Hlavní obsah

Izrael odstraní detektory kovu na Chrámové hoře, předchází střetům s Palestinci

Detektory kovů jsou na Chrámové hoře od půlky červenceVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Izraelská vláda se v pondělí rozhodla pro odstranění detektorů kovu na Chrámové hoře v Jeruzalémě, předchází tak dalším konfliktům s Palestinci.

Článek

Zavedení tohoto bezpečnostního opatření na hoře, kde se nachází také známá Zeď nářků, mělo původně znemožnit přítomnost zbraní v této části Starého Města.

Palestinci nová izraelská bezpečností opatření odmítali a tvrdili, že Izrael porušil právo správy posvátného okrsku, který spadá pod muslimskou nadaci. Napětí vyústilo minulý týden ve střety, při nichž přišli o život nejméně čtyři Palestinci a stovky jich utrpěly zranění.

Nynějšímu rozhodnutí předcházelo několikahodinové zasedání bezpečnostního kabinetu pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua. Detektory kovu budou nahrazeny novou „důmyslnou technologií”.

Izraelská média uvádějí, že pod tímto vyjádřením by se mohly skrývat bezpečnostní kamery s vysokým rozlišením.

Kdy detektory kovu na Chrámové hoře zmizí, vláda neuvedla. Umístěny tam byly po útoku tří arabských ozbrojenců na policisty v polovině července. Útočníci pronesli ke Lví bráně střelné zbraně i nůž, zabili dva členy izraelské policie.

Chrámová hora je jedním ze tří posvátných míst islámu, ale je významná i pro židy, protože v minulosti tam podle jejich tradice stával židovský chrám. Podle nynějšího uspořádání tam mohou jednou z bran židé vstupovat, ale mají zakázáno se na hoře modlit.

Reklama

Související témata:

Doporučované