Hlavní obsah

Izrael obvinil bývalého ministra ze špionáže pro Írán. Proslavil se pašováním extáze

Izrael obvinil bývalého ministra Gonena Segeva ze špionáže ve prospěch Íránu.Video: Reuters

 

Reklama

Bývalý izraelský ministr energetiky a infrastruktury Gonen Segev byl obviněn ze špionáže ve prospěch Íránu. Oznámila to izraelská služba Šin bet.

Článek

Íránská tajná služba měla podle Izraelců Gonena Segeva do svých řad naverbovat v roce 2012 v Nigérii. Do Afriky se Segev uchýlil poté, co si v Izraeli odpykal trest za pašování drog. V roce 2006 byl odsouzen za pokus o přepravení 25 tisíc pilulí extáze z Nizozemska do Izraele.

Segev se do Izraele podle americké televize CNN vrátil v květnu. Učinil tak na žádost tamní policie. Následně byl vzat do vyšetřovací vazby.

Záběry přímo z letící střely, takhle vypadá nejvyhrocenější střet Íránu a Izraele od šestidenní války.Video: Reuters

Podle zprávy bezpečnostní služby Šin bet se Segev s íránskými agenty setkal dvakrát a byl si vědom jejich zapojení do íránských tajných služeb. Od Íránců měl obdržet komunikační zařízení na šifrování zpráv.

Bývalý ministr měl podle Izraelců Íránu podat informace spojené s energetickou infrastrukturou a jejím zabezpešením. Detaily měl podat například o konkrétních budovách nebo zaměstnancích.

Dále měl íránským tajným agentům domlouvat schůzky s izraelskými občany pracujícími v bezpečnostních organizacích. Agenty měl vydávat za obchodníky.

Segev čelí obvinění ze špionáže a z několika dalších prohřešků. Podrobné informace ale vzhledem k informačními embargu nejsou dostupné, uvádí CNN.

Do politiky Segev vstoupil po parlamentních volbách v roce 1992. V ministerské roli působil mezi lety 1995 a 1996. V Knesetu vydržel až do roku 1996, kdy odešel do politického důchodu. Poté se věnoval lékařské praxi. Po odsouzení za pašování drog mu ale úřady odebraly licenci.

Reklama

Související témata:

Doporučované