Hlavní obsah

Izrael pokračuje v deportacích migrantů. 40 tisíc mužů musí zemi opustit

Izrael deportuje 40 tisíc mužů. Status uprchlíků především z Eritreje a Súdánu považuje za nelegálníVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Izrael i přes odmítavý postoj veřejnosti pokračuje v realizaci kontroverzních deportací migrantů. Na 40 tisíc svobodných bezdětných mužů obdrží dopis, ve kterém jsou vyzváni k opuštění země do dvou měsíců.

Článek

Izrael pokračuje v realizaci plánovaných kontroverzních deportací zhruba 40 tisíc migrantů do třetích zemí. Podle izraelských médií imigrační úřady dnes začaly dotyčným lidem rozesílat příkazy k vyhoštění. Mluvčí ministerstva vnitra tuto informaci potvrdila, napsala agentura DPA.

Rozhodnutí o vyhoštění mají dostat svobodní bezdětní muži, kteří chtějí prodloužit své povolení k pobytu. V oznamovacím dopise jsou podle médií vyzváni, aby zemi opustili do dvou měsíců, jinak jim hrozí vězení. Tomu, kdo dobrovolně ze země odejde do konce března, úřady slibují v přepočtu přes 70 tisíc korun a letenku zadarmo.

List Times of Izrael v této souvislosti s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného pracovníka vězeňských služeb napsal, že Izrael nemá dost cel pro tisíce migrantů, kteří by se mohli příkazu vzepřít.

Status uprchlíků pocházejících především z Eritreje a Súdánu považuje Izrael za nelegální. Žádosti o azyl izraelské úřady schvalují jen výjimečně.

V Izraeli se v poslední době zvedl viditelný odpor proti plánům na deportace uprchlíků. Protestní dopisy zveřejnila řada spisovatelů, akademiků i pamětníků, kteří přežili holokaust.

Migrantů z Afriky přišlo do Izraele podle agentury DPA kolem 60 tisíc. Z nich už bylo na 20 tisíc ze země odsunuto.

Reklama

Doporučované