Hlavní obsah

Izrael couvá. Běžence nepošle zpět do Afriky, ale s pomocí OSN do Itálie, Německa nebo do Kanady

Izrael zrušil plán deportace afrických běženců zpět do Afriky. S pomocí OSN je přesune do západních zemí.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Izraelská vláda zrušila kontroverzní plán na deportaci afrických migrantů zpět do Afriky. Izrael se místo toho dohodl s OSN na jejich přesunu do nespecifikovaných západních zemí. Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua by se běženců měla ujmout Kanada, Itálie nebo Německo.

Článek

Izrael oznámil zrušení kontroverzního plánu na deportaci více než 35 tisíc afrických migrantů zpět do Afriky. Izraelská vláda změnila stanovisko po jednání se zástupci OSN, s Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se dohodla na přesídlení přibližně 16 tisíc běženců do západních zemí, které je jsou ochotny přijmout. Blíže je dohoda nespecifikovala.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po schůzce prohlásil, že Afričané poputují „do rozvinutých zemí jako Kanada, Německo nebo Itálie”. „To je závazek, který Vysoký komisař OSN učinil. Zorganizovat to a dokonce to zaplatit,” řekl premiér na tiskové konferenci.

Dohoda s UNHCR má být podle Netanjahuovy kanceláře naplněna ve třech fázích v příštích pěti letech. Zbylí migranti mají podle izraelských médií v zemi dostat trvalý pobyt.

Původní izraelský plán počítal s vyhoštěním běženců zpět do Afriky, záměr ale podle agentury AP vyvolal protesty a kritiku řady lidskoprávních organizací. K jeho přehodnocení vyzývala také sdružení lékařů, akademiků, básníků, rabínů či obětí holokaustu. Deportace měly začít už v neděli, izraelský nejvyšší soud je ale verdiktem z 15. března dočasně zablokoval.

Většina z 35 až 40 tisíc afrických migrantů v Izraeli pochází z Eritreje, jejíž vládu obvinila OSN ze zločinů proti lidskosti, a z Jižního Súdánu, který už pět let ničí občanská válka. Běženci tvrdí, že z Afriky je vyhnalo ohrožení ve vlastní zemi. Izrael je ale označuje za ekonomické migranty a tvrdí, že nemá povinnost jim udělit azyl.

Izrael blíže nespecifikoval, do kterých afrických zemí měli být běženci deportováni. Podle AP panovalo přesvědčení, že se jedná o Rwandu a Ugandu, se kterými měl Izrael dosáhnout tajné dohody.

Reklama

Doporučované