Hlavní obsah

Izrael otočil, smlouva o íránském jádru už není zlem

Foto: Profimedia.cz

Izraelský ministr obrany Benny Ganc.

Reklama

Izrael zřejmě přehodnotil přístup k táhnoucímu se sporu ohledně íránského jaderného programu. Smlouva o kontrole tamního jaderného programu už podle izraelské vlády není nesmyslná.

Článek

Špatná dohoda, smlouva založená na lžích, sbohem kontrole zbraní. Těmito termíny označoval mezinárodní smlouvu o kontrole íránského jaderného programu (známou pod zkratkou JCPOA) bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Vystupoval tak proti názoru bezpečnostního establishmentu, který naopak dohodu oceňoval.

Nová vláda premiéra Naftaliho Beneta se sice o úhlavním nepříteli židovského státu také nevyjadřuje nijak pozitivně, na JCPOA se ale dívá zcela jinak. Jak řekl v rozhovoru pro časopis Foreign Policy ministr obrany Benny Ganc, „Izrael s novou smlouvou o íránském jádru dokáže žít“.

„Současný americký přístup vrátit íránský jaderný program zpátky pod kontrolou bych přijal,“ řekl Ganc. Dodal, že by rád viděl „životaschopný plán B“, který by se skládal z politického, diplomatického a ekonomického tlaku na Írán ze strany USA, Evropy, Číny a Ruska pro případ, kdy by rozhovory o jádru selhaly.

Plán C zahrnuje vojenské řešení

Izrael prý nicméně má „plán C“, který však zahrnuje vojenské řešení.

Gancova slova tak představují zásadní obrat v izraelské zahraniční politice. Ta se pod vedením premiéra Netanjahua snažila všemi silami JCPOA zvrátit. Spojence nalezla až s nástupem Donalda Trumpa do Bílého domu. Republikánský prezident označil dohodu opakovaně za katastrofu a krátce po svém nástupu ji jednostranně vypověděl.

Íránský režim od té doby pokračoval v obohacování uranu a přestal části dohody plnit. Nyní mu podle Gance zbývají pouhé dva či tři měsíce k tomu, aby si dokázal vyrobit materiál nutný k sestrojení jaderné zbraně.

Gancovy obavy potvrdil i premiér Benet: „Izrael zdědil situaci, v níž je Írán ve své snaze získat atomovou bombu vůbec nejdál… Propast mezi Netanjahuovou rétorikou a činy je velmi velká,“ řekl televizi Channel 12.

Na otázku změny izraelského postoje se Seznam Zprávy zeptaly i nové izraelské velvyslankyně v Praze, Anny Azariové: „Já v posledních dnech vidím změnu spíše v přístupu americkém. Biden před pár dny řekl, že návrat k JCPOA v té původní podobě nestačí… Nejsem si teda jistá, kdo se pohnul. Důležité jsou opakované deklarace prezidenta Bidena, který říká, že nedopustí jaderný Írán,“ míní ambasadorka, jež v minulosti sloužila na stejných postech v Rusku nebo na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Doporučované