Hlavní obsah

Izrael bombardoval Pásmo Gazy. Kvůli zápalným balónkům

Foto: Profimedia.cz

Noční raketový útok na palestinské město Chán Júnis.

Reklama

Vypouštěním balónků s hořlavinou se Palestinci snaží vytvářet tlak na izraelské úřady, aby uvolnily blokádu Pásma Gazy. V pondělí Egypt uzavřel hraniční přechod v Rafáhu, jediné jisté spojení izolované enklávy se světem.

Článek

Izraelské vojenské letouny bombardovaly cíle hnutí Hamás v Pásmu Gazy kvůli balónkům s hořlavinou, které po vypuštění z palestinského území způsobily na jihu Izraele několik požárů. Informovala tom izraelská armáda. Podle agentury Reuters nejsou zprávy o tom, že by nálety měly nějaké oběti. Izraelští vojáci dnes na okupovaném Západním břehu Jordánu zastřelili mladého Palestince, který na ně chtěl zaútočit, napsal list The Times of Israel.

Vysílání balónků s hořlavinou přes hranice Pásma Gazy na území jižního Izraele je jedním ze způsobů tlaku na izraelské úřady, které se Palestinci snaží donutit, aby uvolnily blokádu a povolily zasílání většího objemu humanitární pomoci. V pondělí kvůli tomu podle izraelských hasičů hořela pole u hranic Pásma Gazy.

Izraelská letadla podle Reuters při náletech mířila na místo, odkud islamisté z Hamásu odpalují rakety na Izrael a také na výrobnu zbraní.

Izrael se minulý týden dohodl s Katarem, že mu umožní pokračovat ve finanční pomoci Pásmu Gazy. O víkendu pak byly při střetech s izraelskou armádou u hraničního plotu v Pásmu Gazy zraněny čtyři desítky Palestinců. Egypt kvůli tomu v pondělí uzavřel hraniční přechod Rafáh, který byl pro Pásmo Gazy jediným jistějším spojením se světem.

V noci na dnešek izraelští vojáci zastřelili patnáctiletého Palestince v uprchlickém táboře Baláta poblíž Nábulusu. Podle armády se vojáci při zatýkání dostali pod palbu a po mladém Palestinci vystřelili ve chvíli, kdy se na ně ze střechy pokoušel svrhnout velký předmět.

Reklama

Související témata:

Doporučované