Hlavní obsah

Izrael bojkotuje některé členy nové rakouské vlády, poukazuje na antisemitské názory ministrů

Izrael bojkotuje členy rakouské vlády s antisemitskými názoryVideo: AP

 

Reklama

Z nařízení izraelské diplomacie omezí tamní úřady komunikaci s některými členy nové rakouské vlády. Bojkot se týká především ministrů za Svobodnou stranu Rakouska, netýká se však nového kancléře Kurze.

Článek

Izrael odmítá navazovat kontakty s novými rakouskými ministry za Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ). Bojkot se týká i ministryně zahraničních věcí Karin Kneisslové, která FPÖ v kabinetu zastupuje jako nestranická kandidátka. FPÖ je některými médii označována za krajně pravicovou a někteří její členové se netají antisemitskými názory.

Jakým způsobem bude Izrael s novou rakouskou vládou komunikovat, země teprve projedná, bojkot FPÖ ale plánuje dlouhodobě. Premiér Netanjahu pověřil ministerstvo zahraničí, aby vypracovalo odborný posudek o povaze kontaktů s vládou, kterou spolu s FPÖ tvoří Rakouská lidová strana (ÖVP).

Do odvolání postoje izraelské diplomacie platí, že na rakouských ministerstvech budou úřady se svobodnými jednat jen přes úředníky. V případě rezortů ovládaných zástupci ÖVP mohou být izraelské úřady v kontaktu přímo s ministry. To se týká i kancléře Sebastiana Kurze, uvedlo výslovně velvyslanectví židovského státu ve Vídni.

Nový kancléř Kurz v reakci na oznámení vyjádřil naději, že se obavy Izraele podaří brzy rozptýlit. V tomto směru je prý optimistický. Dnes by se měl nový předseda rakouské vlády setkat s izraelskou velvyslankyní v Rakousku Taljou Ladorovou-Fresherovou.

Svobodní se na vládě podíleli už v letech 2000 až 2005, tehdy byla reakce Izraele ale mnohem tvrdší. Izraelský velvyslanec na protest Rakousko úplně opustil a diplomatické vztahy obou zemí byly omezeny.

Reklama

Související témata:

Doporučované