Hlavní obsah

Izrael čekají parlamentní volby. Hlavním konkurentem premiérovy strany Likud je aliance Modrá a Bílá

Netanjahuovi stoupenci podle Pavla Novotného věří, že je nevinný.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Izrael čekají 9. dubna předčasné volby do tamního parlamentu zvaného Kneset. Ten si na konci minulého roku schválil zákon, kterým zkrátil své funkční období. Předvolební průzkumy sice stále dávají naději na vítězství Netanjahuově straně Likud, přízeň voličů však roste i vůči někdejšímu náčelníkovi generálního štábu armády Benjaminu Gancovi. Ten stojí v čele nově vytvořené aliance dvou stran nazvané Modrá a Bílá.

Článek

Izrael se připravuje na předčasné volby do parlamentu. Příčinou schválení zákona, který zkrátil funkční období takzvaného Knesetu, byla loňská vládní krize kvůli přístupu koalice k hnutí Hamás v Pásmu Gazy.

Předvolební výzkumy podle odborníka na Blízký východ Pavla Novotného ze serveru Info.cz naznačují, že ve volbách proti sobě budou stát dvě hlavní silné formace – pravicová strana Likud stávajícího premiéra Benjamina Netanjahua a politická aliance Modrá a Bílá, v níž se spojilo několik generálů a významných politiků. V čele této strany, která vznikla koncem února spojením stran Telem a Nezlomný Izrael, stojí náčelník generálního štábu izraelské armády Benjamin Ganc.

„Tyto dva politické subjekty bojují o budoucnost Izraele s tím, že třeba pro arabský svět nebo Palestince by bylo pravděpodobně zajímavější, kdyby vyhrála ta druhá, generálská, Modrobílá formace. Pokud vyhraje Likud, tak vytvoří silně pravicovou koalici, která by zemi ještě pravděpodobně posunula dále doprava,” míní odborník Pavel Novotný.

Premiér Netanjahu je v současnosti trestně stíhaný kvůli korupci a majetkové trestné činnosti. Podle Novotného to však nebude mít na výsledek voleb vliv, jelikož premiérovi stoupenci věří, že je nevinný, a tvrdí, že je celý proces nahraný. „Boj se vede na lince opozice-vláda-justice a Benjamin Netanjahu tvrdí, že justice je na straně jeho konkurentů,” říká Novotný.

Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit již dříve uvedl, že informace z vyšetřování premiéra zveřejní až po parlamentních volbách. Netanjahu obvinění již několikrát odmítl a označil je za „politicky motivovaná”.

Kauza zvaná „případ 4000“ se týká telekomunikační firmy Bezeq, jejíž společnost Walla! provozuje stejnojmenný zpravodajský server. Podle policie, která zakládá své tvrzení na výpovědích šesti desítek lidí, existují důkazy, že Netanjahu přijal úplatky a několik let ovlivňoval zprávy o sobě na serveru Walla!. Další dvě kauzy se týkají přijetí darů od premiérových přátel-miliardářů a jedna z nich rovněž ovlivňování novin tak, aby o premiérovi psaly pozitivně.

Podle odborníka na Blízký východ Novotného má současný izraelský premiér podporu minimálně poloviny Izraele.

Reklama

Doporučované