Hlavní obsah

Izrael muslimům znovu omezil přístup na Chrámovou horu, bojí se dalších potyček

Izraelská policie omezila muslimům vstup na Chrámovou horuVideo: Reuters, Ruptly, AP

 

Reklama

Při čtvrtečních střetech mezi Palestinci a izraelskou policií v mešitě al-Aksá zranilo více než sto lidí.

Článek

Izrael v pátek kvůli obavám před novými násilnostmi opět omezil muslimům přístup na Chrámovou horu v Jeruzalémě. Na posvátná místa islámu zatím mohou jen ženy a muži starší padesáti let. Oznámil to policejní mluvčí Micky Rosenfeld s tím, že se podle jejich informací na pátek chystaly demonstrace a další násilnosti. Dodal, že v tamní mešitě al-Aksá přes noc zůstali lidé, kteří se dnes chtěli demonstrací zúčastnit, ale policie je z oblasti vyvedla. Několik muslimů bylo při následných střetech s policisty zadrženo.

Izrael ve čtvrtek od přístupů k Chrámové hoře odstranil všechny bezpečnostní bariéry včetně rámů na detekci kovů. Poté ale bylo více než 100 lidí zraněno v důsledku střetů Palestinců s izraelskou policií, které vypukly ve čtvrtek odpoledne u mešity al-Aksá. Izraelská policie použila granáty a slzný plyn, aby tak zabránila vchodu do mešity. Střety uvnitř mešity se pak rozšířily do uliček v okolí.

Tato omezení, ke kterým se Izrael uchýlil poté, co trojice arabských útočníků v polovině července zabila dva policisty, byla zdrojem velkého napětí mezi Izraelci a Palestinci. Muslimové jakákoli omezení při vstupu na posvátná místa, jež uctívá i židovská víra, odmítají.

Reklama

Související témata:

Doporučované