Hlavní obsah

Izrael letecky zaútočil v Pásmu Gazy, úder směřoval na radikální hnutí Hamás

Izraelský útok byl odvetou na vystřelené rakety směrem k židovskému státu.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Izrael během sobotní noci zaútočil několika leteckými údery na palestinské hnutí Hamás. Údery proběhly v Pásmu Gazy. Nálet měl poškodit podzemní stavby a zařízení Hamásu.

Článek

Izrael v noci na sobotu podnikl několik leteckých úderů v jižní a severní části Pásma Gazy. Podle izraelské armády nálety cílily na zařízení radikálního hnutí Hamás a podzemní stavby. Zároveň se jednalo o odvetné opatření za páteční vystřelení podomácku vyrobené rakety z palestinského území na židovský stát. Podle informací Palestinců nálet způsobil značné škody, dosud však nebyli hlášeni žádní zranění.

Při pátečním palestinském protestu proti Izraeli zemřel na hranici Pásma Gazy třiadvacetiletý Palestinec. Podle zdravotnických zdrojů z Gazy bylo zraněno 45 lidí, na které stříleli izraelští vojáci. Izraelská armáda se ve stejný den střetla s Palestinci i na Západním břehu Jordánu. Izraelci také zatkli dva ozbrojené Palestince, kterým se podařilo vstoupit do Izraele.

Jednalo se o 50. protest v řadě. Palestinci s akcemi začali loni v březnu. Upozorňují jimi na blokádu, kterou proti Pásmu Gazy uplatňuje Izrael, a na své právo návratu do domovů svých předků v nynějším Izraeli.

Napětí mezi Hamásem a Izraelem se zvýšilo v posledních týdnech poté, co se palestinské hnutí vrátilo ke své taktice vypouštění draků s hořlavinami, které mají ničit úrodu na území Izraele. Hamás rovněž obnovil své noční aktivity u plotu mezi Gazou a židovským státem.

Reklama

Související témata:

Doporučované