Hlavní obsah
Online

Hamás popřel zprávy o příměří. Bombardování pokračuje

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Boje mezi Izraelem a Palestinci se odehrávají již více než týden. Konflikt a dění s ním spojené sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Večer se v některých mediích obejvila zpráva, že Egypt navrhl příměří mezi Izraelem a Hamásem, to mohlo podle izraelských médií vstoupit v platnost ve čtvrtek v 6 hodin ráno. Palestinské zdroje, které citoval list The Times of Israel, uvedly, že Hamás s tímto návrhem souhlasil. Jeden z představitelů Hamásu ale tuto zprávu později popřel.

- V noci na úterý opět pokračovalo intenzivní bombardování Pásma Gazy izraelskou armádou, centrem náletů se hned po půlnoci stalo město Gaza. Mezi zasaženými budovami byly kanceláře katarského Červeného půlměsíce v Gaze a také jediná klinika pro trasování nákazy covidem-19. Bomby zasáhly také infrastrukturu, v Gaze panuje prakticky úplná tma.

- Z Libanonu v noci na dnešek bylo vypáleno šest střel, které směřovaly na Izrael. Přes hranice ovšem nepřeletěly. Ten reagoval vypálením střel na místo odpalu.

- Vzájemné ostřelování Izraele a Pásma Gazy trvá už týden a vyžádalo si na dvě stě obětí.

Vývoj situace jsme sledovali také včera:

  • The Times of Israel: Hamás popírá zprávy o příměří

    Jeden z představitelů Hamásu popřel zprávy izraelských médií o příměří mezi Izraelem a Palestinci.

    „Není pravda, co některá média uvedla, že Hamás souhlasil se čtvrtečním příměřím, " uvedl ve svém prohlášení Izzat al-Rishq, jeden z vedení Hamásu. Žádné dohody podle něj nebylo dosaženo.

  • Spojené státy RB OSN sdělily, že o bojích mezi Izraelem a Palestinci nemlčí

    Společné prohlášení Rady bezpečnosti OSN by podle Washingtonu nepřispělo ke zklidnění napětí mezi Izraelem a Palestinci. Na neveřejném jednání Rady bezpečnosti to dnes podle agentury Reuters řekla americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Společné prohlášení by podle Elysejského paláce naopak podpořila Francie.

    „My jsme nemlčeli, ani vy,“ řekla podle nejmenovaného diplomata OSN Thomasová-Greenfieldová 15členné RB OSN, která o krizi tentokrát neveřejně jednala potřetí.

    Nedělní veřejná debata svolaná kvůli pokračujícím bojům nepřinesla konkrétní výsledky, jelikož Spojené státy blokovaly vydání rezoluce, která by boje razantně odsoudila.

    „Naším cílem bylo a nadále bude intenzivní diplomatické zapojení, aby se ukončilo toto násilí,“ uvedla dnes podle Reuters Thomasová-Greenfieldová s tím, že americký prezident Joe Biden podporuje klid zbraní.

  • Ve čtvrtek se očekává příměří mezi Izraelem a Hamásem

    Pokud nedojde k neočekávanému vývoji situace, ve čtvrtek vstoupí v platnost příměří mezi Izraelem a Pásmem Gazy, cituje deník Haaretz izraelského úředníka. „Všichni jsme unavení,“ uvedl.

    Podle izraelské stanice Kanál 12 předseda vlády Benjamin Netanjahu informoval Washington, že je na příměří od čtvrtka připraven.

  • Letecké síly izraelské armády útočí na Pásmo Gazy

    Podle izraelských médií Izrael za posledních 30 minut provedl desítky náletů na Pásmo Gazy.

  • Hamás odpálil od začátku konfliktu 3500 raket

    Izraelská armáda uvedla, že Hamás na Izrael odpálil od začátku konfliktu 3500 raket. Do Izraele jich však dopadne jen minimum, většinu jich ještě ve vzduchu zničí obranný systém Iron Dome (Železná kupole).

