Hlavní obsah

Izrael chtěl zabít Arafata na stadionu. Operaci zastavil až premiér Begin

Foto: Profimedia.cz

Portréty Jásira Arafata dodnes zdobí ulice palestinských uprchlických táborů v Libanonu.

Reklama

Pumový atentát na někdejšího vůdce Organizace pro osvobození Palestiny Jásira Arafata by si zřejmě vyžádal stovky lidských životů. Plánované zabití palestinského vedení narazilo až v poslední chvíli na odpor premiéra.

Článek

Izrael měl v osmdesátých letech tajný plán na zabití palestinského vůdce Jásira Arafata a dalších představitelů hnutí Fatah. Zvláštní komando vedené budoucím šéfem Mosadu Meirem Daganem mělo provést masivní pumový útok na stadionu v libanonské metropoli Bejrútu během festivalu oslavujícího začátek palestinské revoluce. Ve čtvrtek o tom informovala izraelská média.

Plán vznikl v roce 1981 v Tel Avivu jako odpověď na sérii palestinských útoků proti Izraeli. Izraelce přiměla jednat zvláště událost z roku 1979, kdy skupina hlásící se k Frontě pro osvobození Palestiny a vedená Samirem Kantarem zabila policistu ve městě Naharíja a unesla 31letého Dannyho Harana a jeho čtyřletou dceru Einat. Oba dva poté Palestinci během přestřelky s izraelskými silami zabili.

Podle novináře listu The New York Times Ronena Bergmana se ihned po pohřbu zavražděných Izraelců sešel náčelník generálního štábu izraelské armády Rafael Ejtan s velitelem severního regionu Janušem Ben-Galem, aby naplánovali odvetu. Rozhodli se přitom, že nejlepší bude zabít celé vedení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP).

Vedením operace byl pověřen generál Meir Dagan, který se proslavil založením bombového komanda a také velením izraelské armády v jižním Libanonu v roce 1980.

Dagan se rozhodl k masivní explozi na bejrútském stadionu. Kdyby k ní skutečně došlo, zemřely by na místě stovky a možná i tisíce lidí. Dagan plánoval umístit uvnitř a okolo stadionu tolik výbušnin, aby zabily každého, kdo na něm byl.

Plán ale na poslední chvíli zhatil tehdejší pravicový premiér Menachem Begin, který si svolal všechny velitele, kteří o něm věděli, a přikázal jim zastavení operace. Důvod jeho rozhodnutí není znám, k odvolání akce ho ale mohla přimět přítomnost nepalestinských osobností na stadionu, kde měli být nejen představitelé Libanonu, ale i Sovětského svazu a také někteří evropští politici.

Reklama

Doporučované