Hlavní obsah

Očkovali nejrychleji, teď míří k lockdownu. Mutace ovlivní začátek školy

Foto: Profimedia.cz

Příprava na třetí dávku očkování.

Reklama

Delta varianta koronaviru rychle navyšuje počty nakažených v proočkované zemi. Pozitivní test už mělo šest poslanců izraelského Knessetu. Jedná se o tom, co s dětmi, které se chystají do školy.

Článek

„Vždycky tu byly a budou různé varianty. Doufám, že nás nepostihnou, ale nechci vytvářet zbytečnou paniku. Každopádně se budeme muset v budoucnu vypořádat s mutacemi koronaviru,“ řekl v pondělí izraelský pověřenec k boji s koronavirem Nachman Aš.

V pondělí v zemi evidovali více než osm tisíc nově nakažených. To je nejvíc za poslední půlrok. Aktivních případů je nyní více než 55 tisíc, před dvěma měsíci to bylo méně než 200. Většina případů je mezi neočkovanými. Přestože je v Izraeli aktuálně 5,4 milionu lidí plně po vakcinaci. Navíc už přibližně milion Izraelců nad 50 let dostalo třetí posilující dávku.

Z odborné i politické reprezentace se začínají ozývat hlasy, že země míří k novému lockdownu. To už může být ale v reálu více politické než odborné rozhodnutí. Byl by to první lockdown pro nového premiéra Naftali Beneta, který uzavírku označuje za „prohru“.

Většinu pandemie totiž Benet strávil na kampani. Tu samozřejmě postavil na nezvládání krize vlády jeho předchůdce Netanjahua. V rámci boje o premiérský post dokonce sepsal knihu „Jak porazit pandemii“. V té zejména kritizoval ekonomické nebo školní uzávěry. Nyní sám stojí před rozhodnutím, zda zemi zastavit.

Jak ale zmínil i Aš, začátek školního roku možná čeká odklad. Vše závisí na tom, zda bude klesat úroveň smrtnosti. V pondělí už také návrat dětí do škol řešil premiér Benet s vládou. Ministerstva zdravotnictví a školství ale zastávají rozdílný názor. Spor se vedl o očkovací kampaň ve školách, premiér Benet chce po ministryni školství Jif'at Saša-Bitonové, aby byla přímo odpovědná za proočkování školáků.

Míra vakcinace proti koronaviru u dětí do dvanácti let je v Izraeli na úrovni 30 procent, mezi 13–15 lety už 42 procent. U dospívajících mezi 16–19 lety je to skoro 70 procent naočkovaných. V pondělí se vláda dohodla, že pokud v jedné třídě nebude minimálně 70 procent žáků nebo studentů naočkovaných, zavede se povinně on-line výuka.

Momentálně v Izraeli platí povinnost prokazovat se takzvaným zeleným pasem, který dokládá plné očkování, negativní test nebo nedávno prodělanou nemoc. A to při vstupu do restaurací, kaváren, na kulturní nebo sportovní akce. Tento týden by mělo nově platit omezení počtu lidí v obchodech nad 100 metrů čtverečních. Rozšiřuje se také povinnost zeleného pasu i pro děti od tří let.

Nově se mění i cestovní pravidla. Většina lidí, kteří cestují do Izraele, musí do povinné karantény. Vyjma zemí, které patří do takzvané žluté zóny (v ní je Česká republika, Maďarsko, Čína, Hongkong, Tajwan, Singapur, Nový Zéland a Moldavsko).

Naopak v červené zóně, kterou Izrael považuje za nejnebezpečnější, je Turecko, Bulharsko, Mexiko, Španělsko nebo Brazílie. Karanténa je čtrnáctidenní, v případě dvou PCR testů může být zkrácena na týden.

Delta mutace koronaviru se „probojovala“ i přímo do Knessetu. Naposledy měl v neděli pozitivní test na covid-19 ultrapravicový poslanec Ben Gvir. Celkem je to šest nakažených izraelských politiků.

Kvůli vážnějšímu stavu musel být hospitalizován poslanec Gilad Kariv. Sedmačtyřicetiletý politik je plně naočkovaný, přesto jeho zdravotní stav vyžadoval odbornou pomoc. Podle jeho kanceláře se už ale cítí dobře.

Reklama

Doporučované