Hlavní obsah
Online

Izrael dnes provedl nejtvrdší útok na Gazu. Budou pokračovat, uvedl Netanjahu

Foto: Profimedia.cz

Město Gaza po izraelském vzdušném útoku.

Reklama

aktualizováno •

Boje mezi Izraelem a Palestinci se odehrávají již několikátý den. Konflikt a dění s ním spojené sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Při útoku izraelského letectva proti cílům radikálního palestinského hnutí Hamás ve městě Gaza dnes zemřelo nejméně 42 lidí, z toho 16 žen a deset dětí. Asi 50 lidí utrpělo zranění, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy. Izraelská armáda k tomu uvedla, že při jejím dnešním útoku na síť tunelů Hamásu pod silnicí v Gaze spadly civilní domy, což si vyžádalo neúmyslné civilní oběti. Doplnila, že chce co nejvíce omezit civilní oběti, ale Hamás cíleně umisťuje svou vojenskou infrastrukturu pod domy civilistů, čímž je vystavuje nebezpečí.

- Nynějším nepokojům v Izraeli předcházely střety mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě během ramadánu, který skončil ve čtvrtek. Napětí eskalovalo mimo jiné kvůli tomu, že Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě, a také kvůli hrozícímu nucenému vystěhování desítek palestinských rodin z jejich domovů ve východním Jeruzalémě, do nichž se chtějí nastěhovat izraelští osadníci.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu řekl, že Izrael bude pokračovat v náletech na Pásmo Gazy, dokud to bude nutné, a bude se přitom snažit co nejvíce chránit civilisty.

- Lídr politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja zase prohlásil, že skupina neustoupí útokům izraelských vojsk. Pohrozil přitom, že bojovníci Hamásu zatím nevyužili veškeré prostředky, které mají k dispozici. V diplomatických kruzích přitom panoval opatrný optimismus, že během víkendu dojde ke klidu zbraní.

  • Média jsme před útokem varovali, uvedl Netanjahu k ostřelování výškové budovy

    V dnešním rozhovoru s americkou televizí CBS News Netanjahu hájil sobotní nálet na výškovou budovu v Gaze, kde se nacházely mimo jiné kanceláře americké agentury The Associated Press (AP) a katarské televize Al-Džazíra. Řekl, že v objektu měla „rozvědnou kancelář palestinská teroristická organizace, která plánuje a organizuje teroristické útoky proti izraelským civilistům“. Budovu přitom označil za „naprosto legitimní cíl“ a doplnil, že informace o sobotním útoku Izrael sdílel s americkými úřady. Izraelská armáda před zásahem lidi v budově varovala, aby se evakuovali.

  • Agentura AP volá po vyšetřování útoku na její kanceláře v Gaze

    Novináři agentury Associated Press volají po vyšetřování bombardování jejich kanceláře v palestinské Gaze. V budově sestřelené izraelskými raketami se nacházely i kanceláře katarské stanice Al-Džazíra.

    Podle AP zatím nebyly předloženy žádné důkazy, proč muselo k bombardování budovy dojít.

  • Zabíjení mezi Izraelci a Palestinci musí skončit, uvedl senátor Sanders

    Americký senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Bernie Sanders apeluje na okamžité ustanovení příměří, oznámil to dnes na svém Twitteru. „Pro Spojené státy je nelegální podporovat porušování lidských práv,“ uvedl v reakci na vyvíjející se situaci především v Pásmu Gazy.

  • Al Džazíra publikovala data o humanitární krizi v Pásmu Gazy

  • USA: Pracujeme na ukončení tohoto konfliktu

    Spojené státy daly Izraeli, Palestincům a dalším jasně najevo, že jsou připraveny pomoci, pokud se budou chtít bojující strany dohodnout na klidu zbraní a ukončit eskalaci násilí.

    „Spojené státy neúnavně prostřednictvím diplomatických kanálů pracují na ukončení tohoto konfliktu,“ řekla patnáctičlenné Radě bezpečnosti OSN americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. „Protože věříme, že Izraelci i Palestinci mají stejné právo žít v bezpečí,“ dodala.

  • Izrael čelí likvidačním útokům od roku 1948, řekl Zeman

    Izrael podle prezidenta Miloše Zemana od roku 1948 neustále čelí likvidačním útokům arabských zemí. Současný stav tak není nový. Sympatizuje s Izraelem jako demokratickým státem. Zeman to dnes řekl v pořadu Press klub rádia Frekvence 1.