  • Egypt nabízí příměří od čtvrtka. Hamás souhlasí, Izrael se zatím nevyjádřil

    Egypt navrhl příměří mezi Izraelem a Hamásem, to by podle izraelských médií mohlo vstoupit v platnost ve čtvrtek v 6 hodin ráno. Palestinské zdroje, které cituje list The Times of Israel, uvádí, že Hamás s tímto návrhem souhlasil, Izrael zatím nereagoval.

  • Záběry z ulic Gazy

  • Izraelský prezident zaslal Miloši Zemanovi děkovný dopis

    Izraelský prezident Reuven Rivlin podle dnešního sdělení Hradu zaslal českému prezidentovi Miloši Zemanovi dopis, v němž mu vyjádřil „hluboký vděk“ za „přátelství, solidaritu a pevné odhodlání za bezpečnost Izraele“. Zeman minulou středu zaslal Rivlinovi telegram, v němž Izraeli vyjádřil „plnou podporu a solidaritu“. V pátek Pražský hrad vyvěsil na podporu Izraele na prvním hradním nádvoří vedle české vlajky izraelskou vlajku.

  • Palestinci hlásí celkem 215 ztracených životů

    Úřady v Gaze odpoledne ohlásily, že od 10. května, kdy boje začaly, přišlo o život 215 Palestinců. Izrael má 12 mrtvých. Informovala o tom světová média.

  • Hamás podle Netanjahua tak velký úder, jaký proti němu vede Izrael, nečekal

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes uvedl, že ozbrojenci v Pásmu Gazy za více než týden izraelského bombardování utrpěli ztráty, jaké nečekali.

    Premiér hovořil před bojovými letouny na základně Hacerim u jihoizraelské Beerševy. „Nepochybuji o tom, že jsme je vrátili o mnoho let zpět,“ řekl Netanjahu. Hamás podle něho utrpěl rány, jaké nečekal. „Jsem si jistý, že všichni naši nepřátelé kolem nás vidí cenu, kterou jsme si za agresi vůči nám vybrali, a jsem si jistý, že se z toho poučí,“ doplnil.

    Při návštěvě premiéra se podle listu The Times of Israel na základně ozvaly výstražné sirény, které varují před raketovým útokem.

    Silné boje propukly 10. května, když Hamás a další teroristická skupina Islámský džihád začaly z Pásma Gazy ostřelovat izraelské území na podporu palestinských protestů proti zásahům izraelské policie u jeruzalémské mešity Al-Aksá a kvůli hrozbě vystěhování desítek palestinských rodin z východojeruzalémské čtvrti Šajch Džarráh. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze si boje dosud vyžádaly životy 215 Palestinců včetně 61 dětí a dalších více než 1400 lidí bylo zraněno. Hamás a Islámský džihád uvádějí, že při bojích bylo zabito nejméně 20 jejich bojovníků, zatímco Izrael uvádí, že jich je alespoň 160.

  • Německo slíbilo Palestincům humanitární pomoc v hodnotě 40 milionů eur

  • Borrell vyzval k příměří mezi Izraelem a Hamásem, prohlášení EU odmítlo Maďarsko

    Ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes vyzvali k okamžitému zastavení bojů mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás, které má umožnit ochranu civilistů a doručení humanitární pomoci. Neshodli se však na společném prohlášení požadujícím od Izraele „přiměřenou obranu“ před útoky z Pásma Gazy. Po mimořádné videokonferenci se zástupci vlád to prohlásil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož společné komuniké nepodpořilo Maďarsko.

    „Prioritou je okamžité ukončení všech násilností a zavedení příměří. Ne pouze dohoda, ale jeho praktické dodržování,“ prohlásil Borrell. Text, který dnes předložil ministrům během neformálního jednání, odsuzuje násilnosti Hamásu, který EU řadí mezi teroristické skupiny, a plně podporuje právo Izraele na obranu. Tu však musí židovský stát provádět „přiměřeným způsobem a respektovat mezinárodní humanitární právo“.

