni držet krok.“ Deitmaring odhaduje, že by město mohlo být za tři až čtyři týdny novou vlnou zcela zaplaveno.

Velká spousta nakažených se tentokrát ani nepojí k jednomu lokálnímu epicentru, kterými ještě v nedávné době byly třeba pečovatelské domy. Podle mluvčího Flensburgu se nakažení vyskytují „prakticky všude“.

Ještě před několika týdny Flensburg, město na fjordu, patřil mezi německé oblasti s daleko nižším výskytem nákazy než ve zbytku země. Jeho 85 tisíc obyvatel kvůli novým opatřením žije v paralyzovaném světě. „Lidé tady jsou ve skutečnosti velmi disciplinovaní: nosí roušky, dodržují vzdálenosti,“ řekli pro Deutsche Welle telefonicky Kirsten a Joachim, kteří ve městě žijí. I přesto ale počty nakažených stále stoupají.

Flensburg od soboty čekají pravidla přísnější než ve zbytku Německa. Žádné pochůzky a schůzky mimo domácnost, zákaz vycházení mezi devátou večer do páté ráno. „Dnes a zítra se ještě můžeme setkat s jinou osobou, ale už by nám z toho nebylo dobře,“ říká pro DW Kirsten. „Od soboty to nebude povoleno.“

Hranice s Dánskem byly od loňského léta více méně uzavřené. Flensburští se tak domnívali, že právě tomuto opatření vděčí za nízký počet nemocných. Vzhledem k tomu, že území na západě omývá Severní moře, na východě Baltské moře a poblíž neleží žádné velké město, je Flensburg relativně izolovaný. Až dosud tak místní zůstávali poměrně v klidu.

Ve čtvrtek však Institut Roberta Kocha v Berlíně ohlásil, že Flensburg vykazuje za posledních sedm dní 185 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Pro Německo jako celek je přitom tato hodnota 57,1. Flensburg se tak stal novým epicentrem.

Takzvanou britskou mutací je podle odborníků z Institutu Roberta Kocha nakažená přibližně polovina případů, jejich bližší šetření však ještě není u konce. V celé zemi má pak britská mutace 22% podíl na nakažených, uvedl ve středu německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Vyšší procento této mutace ve Flensburgu tak Němci začínají brát jako předzvěst toho, jak může situace brzy vypadat v celé zemi – více nakažených, rychlejší šíření či vážnější vedlejší účinky.

Zdroj šíření nové infekce není stoprocentně jistý. Odborník na infekční choroby Helmut Fickenscher z nejsevernější spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko ale ve čtvrtek uvedl, že k novým případům došlo hlavně kvůli „aktivitám jedné velké náborové firmy“.

Riziko německo-dánských hranic

Životy Němců a Dánů na obou stranách hranice jsou úzce propletené, obvykle hranici denně překročí tisíce lidí. Nyní se však každý, kdo chce vstoupit do Dánska, musí prokázat maximálně tři dny starým negativním výsledkem testu. V obou zemích nedávno počty nových případů poklesly, ale podíl mutovaného viru zůstává poměrně vysoký. Na rozdíl od Flensburgu však nikde jinde tato mutace nebyla příčinou k takovému zvýšení počtu nakažených.

Město přitom ještě kolem Vánoc platilo za tu bezpečnější variantu, kde šlo strávit svátky s rodinou. Nyní je situace diametrálně odlišná a mezi lidmi se kromě mutace šíří i strach. „Momentálně není tolik cestujících a já si dávám pozor, abych si udržel odstup a nosil roušku. Určitě se trochu bojím. Ale strach se nás nesmí zmocnit, abychom se nestali úplně lhostejnými,“ říká Joachim, který pracuje na vlakovém nádraží a home office pro něj nebude řešením ani poté, co v platnost vejdou přísnější opatření.

„Nákaza se dotkla několika větších společností v oblasti Flensburgu a také v Dánsku,“ řekl doktor Fickenscher tiskové agentuře DPA. Dodal, že jsou ohroženi všichni, kteří se dostali do kontaktu s nakaženými těchto nespecifikovaných společností.

Reklama

Doporučované