    Arabské země podle Zemana nezastírají, že chtějí Izrael zničit, přímo uvádějí „vymazat z mapy“, uvedl. Zatímco Izrael je demokratickým státem, palestinská samospráva kromě jiného není podle Zemana legální. „Neuskutečnily se tam volby, přestože jejich termín už dávno uplynul, prezident Mahmúd Abbás přesluhuje,“ řekl dále Zeman.

    Pražský hrad vyvěsil v pátek na podporu Izraele na prvním hradním nádvoří vedle české vlajky izraelskou vlajku.

  • Netanjahu: Izrael zasáhl přes tisíc cílů

    Podle Netanjahua Izrael v Pásmu Gazy zasáhl přes 1000 cílů a způsobil Hamásu vážné škody. Terčem útoků byly podle premiéra mimo jiné podzemní zařízení Hamásu, která zatím nebyla zcela zničena. Izraelská armáda uvedla, že při jejím dnešním útoku na síť tunelů Hamásu pod silnicí v Gaze spadly civilní domy, což si vyžádalo neúmyslné civilní oběti. „Žádný terorista není imunní,“ poznamenal Netanjahu a doplnil, že armáda dělá co může, aby co nejvíce omezila civilní ztráty na životech.

  • Generální tajemník OSN: Boje mezi Izraelem a Gazou musí skončit

    Generální tajemník OSN António Guterres dnes na jednání Rady bezpečnosti vyzval k okamžitému ukončení bojů mezi Izraelem a Pásmem Gazy. Rada minulý týden kvůli eskalujícímu násilí dvakrát jednala neveřejně, dosud se však neshodla na veřejném prohlášení. Podle diplomatických zdrojů agentury Reuters je to kvůli Spojeným státům, jejichž zástupci se domnívají, že by nebylo přínosné. Spojené státy jsou blízkým spojencem Izraele.

    Guterres v úvodu prvního veřejného jednání patnáctičlenné Rady bezpečnosti od začátku téměř týdenních bojů řekl, že OSN aktivně jedná se všemi stranami s cílem zajistit okamžitý klid zbraní. Boje přitom označil za „naprosto otřesné“.

  • Netanjahu: Izraelská vojenská operace je v plné síle a potrvá

    Izraelská vojenská operace proti islamistickému hnutí Hamás podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pokračuje v plné síle a nějaký čas potrvá. Informovala o tom agentura AP. „Naše operace proti teroristickým organizacím pokračuje v plné síle,“ uvedl Netanjahu v televizním projevu. „Jednáme nyní, dokud to bude nutné, abychom vám, izraelským občanům, obnovili klid a ticho. Bude to nějaký čas trvat. Je tu tlak, ale dostává se nám silné podpory zejména od Spojených států… Máme mezinárodní podporu a využíváme ji,“ dodal.

  • Izrael podle armády čelí dosud nejintenzivnější raketové palbě

    Izrael v nejnovějších bojích s palestinským islamistickým hnutím Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, čelí vůbec nejvyšší míře raketových útoků. S odkazem na izraelskou armádu o tom napsal list The Times of Israel. Ozbrojené skupiny v Pásmu Gazy na Izrael od pondělí odpálily zhruba 3000 raket, což je více než při poslední eskalaci násilí v roce 2019 a jde o četnější frekvenci útoků než za války s libanonským Hizballáhem v roce 2006, uvedl generálmajor Ori Gordin.

    Gordin novinářům ukázal grafiku s počty raketových útoků, jimž Izrael čelil v uplynulých letech a jimž čelí tento týden. Při bojích mezi izraelskou armádou a teroristickou skupinou Islámský džihád v listopadu 2019 bylo z Gazy na Izrael odpáleno 570 raket za tři dny. Za války s šííitskou organizací Hizballáh, kterou podporuje Írán, bylo v roce 2006 na Izrael za 19 dní odpáleno 4500 raket.

    Na dotaz, zda nynější četnost raketových útoků na izraelské území je vůbec nejvyšší v historii, Gordin odpověděl: „Nejenže souhlasím, ale také to uvádím“.