    Navrhovaný společný text dnes podle Borrella podpořilo 26 z 27 členských zemí. Připojit se odmítlo Maďarsko. Členské země jsou ve vztahu k Izraeli a jeho roli v blízkovýchodním napětí dlouhodobě rozdělené, což Unii znemožňuje hrát v oblasti významnější roli. Některé západoevropské země jako Belgie či Irsko prosazují kritičtější postoj k počínání židovského státu, což zaznělo i při dnešní videokonferenci. Naproti tomu Maďarsko, Česko a některé další státy východního křídla EU patří mezi izraelské spojence neochotné k ráznějším prohlášením na jeho adresu.

  • Země zaslíbená Izrael. Připomeňte si začátky konfliktu, který trvá dodnes

    Dva státy, Izrael a Palestina, mohly existovat už 74 let. Plán Organizace spojených národů na rozdělení Palestiny ale ostře odmítli Arabové. Tím se rozhořelo dlouhé období konfliktů, násilí, ale i mírových dohod.

  • Přechod Kerem Šalom byl znovu uzavřen

    Situace v okolí přechodu Kerem Šalom, který slouží k přepravě zboží do Gazy, byla dnes podle AFP velmi napjatá. Přechod se otevřel na několik hodin, následně však byl při pokračující palestinské palbě na Izrael znovu uzavřen.

  • Izrael hlásí 12 mrtvých

    Na izraelské straně o život v důsledku raketových útoků přišlo 12 lidí, včetně pětiletého chlapce a vojáka. Informovala o tom izraelská média.

  • Merkelová a Castex vyzvali ke klidu zbraní mezi Izraelem a Gazou

    Německá kancléřka Angela Merkelová dnes ve videohovoru s jordánským králem Abdalláhem II. podpořila snahy o klid zbraní mezi Izraelem a Gazou, aby se vytvořily podmínky pro obnovení politických jednání. Francouzský premiér Jean Castex mezitím vyzval Izrael, aby umožnil převoz humanitární pomoci do Gazy. Informovaly o tom světové agentury.

    „Oba se shodli, že snahy docílit rychlého klidu zbraní je třeba podpořit, aby se vytvořily podmínky pro obnovení politických jednání,“ uvedl v prohlášení po hovoru mezi Merkelovou a jordánským králem Abdalláhem II. mluvčí německé kancléřky.

    Francouzský premiér Castex dnes vyzval Izrael, aby zaručil „rychlý a nenarušený“ převoz humanitární pomoci do Gazy. „Humanitární konvoj byl dnes schválen a jeho přesun se musí uskutečnit,“ uvedl Castex podle agentury AFP.

  • Palestinci zahájili generální stávku na protest proti Izraeli

    Palestinci v Izraeli, Jeruzalémě a na okupovaném Západním břehu Jordánu dnes navíc zahájili generální stávku na protest proti Izraeli a současným bojům mezi Izraelem a palestinským Hamásem.

  • Při odpoledním raketovém útoku bylo zraněno sedm lidí

    Vzdušný úder vedený z Pásma Gazy dnes zabil dva thajské pracovníky v balírenském závodě na jihu Izraele. Informovala o tom izraelská policie. Dalších sedm lidí bylo při odpoledním raketovém útoku zraněno a převezeno do nemocnice, vyplývá z informací izraelské zdravotnické organizace Magen David Adom. I během dneška pokračovaly vzájemné útoky mezi Pásmem Gazy ovládaným radikálním hnutím Hamás a Izraelem.

    Útok na jih Izraele následoval několik hodin po izraelských náletech, při nichž byla zničena i šestipatrová budova, v níž byly knihovny a studijní centra Islámské univerzity v Gaze. Konflikt mezi Izraelem a Hamásem tak zatím příliš nepolevuje a stagnuje i jednání o příměří.

Reklama

Hlavní zprávy