Hlavní obsah

Izrael nabízí třetí dávku vakcíny proti covidu-19 lidem s oslabenou imunitou

Foto: Profimedia.cz

V Izraeli už se očkují i teenageři.

Reklama

Asi polovina ze 46 pacientů s covidem-19, kteří jsou v Izraeli v současnosti hospitalizováni ve vážném stavu, je naočkovaná.

Článek

Obyvatelé Izraele s oslabenou imunitou budou moci přijít na třetí dávku vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech, oznámil dnes izraelský ministr zdravotnictví Nican Horovic. Zda bude mít na přeočkování nárok i široká veřejnost, Horovicův úřad ještě nerozhodl, informovala agentura Reuters.

Kvůli šíření koronavirové mutace delta se Izrael snaží očkování urychlit. Děje se to v situaci, kdy v poslední době začalo přibývat až 450 nově nakažených za jeden den, kdežto ještě před několika týdny to byly řádově pouze jednotky případů denně. Ode dneška tak dospělí, kteří mají slabší imunitu a kteří mají za sebou dvě dávky vakcíny Pfizer/BioNTech, mohou požádat o přeočkování.

Tyto farmaceutické firmy, které do Izraele dodaly většinu vakcín pro očkovací kampaň, ve čtvrtek uvedly, že do několika týdnů požádají americké a evropské regulační úřady o povolení dodávat i vakcíny na přeočkování. Odvolávají se na zvýšené riziko nákazy po šesti měsících od očkování. Data k tomu firmy zatím nezveřejnily, tvrdí ale, že tak učiní brzy.

K očkování široké veřejnosti třetí dávkou vakcíny Horovic řekl, že „tuto záležitost řešíme, ale nemáme na ni ještě odpověď“.

Asi polovina ze 46 pacientů s covidem-19, kteří jsou v Izraeli v současnosti hospitalizováni ve vážném stavu, je naočkovaná. Většina z nich je z rizikových skupin, uvedly zdravotní úřady. Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 má za sebou 5,7 milionu z celkových asi 9,3 milionu obyvatel Izraele.

Šéfka odboru veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví Šaron Alrojová-Preisová řekla, že ve věci možné třetí dávky pro širokou veřejnost nebude Izrael s rozhodováním spěchat. Stále podle ní není jasné, zda je vakcína méně účinná proti mutaci delta, a zda nemocnost mezi těmi, kdo vakcínu dostali hned v lednu a v únoru, je vyšší než mezi těmi, kdo se nechali naočkovat později.

Reklama

Doporučované