Hlavní obsah

Izrael označil šest palestinských lidskoprávních organizací za teroristické

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Izraelská vláda obvinila šest palestinských lidskoprávních organizací z napojení na Lidovou frontu pro osvobození Palestiny, která je na teroristickém seznamu USA a Evropské unie. Z peněz dárců prý financují radikály.

Článek

Šest palestinských nevládních organizací zaměřujících se na ochranu lidských práv se ocitlo na seznamu teroristických organizací. Jde například o nejstarší lidskoprávní sdružení na Západním břehu Jordánu Al Hak či organizaci Defense of Children International-Palestine (DCI-P), která dokumentuje porušování dětských práv. Na černou listinu zařadili také organizaci Ad-Damír, která tento krok označila za pokus „zlikvidovat palestinskou občanskou společnost“.

Tyto skupiny měly podle izraelského ministerstva obrany vazby na Lidovou frontu pro osvobození Palestiny (LFOP), což je levicová frakce, jejíž ozbrojené křídlo má na svědomí smrtelné útoky proti Izraelcům. LFOP je také na teroristické listině USA a Evropské unie. Ve vydaném prohlášení stojí, že skupiny se údajně vydávaly za organizace občanské společnosti, přičemž ve skutečnosti byly pod kontrolou zakázané LFOP a zaměstnávaly mnoho jejich aktivistů, uvádí americká stanice CNN.

Palestinci chtějí mít stát na Západním břehu Jordánu, v Pásmu Gazy a ve východním Jeruzalémě, tedy na územích, kterých se Izrael zmocnil za války v roce 1967. Z Pásma Gazy se Izrael stáhl, ale uplatňuje vůči němu blokádu. Východní Jeruzalém Izrael anektoval a Západní břeh Jordánu stále okupuje.

„Deklarované organizace obdržely velké obnosy peněz od evropských zemí a mezinárodních organizací, přičemž se dopustily různých podvodů a padělání,“ uvedlo izraelské ministerstvo obrany. Představitel LFOP podle Reuters přímo nepopřel vazby skupiny na šest organizací. Dodal však, že jejich organizace udržuje vztahy s palestinskými občanskými skupinami na Západním břehu a v Pásmu Gazy.

Politický tah, tvrdí aktivisté

Zařazení těchto organizací na seznam teroristických vyvolalo ostrou kritiku ze strany politiků, aktivistů a bojovníků za lidská práva.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price včera uvedl, že Washington nebyl o kroku předem informován. Avšak izraelské ministerstvo obrany tvrdí, že představitelé Bidenovy administrativy byli upozorněni na plán tamní vlády označit organizace za teroristické. Informace o plánovaném kroku poskytla podle Izraele bezpečnostní služba Šin bet.

„Toto je politický tah, nikoliv bezpečnostní. Izraelská okupace nemá meze své nespravedlnosti a šílenství. Ale nikdy nás nezastaví v obraně našich lidí a odhalování zločinů,“ cituje stanice CNN generálního ředitele organizace Al Hak Šavána Džabarína.

OSN a organizace na ochranu lidských práv izraelské rozhodnutí odsoudily. Organizace Human Rights Watch (HRW) a Amnesty International (AI) ve společném prohlášení zdůraznily, že toto rozhodnutí umožní izraelským úřadům zmíněným organizacím zavřít kanceláře, zmrazit jim majetek a zatknout jejich zaměstnance na Západním břehu Jordánu.

„Protiteroristická legislativa nesmí sloužit k omezování legitimní lidskoprávní a humanitární práce,“ reagoval úřad OSN. Izraelská skupina pro lidská práva B’Tselem označila prohlášení vlády za „akt charakteristický pro totalitní režimy, jehož jasným cílem je tyto organizace zavřít“. Svým palestinským kolegům představitelé B’Tselem také vyjádřili solidaritu.

Izrael by měl zrušit své rozhodnutí označit palestinské organizace za teroristické skupiny. Mnohé z těchto organizací pracují na nastolení míru v regionu.
americký politik Mark Pocan na Twitteru

Evropským vládám, z nichž mnohé po vytvoření nové vlády v čele s premiérem Naftalim Bennettem a ministrem zahraničí Jairem Lapidem chtějí „obrátit stránku“ ve vztazích s Izraelem, nyní hrozí riziko obvinění z financování terorismu, píší americká média.

Reklama

Související témata:

Doporučované