  • Přes 50 dětských obětí, hlásí palestinské autority

    Počet obětí v Gaze opět vzrostl, oznámilo dnes minsterstvo zdravotnictví v Gaze. Od začátku eskalace konfliktu zemřelo 188 Palestinců, včetně 55 dětí a 33 žen. Zraněných je přes 1230. V sutinách zřícených domů dále probíhají pátrání po dalších možných obětech, uvedl server Middle East Eye.

  • Mezinárodní vyjednávači se snaží dohodnout zklidnění situace

    Agentura AP napsala, že Izrael zřejmě stupňuje útoky proti Hamásu, aby mu způsobil co největší škody. Mezinárodní vyjednávači se mezitím snaží dohodnout klid zbraní, útoky na šéfy Hamásu toto úsilí ale mohou mařit. V regionu je od pátku vyslanec Spojených států Hady Amr, dnes se sešel s izraelským ministrem obrany Bennym Gancem. Ten Amrovi řekl, že Izrael „dělá vše pro to, aby zasahoval jen vojenské cíle a neubližoval civilistům, kdežto izraelští civilisté jsou terči nevybíravého útoku“.

  • Egypt o den dříve otevřel hraniční přechod s Gazou

    Egypt dnes otevřel přechod Rafáh na hranici s Pásmem Gazy. Stalo se tak o den dříve, než bylo původně v plánu. Cílem otevření je umožnit průchod studentů, lidí vyžadujících lékařskou péči a dalších osob z humanitárních důvodů. S odvoláním na dva zdroje o tom napsala agentura Reuters. Přechod byl uzavřen v době muslimského svátku íd al-fitr, kterým končí postní měsíc ramadán. Původně se měl otevřít až v pondělí.

    Dosud do Pásma Gazy podle zdravotnického zdroje agentury Reuters země vyslala 16 sanitek, aby vyzvedly osoby zraněné při bombardování a převezly je do egyptských nemocnic. Podle téhož zdroje dnes ráno do Egypta z Pásma Gazy přijel autobus s 95 lidmi.

  • Papež vyzval ke klidu zbraní

    Papež František v poselství před věřícími na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu řekl, že smrt tolika nevinných lidí z posledních dnů je nepřijatelná. „Vyzývám ke klidu. Ti, kdo nesou odpovědnost, by měli ukončit řinčení zbraní a vydat se cestou míru,“ pronesl na adresu bojů.

  • Při izraelském bombardování byla poničena klinika Lékařů bez hranic v Gaze

  • Novinářské sdružení vyjádřilo zděšení nad útoky na kanceláře médií v Gaze

    Asociace zahraničních novinářů (FPA) v Izraeli a na palestinských územích dnes dala najevo zděšení nad sobotním útokem izraelského letectva na výškový dům v Pásmu Gazy, v němž byly kanceláře americké agentury The Associated Press (AP) a katarské televize Al-Džazíra. Izraelská armáda nálet odůvodnila tím, že budovu využívalo i vojenské zpravodajské křídlo radikálního hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne.

    „Vědomé zničení kanceláří jedněch z největších a nejvlivnějších mediálních organizací vyvolává otázky, zda je Izrael připraven zasahovat do svobody novinářské práce,“ uvedla FPA s tím, že se obává o bezpečnost poboček jiných médií v Pásmu Gazy. Nyní jsou pro informování o dění v palestinském teritoriu ještě důležitější než běžně, protože hraniční přechod Izraele s Gazou je uzavřen, uvádí se také v prohlášení. Izrael podle asociace nepředložil žádné důkazy, kterými by doložil, že zničenou budovu skutečně využíval Hamás.

  • Muslimské země volají po podpoře Palestinců

    Zástupci muslimských zemí dnes odsoudili izraelskou operaci v Pásmu Gazy, podle saúdskoarabského ministra zahraničí se tam Izrael dopouští „flagrantního porušování práv“ Palestinců. Princ Fajsal bin Farhán během on-line schůzky zemí Organizace islámské spolupráce (OIC) podle agentury Reuters odsoudil to, co je podle něj narušením posvátnosti klíčových míst pro islám v Jeruzalémě a „nucené“ vystěhování Palestinců z jejich domovů ve východním Jeruzalémě.

  • Ministři zahraničí EU budou jednat o tom, jak přispět k ukončení konfliktu

    Ministři zahraničí států Evropské unie se v úterý sejdou na mimořádné videokonferenci, aby projednali eskalující boje mezi Izraelem a Palestinou. Uvedl to v twitterovém příspěvku vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell, který setkání svolává.

Reklama

Hlavní zprávy